PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=36447}

Ostatni samuraj

The Last Samurai
2003
7,7 281 tys. ocen
7,7 10 1 280903
6,3 42 krytyków
Ostatni samuraj
powrót do forum filmu Ostatni samuraj

???? Bez przesady! Samurajowie mięli broń palną i to już od dobrych 300 lat, kiedy otrzymali ją od
Hiszpańskich misjonarzy! I to na pewno nie jedyne błędy historyczne. Jak jakieś jeszcze
znajdziecie, to śmiało-wpisujcie.

MatAbsolut

Nie ma co wypisywać "błędów historycznych", kiedy reżyser o zgodność z historią wcale się nie troszczył. To nie jest dramat i to nie jest kino historyczne. To jest film, który korzysta z pewnej estetyki i nawiązuje do pewnych wydarzeń, aby w ładnej oprawie opowiedzieć przyjemną do oglądania, choć całkowicie zmyśloną historię.

ocenił(a) film na 8
Kamulec

Wiem doskonale o co Ci chodzi, tyle że ja, jako miłośnik historii akurat na tym skupiam uwagę i sprawdzam przy okazji swoją wiedzę:)
I zapewne jest wiele takich osób, można się sprawdzić.

ocenił(a) film na 9
MatAbsolut

Może po prostu Katsumoto odrzucił stosowanie broni palnej. W końcu był konserwatystą, a muszkiet nie był tradycyjną bronią samuraja.

Badi42

http://pl.wikipedia.org/wiki/Takamori_Saigō

ocenił(a) film na 7
Kamulec

Bredzisz to jest dramat i do tego dramat historyczny! Na każdym portalu filmowy jest określony tym gatunkiem.

returner

Troll.

ocenił(a) film na 7
Kamulec

Nie ma to jak się ośmieszyć i nie umieć przyznać to błędu :)
Z tym trollem skomentuje tylko jednym słowem - żenujące!

MatAbsolut

http://pl.wikipedia.org/wiki/Wojna_Seinan

http://pl.wikipedia.org/wiki/Bunt_Satsumy

ocenił(a) film na 8
MatAbsolut

Ale to byli skrajni tradycjonalisic.. Nie kazdy samuraj to tradycjonalista... Obecni samurajowie (nadal istnieja..) maja karabiny maszynowe, granaty itp..

ocenił(a) film na 8
Al_Bundy

samuraj z granatami i karabinami -takich ludzi wysłać na wojny,samurajowie szybko je zakończą :D

ocenił(a) film na 9
MatAbsolut

A ja się zastanawiam jak do końca z tą bronią palną było... Znaczy wiem, że mieli i że używali, ale wiem też, że jednocześnie uważali ją za goś gorszego. I wiem, że w jednym filmie samurajskim (zdaje się Ukryte Ostrze, ale nie jestem pewna) jest scena w której pewien stary samuraj narzeka na strzelby, w pewnym sensie krytykuje ich używanie, bo prawdziwy samuraj używa miecza.

ocenił(a) film na 8
MatAbsolut

Z innej beczki trochę, ale.... W 'Panu Tadeuszu' jeden z wojskowych powiada: 'co puka, to nie sztuka - wolę to, co kole'. Broń palna to odsunięcie się od przeciwnika i mechanizm bardziej niż żywa ręka. Może chodziło o to.

MatAbsolut

Samurajowie nie dzielili się na różne klany ???

ocenił(a) film na 9
wort801

Samuraj należał do danego pana / władcy danego regiony. Więc swego rodzaju podziałem była władza.

Arrent

Aha dzięki ufam na słowo tym się nie interesowałem za bardzo

MatAbsolut

Broni palnej używali głównie Samurajowie z rodów, które prowadziły handel z europejskimi mocarstwami - poza tym nawet u schyłku "tradycyjnej Japonii" broń palna była niecelna a łuki były częścią tradycji kasty samurajskiej. Niezgodnością historyczną jest to, że biały człowiek nigdy nie mógłby nawet założyć zbroi Samuraja i nie zostać za to ukarany... tym bardziej, że zbroja należała do osoby, którą zabił - kodeks honorowy Bushido mógłby popchnąć innych Samurajów do zemsty - zwłaszcza, że w dawnej Japonii honor był najważniejszy.

MatAbsolut

to nie jest błąd historyczny, nie wszystkie klany miały broń palną, zagraj sobie w SHogun2 do się dowiesz o co chodzi pfffff