PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=993}

Otchłań

The Abyss
1989
7,3 33 tys. ocen
7,3 10 1 33160
6,5 11 krytyków
Otchłań
powrót do forum filmu Otchłań

wersja reżyserska

ocenił(a) film na 10

wersja reżyserska - jedyna słuszna - wiele się wyjaśnia

Gephard

Zgadzam sie z przedmówcą. Wersja reżyserska jest pacyfistycznym manifestem reżysera.Byłbym wdźęczny, gdyby firmy dystrybucyjne wypuszczały tylko i wyłącznie wersje reżyserskie filmów.

vels

W tym przypadku reżyserska jest dużo lepsza. Niestety nie zawsze tak jest, niektórzy lubią nakręcić za dużo i dobrze, że film skraca się w montażu. Moim zdaniem powinno się wypuszczać wersję kinową ORAZ reżyserską zawsze kiedy taka jest. Ja osobiście lubię mieć wybór.

Gephard

Zgadzam sie w syu procentach z przedmowcami. Wlasnie mialem przyjemnosc obejrzec wersje rezyserska tego filmu i po prostu jestem zachwycony tym co ujrzalem. Cala wymowa tego dziela jest po prostu glebsza. Dlatego tez polecam ten film kazdemu i pozdrawiam

Gephard

A mógłby ktoś napisać w kilku zdaniach co takiego ciekawego się wyjaśnia w wersji reżyserskiej? Też mi sie bardzo ten film podoba ale niestety nie mam póki co dostępu do wersji reżyserskiej.

ocenił(a) film na 10
wodzu102

Wersja reżyserska rozszerza scenę w której virgil jest na statku obcych. Obcy pokazują mu dlaczego przybyli i co zamierzają zrobić. Akcja przenosi się do kilku miejsc na świecie. Oglądamy sceny w stylu dnia zagłady. Mimo że to zakończenie wiele, wyjaśnia, i jest bardziej sensowne, to moim zdaniem zupełnie odrywa od klimatu filmu. Cały film przesiedziałem wstrzymując powietrze, a to zakończenie pozbawiło mnie uczucia, że za chwilę się utopię. Najlepiej obejżeć wersję kinową, a potem reżyserską.

czosnu

A mnie się wersja reżyserska nie spodobała. Trochę dziecinne zakończenie. Mogli je przebudować.

ocenił(a) film na 8
K_B_

Zgadzam się, wersja reżyserska jest słabsza niż ta "pocięta".
Film całkowicie zmienia swój klimat.

ocenił(a) film na 9
goianu

Wersja reżyserska jest płaska jak naleśnik. Pozbawia film głębi i tajemnicy. ABSOLUTNIE ODRADZAM!

ocenił(a) film na 8
angel_falls

wersja reżyserska jest do dupy to fakt