PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=31279}

Obywatel Kane

Citizen Kane
1941
7,8 59 tys. ocen
7,8 10 1 58755
8,8 55 krytyków
Obywatel Kane
powrót do forum filmu Obywatel Kane

Nowatorstwo ?

użytkownik usunięty

Może mi ktoś wyjaśnić w miarę konkretnie , na czym polegało nowatorstwo - jak owe czasy - tego filmu . Nie za bardzo siedzę w kinie z tamtego okresu , więc nie mam żadnego odniesienia .

ujęcia od dołu (kuto w podłodze dziury żeby można było kamery tam wsadzać) z tego co pamiętam. więcej nie wiem...

ocenił(a) film na 9
qs8xc

Ten film to kanon. Welles wyprzedził epokę o dobre 20 lat tym obrazem. Uczyłem się o nim na studiach. Zdecydowanie jeden z najwybitniejszych filmów w dziejach kina. Co do opisu nowatorstwa, potrzeba by sporo piwa żeby opowiedzieć ci wszystko.

ocenił(a) film na 7
Saddam_filmweb

Czy ja również mogę prosić chociaż o naszkicowanie odpowiedzi na powyższe pytanie? Oraz, dlaczego jest uważany za kanon i dlaczego jest jednym z najwybitniejszych? Względem czego był lepszy w swoim czasie? Czy są jakieś późniejsze filmy które opierają się lub czerpią z tego? Gdyby kolega Saddam był skłonny przytoczyć coś z tego co się dowiedział na studiach było by fajnie. Film nie wywarł na mnie jakiegoś szczególnego wrażenia ale to pewnie dlatego, że tematyką był rozbieżny z moimi zainteresowaniami. Scenariusz fajny, gra aktorów bardzo dobra. Początek jako kronika filmowa - bardzo odkrywczy. Pozdrawiam:)

ocenił(a) film na 8
Saddam_filmweb

zdajesz sobie sprawę, że taka odpowiedź, to żadna odpowiedź?

użytkownik usunięty

Tutaj znalazłem trochę konkretów .

http://en.wikipedia.org/wiki/Citizen_Kane#Filmmaking_innovations

Ale właśnie , jak zauważył biologwielki - jakie inne późniejsze filmy , cytują lub wykorzystują patenty wymyślone przy tym filmie ?

ocenił(a) film na 8

Nie wiem jak z patentami, ale zauważył może ktoś podobieństwo między porucznikiem Aldo Raine z Bękartów wojny do Charlesa Fostera Kane'a?

ocenił(a) film na 9

Człowiek z marmuru, Człowiek z żelaza - konstrukcja scenariusza

użytkownik usunięty

http://www.filmweb.pl/film/Obywatel+Kane-1941-31279/discussion/Dlaczego+najwybit niejszy,183026 Najlepszy ze znanych mi tematów poświęcony temu zagadnieniu na filmwebie.

w sumie aż tak dużo nie zrobił, ponieważ wiele elementów do których się odwoływał w Obywatelu Kane można odnaleźć w filmach długo powstałych przed Kanem a jednak jako pierwszy nawarstwił to w jednym obrazie, sprzeciwił się dyktaturze systemy kina klasycznego i ustawiał kamerę jak mu się żywnie podobało, dzięki czemu wpadał na niesamowite pomysły, jak wyburzanie ścian, czy podłogi dla lepszego efektu, a to i tak właściwie wierzchołek góry lodowej z tego co zrobił Orson Welles 70 lat temu:)

ocenił(a) film na 10

Przede wszystkim chodzilo o pokazywanie ujec z kilku kamer w taki sposob by widac bylo "kilka planow", chodzilo tez o dynamiczne operowanie kamera. Do tej pory ujecia byly statyczne.

ocenił(a) film na 5

poczytaj coś o stylu zerowym a początkami kina, zrób sobie w mózgu analizę porównawczą a zrozumiesz ;)

ocenił(a) film na 6

Nie jest to jakiś niesamowity film, dlatego oceniłem go na 6/10.

"Obywatel Kane" był filmem nowatorskim, zarówno pod względem technicznym jak i narracyjnym (m.in. "przeźroczysty" montaż i montaż wewnątrzkadrowy). Zastosowane w nim środki są w dzisiejszym kinie środkami formalnymi. Sławę przyniósł mu sposób realizacji i okoliczności powstania, a nie komercyjny sukces, który był raczej skromny. Przyczynił się do tego William Randolph Hearst, który przypuścił masową kampanię prasową przeciw filmowi[6].

Film nie został doceniony przez amerykańską publiczność. Przerósł ich oczekiwania, gdyż nigdy wcześniej nie opowiadano filmów wstecz tj. od śmierci bohatera do wydarzeń wcześniejszych. Został doceniony, gdy dotarł po wojnie na ekrany europejskie w 1947 roku.

trochę z wikipedii.