frachtowiec nostromo poruszal sie z predkoscia 0,12 roku swietlnego na dzien .ktos moze mi powiedziec ile w takim razie robil kilometrow na godzine?
Dzień to 24 godziny.
0,12 roku świetlnego to 1,14 biliona kilometrów.
Czyli skoro 0,12 roku świetlnego pokonywał w dzień to średnia prędkość wynosi
(1,14 km * 10^12)/24 h = 0,0475 * 10^12 km/h czyli 47,5 miliardów km/h.
rety chyle czoła przed Tobą , ja probowalem kalkulowac tak ---pr swiatla 300tyskm/s dzien to 24godz.
potem sie zatracilem , cos tam obliczalem ze to zero dwunasta predkosci swiatla itd. az sie poddalem .
47,5 miliarda km/h --to prawie 8 razy dalej niz Pluton .potworna odległość
a bo widzisz ja tez lubie te wszystkie programy na nc+ typu kosmos lub wszechswiat .czesto ogladam tez programy dr Neila Tysona czy Carla sagana .ale moja wiedza konczy sie tylko na tych programach ,wiec jest znikoma.
mozesz mi powiedziec zatem czy to prawda ze juz odnaleziono gwiazde wieksza niz Canis Majoris?.
oraz --skoro ziemia jest milion razymniejsza niz nasze slonce tzn ze w powierzchni slonca miesci sie milion planet wielkosci naszej ziemi . to ile gwiazd wielkosci naszego slonca zmiesci sie w gwiezdzie Canis majoris?.
pozdrawiam .
Co do największej gwiazdy to nie wiadomo, bo różne źródła podają różne wielkości mierzonych gwiazd. Może się okazać, że po dokładnych pomiarach wyjdzie na to, że WOH G64 czy VV Cephei jest największą gwiazdą.
Skoro Ziemia jest milion razy mniejsza (1 301 019 razy) oznacza to, przy pewnym uproszczeniu, że w OBJĘTOŚCI Słońca zmieściłaby się te ponad milion razy. PRzy tym samym uproszczeniu, zakładając, że oba obiekty są kulami, podstawiając ich promienie i obliczając stosunek objętości, można obliczyć ile razy Słońce zmieściłoby się w Canis Majoris.
Objętość kuli o promieniu R: 4/3 * Pi * R^3
Objętość Słońca: 4/3*3,14*(696342 km)^3 = 1.4136313*10^18 km^3
Objętość Canis Majoris: 4/3*3,14*(1,46*10^9 km)^3 = 1.3029476*10^28 km^3
Teraz jak podzielimy jedno przez drugie to otrzymamy wynik: 9217025684, czyli 9,22 * 10^9, czyli ponad 9 miliardów razy.
9 milirdow slonc zmiesci sie w Canis majoris czy 9 mld ziem zmiesci sie w CMajoris