PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=614165}
7,3 142 tys. ocen
7,3 10 1 142134
7,2 65 krytyków
Operacja Argo
powrót do forum filmu Operacja Argo

beka z Amerykanów

ocenił(a) film na 3

Bardzo lubię się pośmiać, a jeśli chodzi o Argo, to film jest właśnie z tego powodu zabawny, że
nie jest taki celowo. Banalne kwestie typu wybór najlepszych możliwości z nie najlepszych,
porównania wywózki do aborcji i oczywiście na każdym kroku udowadnianie swojej
bohaterskości, jak to bardzo świat liczy na Amerykanów i jak gardzi i jest wstrząśnięty tym
okropnym, terrorystycznym krajem jakim jest Iran (ba, jak zostało wspomniane w filmie -
najgorsze miejsce na Ziemi!), do tego kreacja poszczególnych bohaterów po prostu
nierealistyczna (producent, który miał takie ciężkie życie w domu i wyrósł na taką znaną,
umiejącą się ustawić osobowość), akcja nie tyle drętwa, co przewidywalna - dobiegnięcie do
telefonu w ostatniej chwili, samolot też w ostatniej chwili ucieka, Irańczycy na lotnisku
dowiadują się, że to zakładanicy także w ostatniej chwili - wszystko to czyni produkcję Afflecka
wybitnie bekową (a myślałem, że w ostatnich latach nie uśmieję się tak bardzo, jak miało to
miejsce przy okazji "Hurt Lockera").
Jedynki jednak nie dałem, bo fajnie oglądało się zdjęcia z Teheranu, czy ze Stambułu
chociażby, muzycznie Desplat w formie, poszczególny sceny, jak te z zamieszkami całkiem
dobrze wyglądały, ale wszystko psuje beznadziejny, mdły, typowo amerykański scenariusz.

ocenił(a) film na 6
Lumpi

To że amerykanie robią filmy stawiające ich kraj w lepszym świetle to nic złego, nikt nie zmusza ludzi z innych krajów do oglądania. Na pewno jest to lepsza polityka niż w Polsce za publiczne pieniądze robienie filmów pro-żydowskich oczerniających polaków.

ocenił(a) film na 3
mkbewe1

Nikt nie zmusza, ale ja obejrzałem i dzięki temu mogę się wypowiadać na temat takich "dzieł", w przeciwnym wypadku przecież nie miałbym zdania na temat tego filmu. Polityka owszem, lepsza, a skoro już wspominasz o Polakach, to pamiętaj, że nazwy narodowości piszemy od małej litery (podobnie jak Amerykanie).

ocenił(a) film na 6
Lumpi

Hurt Locker tak jak i Argo to przeciętne filmy, solidne, warte uwagi ale bez rewelacji. Tak samo pamiętam gdy oglądałem Hurt Locker'a praktycznie rok przed przyznaniem mu oscarów, pomyslałem że fajny film ale nie ma "tego czegoś", obejrzeć i zapomnieć, znajomi mieli podobne odczucia... tym większe było nasze zdziwienie kilka miesięcy później gdy się okazało że w pułapce wojny "wygrało gale". Z Argo jest identycznie, to wszystko kwestie polityczne, próba nakreślenia jakiegoś problemu, albo po prostu ukazania ameryki w jak najlepszym świetle itp itd.

ocenił(a) film na 6
___ice___

Chyba jesteśmy coraz bardziej trollowani :/ może faktycznie ktoś chce nawet przez filmy polepszyć mniemanie o USA a pogorszyć o (w tym wypadku) Iranie. (króry w zasadzie nie robi nic, prócz domniemanej produkcji bomb atomowych)
może zbliża się czas "pokojowej" inwazji na iran?

to już tak z dziedziny teorii spiskowych xD nie mogłem się powstrzymać!

ocenił(a) film na 6
Mex Miner

tak było i będzie... najlepszym przykładem są nagrody nobla dla Polaków w momencie zimnej wojny i chylącego się ku upadkowi związkowi radzickiemu.