Nie chcę mi się tracić czasu i kasy na ten film, streści ktoś fabułę? Jest identyczna jak w oryginale?
No jest, ale przyczyna zemsty Czarnego Charakteru, czyli Mr. Evila nieco inna (wedlug mnie jeszcze bardziej chora ) - zarowno on jak i jego starsza siostra utrzymywali kontakty seksualne z wlasnym ojcem... Gdy Joe (glowny bohater) przypadkiem zobaczyl jego siostre w szklarni gdzie bzykala sie z tatusiem (nie wiedzial jednak, ze to jej wlasny ojciec), wiesc szybko sie rozniosla po calej szkole.
Tatus wiec wzial strzelbe i zastrzelil cala Familie, a syna tylko ciezko ranil. Ten po latach postanowil sie zemscic na tym, ktory zniszczyl jego rodzine.
Plus zmienili zakonczenie - Joe po odkryciu prawdy ze przespal sie z wlasna corka (a jakze!) wybiera izolacje w tym samym pokoju, gdzie byl przetrzymywany wczesniej przez cale 20 lat!
Zostawia jej list pozegnalny i brylanty o wartosci kilku milionow dolarow, nie wyjawiajac przy tym prawdy o ich pokrewienstwie.
Ja też. Jest to dużo gorszy film, ale nadal niezły. Nie jest to do końca chamsa zrzynka, część znanych scen zmieniono i momentami prezentują się naprawdę dobrze, np przetrzymywanie Joe w niewoli. Film w pewnym sensie powstał również z myślą o tych co widzieli oryginał: parę małych mrugnięć okiem, nie raz przypomina o swoich orientalnych korzeniach (sporo scen ma miejsce w chińskich dzielnicach, restauracjach, w telewizji lecą stare azjatyckie filmy, a ochroniarzem głównego antagonisty jest Koreanka), oraz wątki, które zmieniają trochę wymiar tego co znamy z oryginału (tutaj np Joe jeszcze będąc w więzieniu widzi wywiad ze swoją dorosłą córką).
No widziałem to w trailerze, ale chyba nie wiedział że to jego córka skoro się z nią przespał? Tak dawno oglądałem Oldboya że nie jestem pewien, ale o tym że to jego córka główny bohater dowiedział się dość późno?
Skoro nie przeszkadzają Ci spojlery to wyjaśniam. W filmie Parka, Dea-Su z telewizji wie tylko, że żona została zamordowana i dowody wskazują na niego, później jak jest na wolności to razem z Mido (o ironio) znaleźli rzekomo dokumenty, że jego córka została adoptowana i żyje teraz w Luksemburgu. W filmie Lee ten wątek jest bardziej rozwinięty, ponieważ stałą rzeczą o jakiej myśli Joe od chwili uwięzienia jest odnalezienie i przeproszenie córki (za to jakim dupkiem był wcześniej). W telewizji leci pewne show w którym prowadzi się wywiady związane z nierozwiązanymi przestępstwami, w tym i o gwałcie i morderstwie byłej żony Joe i tajemniczym zaginięciu domniemanego sprawcy. Protagonista może w tym momencie na przestrzeni lat patrzeć jak dorasta jego córka i co o nim myśli. W finale, kiedy Joe trafia do apartamentu Adriana pokazuje on swoje prywatne studio filmowe. Okazuje się, że całe show zostało wyreżyserowane, a domniemana córka z telewizji była tylko aktorką, a prawdziwą córką, była nowa kochanka Joe.