Jaki jest Waszym zdaniem najstraszniejszy horror??? Wypisujcie swoje typy! Ja polecam oczywiście klasykę S.Kinga i kilka nowszych dzieł. A teraz czas na Was!!!
Król jest tylko jeden i oczywiście na imię ma 'MAN BEHIND THE SUN'. Jeśli uda wam się przebrnąć przez to dzieło do końca, następne horrory to będzie dla was bułka z masłem, wierzcie mi!
A dlaczego? Udowodnię to w kilku prostych punktach:
- azjatyckie horrory znane są ze swej brutalności i bezkompromisowości, pokazują sceny których raczej nie uświadczysz w amerykańskich/europejskich filmach (obecnie, bo kiedyś robiło się u nas mocne filmy)
- jest oparty na faktach!!!
- okrutny i realistyczny do bólu, sceny sekcji zwłok kręcono na prawdziwych trupach, również zwierzęta ginęły na planie naprawdę
- nieludzki i bezduszny fanatyzm japońskich oprawców
- beznadziejne położenie więźniów, sytuacja bez wyjścia, możemy tylko z drżeniem i odrazą oczekiwać, co zaserwują nam twórcy filmu, wiedząc z góry, że ta historia nie może skończyć się dobrze....jednym słowem dobry, naprawdę przerażający klimat filmu i gęsta klaustrofobiczna atmosfera.
Film jest u nas w Polsce mało znany, ale byc może niektórzy zetknęli się z kontynuacją filmu pt 'Laboratorium diabła', aczkolwiek gorszym od pierwowzoru....
"Halloween", bo niczego nie pokazuje bezpośrednio. Najlepszy horror zarówno Carpentera, jak i najlepszy horror w ogóle. Niesamowita muzyka i tło sprawia, że widz czuje napięcie juz od pierwszych sekund. Napięcie narasta, a aktorzy grają znakomicie. Któż nie pamięta ponadto ciężkiego oddechu i sztywnego kroku Myersa? A to jego spojrzenie, wręcz brak wyrazu twarzy? Budzące groze uliczki Haddonfield? Ponadto napięcie rośnie z czasem, aby wyładować się bardzo efektownie i po mistrzowsku w finale. Ostatnie ujęcia zaś dają widzowi niezłego kopa i sprawiają, że tego filmu nigdy nie zapomni. To z pewnością najlepszy horror. Jedyny w swoim rodzaju i władca gatunku.
Najstraszniejsza jest płytka ze stadionu z filmikammi,jakoś ,,dirty smertin" czy coś w tym stylu,do tego trzeba naprawdę mocnych nerwów,nawet taki fan hoororów jak ja nie wytrzymał. Śmierć na żywo,lew wpiernicza kolseia,Irakijczycy rozrywają Amerykanina,zamordowani kolesie,tragiczne wypadki,operacje,zszywanie trupów,itp. Naprawdę hardcore.
To tak zwane 'Mondo Movies' pokazujące śmierć i bebechy, jesli lubisz takie produkcje zajrzyj tu:
http://www.filmweb.pl/Film?id=207395 [www.filmweb.pl/Film?id=...]
i tu:
http://www.horror.com.pl/filmy/recka.php?id=645 [www.horror.com.pl/filmy...]
Jest tego troche na necie, miłego oglądania:)))
Dobry horror to taki, który jest tajemniczy i zaskakujący. Musi być też inteligentny i oddziaływać na podświadomość. To żadna sztuka pokazywać nieboszczyków, czy urywać głowy Boga ducha winnym kurczakom czy kotom. Żałosne.
Masz racje horrory na podstawie książęk Kinga są niezłe choćby Lśnienie,Misery czy To ale ja uważam że najstarszniejszy horror wszechcasów to jednak "Blair Witch Project" ma swój straszny klimat i mrozi krew w żyłach.
Jesten Fanem Horroru !! i Zdecydowanie :
-Egzorcysta !!
-Koszmar z ulicy wiązów
- Phone (zaje**sty azjatycki horror)
-Amityville
Mam prosbr wyslij mi na Meila
Blaszka232@wp.pl TEn film !! o którym była mowa cos tam z labolatorium diabła !! hodzi mi o linki na rapidshare lub megaupload :) x góry dziękuje :)
'Mam prosbr wyslij mi na Meila
Blaszka232@wp.pl TEn film !! o którym była mowa cos tam z labolatorium diabła !! hodzi mi o linki na rapidshare lub megaupload ' Hmm poszukaj na www.torrents.to 'Man Behind The Sun' seria liczy 5 części (najlepiej 1 część obejrzeć, choć 2 bardziej brutalna, ale mniej przerażający klimat), tam znadziesz na 100%:) Ale ostrzegam film tylko dla ludzi o żelaznych nerwach, ryje psyche na maxa i może się snic po nocach....Zresztą na okładce pisze 'Zabroniona sie wyświetlania filmu osobom poniżej 21 lat i kobietom w ciązy', to mówi chyba samo za siebie:)
A i bylbym zapomnial, jesli zaciekawil cie film, tu masz dokladne info na jego temat, dobry i dlugi artykul, polecam:)
http://quentin.blox.pl/html/1310721,262146,13.html?132048 [quentin.blox.pl/html/13...]
A tak z czystej ciekawości to skąd żeś wytrzasnął informację, że seria "Man Behind the Sun" liczy 5 części? O ile się orientuję (a w azjatyckich horrorach orientuje się skromnie mówiąc, dobrze) to seria ta ma 4 części.
Chyba, że to taka przypadkowa pomyłka, bo po twoich postach widzę, że wiesz na temat horrorów nieco więcej niż przeciętny user filmwebu...
No widzę, że my fani horrorów jestesmy zgodni. Rzeczywiście "Lśnienie" było bardzo dobre (wersja z 1997 r.), "Blair Witch Project" (1 i 2) miało niesamowitą atmosferę, no i oczywiscie nasz wspanialy niesmiertelny Freddy Krueger - na ktorym wychowują się pokolenia maniaków mocnego kina. :-))))
A pierwszy horror, po którym miałam koszmarki w nocy, to "Miasteczko Twin Peaks" (baj de łej polecam "Ogniu krocz za mną").
Dziewczyno temat topiku to:
'S O N D A NA NAJSTRASZNIEJSZY HORROR WSZECHCZASÓW!!!!' a nie najlepszy. Jesli 'Miasteczko Twean Peaks' czy 'Koszmar z ulicy wiązów' do takich należą no to ja qwa jestem Roman Giertych:D:D:D
Bez obrazy;p
Jeśli o mnie chodzi. Duże wrażenie zrobił na mnie MOTHMAN PROPHECIES. Trudno stwierdzić czy to thriller czy horror. Klimat budowany tam dzieki tajemnicy, pracy kamery i muzyce był kapitalny. Widizłem już baaaaardzo dużo filmów ale dawno żaden ( od czasow SYGNAŁU OSTRZEGAWCZEGO i THE THING - oglądanych w dzieciństwie ) nie zrobił na mnie takiego wrażenia. Napisałbym jeszcze do niedawna, ze EGZORCYSTA ale trochę sie ten film juz zestarzał i w tej chwili momentami wywołuje lekki uśmiech. Myślę, ze ze starych horrorów na jedno z pierwszych miejsc zasłużył OMEN Donnera. Klimat, zdjęcia muzyka to jest to co utkwiło mi w pamięci. ( w przeciwieństwie do nowej wersji, którą oceniłem na 1 ).
Jeśli Ciebie przerażają flaki rozsmarowane po ścianie, to rzeczywiście filmy, które ja wymieniłam nie mieszczą się w tej kategorii. :) Ale tak jak już pisałam najstraszniejszy horror to taki, ktory tworzy atmosferę grozy do tego stopnia, że jeszcze dlugo po jego zakończeniu boisz się wyłączać światło. :)
No to mnie żaden jeszcze nie przestraszyl:) Jestem zwolennikiem realizmu i naturalizmu w filmach grozy, więc zjawiska paranormalne, albo to czego nie widać, nie działają na mnie w ogóle.
Poza tym nie chodzi o pokazanie maxymalnej ilości flaków, ale SPOSÓB pokazania. Przykład: niesławna seria 'Guinea Pig' mało ma sobie równych filmów pod względem ociekania krwią. Jednak jedyne co wywołuje to odrazę, ze względu na brak fabuły i max. skoncentrowanie na efektach Gore (skądinąd b. dobrych). Jeśli jednak dobre efekty Gore pokazane bez osłonek są wplecione we wciągającą i wstrząsającą fabułę stanąwiąc uzupełnienie dobrego dzieła, to takie coś mnie rusza. Polecam obejrzeć wspomniany 'Man behind...', 'Salo', 'Hostel' czy 'Teksańską masakrę...2006'. Kawałek dobrego, jadącego psychę kina:)
Na mnie spore wrażenie zrobił THE RING. Ciekawa fabuła była także w THE DARKNESS ( Ciemność ). Co do BLAIR WITCH PROJECT to wynudziłam sie na nim straszliwie. A poza tym to: Omen. Egzorcysta, Egzorcyzmy Emily Rose, Hallowen, Klątwa.
Tak "Blair With Projest" to największa nuda kinowa! Zgadzam się! Można zasnąć co dopiero się przestraszyć! Po waszych wpisach (niektórych) naprawdę można się przerazić jakie horrory Was straszą. Sięgnijcie po klasykę bo nowości to flaki z olejem!
Dzięki Bogu, a myślałem że jestem już sam w swojej opinii. Podejrzewałem wręcz u siebie problemy psychiczne, ale okazuje się że jestem zdrowy. Do Blair witch project podchodziłem 4 razy. Przy pierwszych 3 zasnąłem w pierwszej połowie filmu. Dopiero za czwartym razem obejrzałem całość. Film się skończył, ziewnąłem, zastanowiłem się "o co tu właściwie chodzi" i poszedłem zjeść kanapkę... Ten film to obraza dla gatunku!!
Wiesz facet dziwnie ci sie !!! MAN BEHIND THE SUN to cholernie mocny horror a zarazem totalne obrzydlistwo !!!! Dałem mu 10/10 ale nie poleciłbym go najgorszemu wrogowi !!!!!!!! A ty na każdym kroku podajesz tylko linki !! Po co tak obrzydzać ludziom życie ?? Fuj koleś !! Jak dla mnie najmocniejszych horrorem jest Teksańska Masakra Piła Mechaniczną - Początek !! 10/10 Srałem w gacie na tym filmie !!!!!!! I to wszystkim miłośnikom horrorów polecam !!!!
jak dla mnie to bartdziej dokumentalny film niż horror,fakt,jest odrażający i trudno dojść po nim do siebie,ale nie porównywałabym go z wyreżyserowanymi horrorami. Pozdrawiam
Do najlepszych zaliczam: "Miasteczko Twin Peaks", "Halloween",
"Teksańska Masakra Piłą Mechaniczną", "Krąg 1 i 2", "Shutter - Widmo", "Egzorcysta", "Omen" (1976), "Czas Śmierci", i oczywiście "Krzyk".
Ja uwielbiam klasyki, z których czerpią pomysły dzisiejsze produkcje. W dzieciństwie ogladałem "Piatek 13ego", "Halloween", "Koszmar z ul. Wiązów" nawet "Ptaków" sie kiedyś bałem słynnego Alfreda czy też tytułowych "Szczęk" :) Z tych nieco świeższych produkcji podobał mi się "Krzyk" (ale tylko jedynka) ale nie jako horror tylko jako dobry film o horrorach (+ zajebista muzyka Mr. Marco Beltrami), Blair Witch Project (za orginalny pomysł, prastare zło, którego nie widać przez cały film a który żyje tylko w naszej wyobraźni u każdego w najdziwniejszy sposób) no i kilka tych nowszych przeróbek jak np. Teksańska Masakra... ale to juz nie to samo co było kiedyś :( Może to też zależy od wieku widza? pozdr.
Shutter rzeczywiście był zaj***sty :) ostatnio polubiłem azjatyckie horrory bo jest w nich cos nowego .. podobał mi się też "Wzrok" jeśli chodzi o azjatów.
Natomiast "Teksańską masakrę" zaliczam raczej do SUPER horrorów ;] ale nie był na tyle straszny żeby się tu znalazł. był poprostu fajnie nakręcony...
Blair Witch Project?! eee... no okej... ja bym go umiesciła na samym koncu listy horrorow... no ale zyjemy w wolnym kraju.. mi sie tam najbardziej podoba "piła 1 i 2", "droga bez powrotu'', "hostel", "hatch" ... i jeszcze jakies ale nie pamietam teraz xP
pozdroff Łysa
"Dark water" (azjatycki), "Wrong Turn" i "The Descent" sprawiły, że przez prawie cały czas oglądania z mych ust nie schodziły piski i okrzyki typu "o k.urwa jego mać" xD
Tak zgadzam się z poprzednikiem nowe horrory to masakra! I tak samo azjatyckie!
Ludzie obejrzyjcie te filmy a zrozumiecie co to dobry i ponadczasowy hrorrorek:
:: To
::Smętarz dla zwierzaków
::Koszmar z ulicy wiązów
::Droga bez powrotu
::Teksańska masakra piłą mechaniczną
::Laleczka Chucky
::W mrou pod schodami
i kilka innych o którch pewnie zapomniałem...
Tak zgadzam się z poprzednikiem nowe horrory to masakra! I tak samo azjatyckie!
Ludzie obejrzyjcie te filmy a zrozumiecie co to dobry i ponadczasowy hrorrorek:
:: To
::Smętarz dla zwierzaków
::Koszmar z ulicy wiązów
::Droga bez powrotu
::Teksańska masakra piłą mechaniczną
::Laleczka Chucky
::W mrou pod schodami
i kilka innych o którch pewnie zapomniałem...
zdecydowanie wygrywaja egzorcyzmy emily rose, nie spalam po tym filmie przez 3 dni a jak udalo mi sie zasnac to budzilam sie o 3, rowniutko, brrrrrrr, potega podswiadomosci. straszny jest ten film, mimo, ze nie chodzilo w nim o strasznie widza (a przynajmniej nie przede wszystkim), moze dlatego jest tak przerazajacy (i oparty na faktach! brrr).
w chwili obecnej wg mnie (!) liczą się tylko te tyt:
1) EGZORCYSTA (zawsze i wszędzie, film legenda... i słusznie)
2) The Shutter - azjatyckie kino grozy, bardzo dobre
Droga bez powrotu???Heehhe przecież ten horror to totalna porażka??Ja tam uwielbiam japońskie horrory i wogóle japońskie kino, i nie jest to tylko i wyłącznie dziewczynka i długimi włosami. Polecam Three... Extremes. Box dla mnie jest najlepszy:) Tale of two Sisters też dobre, dla kompletych poryciuchów polecam Begotten:)))))))))
A i zopomniałem nie nawidze amerykański wersji jpońskich horrorów:/brrrrr a z amrekyńskich strasznie podobał mi się silent hill. Ale jestem fanem gierki może dlatego?Ale piramidogłowy i koncówka żądzą!!!
to byli Hatifnatowie... ale Buka była straszna, oj tak...
Z filmów: Ringu (japoński) i jego kontynuacje, Dark Water (japoński), Klątwy (japońskie, bo amerykańskie to jakaś kpina), Shutter (tajski, rzecz jasna), a z zachodnich Silent Hill (choć i tak we współpracy z Japonią), Blair Witch - choć nie każdemu może się spodobać. Pozdrawiam
Wedlug mnie dobry horror ma wzbudzic przerazenie a nie smiech. Filmy gdzie co minuta komus odcina łeb i sa same flaki jak dla mnie sa poprostu żalosne... To sama strata czasu. A dobrymi horrorami (takimi ktore potrafia stopniowo wprowadzic w atmosfere strachu i grozy az wkoncu wywolac lek)są np: klucz do koszmaru, ciemność, delikatna, gothika i wiele inncyh
W pełni zgadzam się z moim przedmówcą. 'Klucz do koszmaru', 'Ciemność' - genialne horrorki. Ale wg. mnie nic nie pobije 'Amityville' i, mojego ukochanego, 'Blair Witch Project'. W życiu się tak nie bałam, jak podczas oglądania tego filmu... Nie ma tam tej obrzydliwej amerykańskiej sieczki, a stworzenie go na sposób amatorski sprawiło, że czułam jakbym tam była, jakby to się działo na prawdę...
Niestety nie mialam jeszcze okazji (sama się temu zresztą dziwię) zobaczyć 'Egzorcycty' i wielu innych tytułów wymienianych w tym poście, ale w najbliższym czasie na pewno nadrobię te zaległości i pewnie do mojej listy dojdzie jeszcze kilka świetnych tytułów.
Pozdrawiam :)
widze ze duzo osob tu pisze ze "Egzorcysta" a jak dla mnie to nie bylo on taki straszny:) Wlasnie objerzalam "Omena" i tez nie byl. Czy ja sie boje na horrorach <?> :P musze jeszcze inne objerzec, ktore tu polecaccie, a ktorych nie widzialam:) pozdro
Dziwni mnie wypowiedź kolesia który bez przerwy poleca Man behind the sun !!!!! MAN BEHIND THE SUN to cholernie mocny horror a zarazem totalne obrzydlistwo !!!! Dałem mu 10/10 ale nie poleciłbym go najgorszemu wrogowi !!!!!!!! A ty na każdym kroku podajesz tylko linki !! Po co tak obrzydzać ludziom życie ?? Fuj koleś !! Jak dla mnie najmocniejszych horrorem jest Teksańska Masakra Piła Mechaniczną - Początek !! 10/10 Srałem w gacie na tym filmie !!!!!!! I to wszystkim miłośnikom horrorów polecam !!!!
kiedy pierwszy raz obejrzalam "coś" strasznie sie go balam- teraz gdzy to ogladam mam dreszczyk- boje czegos takiego, ze ludzie, ktorym ufasz nagle staja sie czyms innym, na przyklad "inwazja porywaczy cial", moze teraz juz nie straszy ale jak bylam mala to strasznie sie tego balam i zrysowalo mi psychike ;p