PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=8243}

Obcy 3

Alien³
1992
7,2 114 tys. ocen
7,2 10 1 114017
6,7 49 krytyków
Obcy 3
powrót do forum filmu Obcy 3

Dla mnie:
1. Alien - Ósmy pasażer Nostromo
2. Alien 3
3. Aliens
4. Alien - Resurrection
.....
458. Alien vs Predator

Chciałbym tylko napisać, że pomiędzy pierwszymi trzema częściami różnica u mnie jest naprawdę minimalna - o włos. Może nawet za kilka dni już dałbym inną kolejność. Trójkę cenię przede wszystkim za niesamowity klimat, w tym jest bardzo zbliżona do jedynki, jeden obcy, którego za bardzo nie widać. No i ten brudny, mroczny klmiat. Zresztą Fincher jest geniuszem jeżeli chodzi o budowanie klimatu.
Czwórka moim zdaniem już bardzo odbiega, są efekty, wszystko fajnie tylko nie ma już tego "alienowskiego" klimatu, no i to naciągane kontynuowanie historii, która zakończyła się w trójce smiercią Ripley.
To coś ostatnie w moim rankingu nie mieści się w kategorii, taki potworek, na końcu się uśmiałem - czekałem na scenę miłosną Predatora z tą babką ale nic ;) - hmmm... ale niedługo kolejna część - może wtedy.

ocenił(a) film na 7
Coben

1.Aliens
2.Alien
3.Alien 3
4.Alien - Przebudzenie

a Alien vs Predator dla mnie nie istnieje film nie wypal

ocenił(a) film na 10
Coben

1. Alien 3 - zdecydowanie najambitniejsza i ten klimat powszechnej śmierci, dla mnie genialna
2. Aliens - swietne kino akcji
3. Alien- wiadomo był pierwszy, rewelacyjnie budowana fabula i klimat kosmicznego horroru, dzis traci juz niestsety myszka, ale i tak wracam z nieodmienna przyjemnoscia do tego filmu
4. Alien 4- wiadomo, troche parodia filmow o obcym, choc do momentu ucieczki alienka calkiem znosny.
Chciałbym zaznaczyc, że miedzy 3 pierwszymi filmami roznice sa rzedu nanometra :) osobiscie uwazam, ze porownywac ich sie nie da, kazda czesc to cos zupelnie odmiennego, dlatego tak bardzo je lubie.

a AvP to akurat film o obcym i dla mnie nie jest;D

ocenił(a) film na 10
abaddon84

ostatnie zdanie mialo wygladac tak: "a AvP to akurat film o obcym dla mnie nie jest;D"

ocenił(a) film na 9
Coben

1. Obcy - Osmy pasazer Nostromo (najlepszy bez dwoch zdan, arcydzielo w swoim gatunku i poza tym majstersztyk ogolnie rzecz biorac)
2. Obcy 3 (najmniej skomplikowany tytul, wersja ta zostala z cala pewnoscia zrobiona od serca i az kipi uczuciami [oczywiscie do pierwszej czesci Obcego], swietny klimat, cudowna scenografia, malo znani aktorzy [wielki plus!!!], realistycznosc, itd...)
3. Obcy - Decydujace Starcie (zawsze mnie dziwil zachwyt dla tej wlasnie czesci, pare dobrych scen, pare dobrych pomyslow, ale to nie to. Kino akcji - moze, film o obcych - nie).
4. Obcy - Przebudzenie (wybor chyba oczywisty. Bajka i bujda na resorach. Brak klimatu, brak scenariusza [!!!], smieszne [czt. zalosne] teksty, przerysowane postacie. Ripley umarla na Fury i tak pownno bylo pozostac).
....
458. Obcy kontra Predator (popieram przedmowce).

ocenił(a) film na 10
Coben

01. Alien 3
02. Alien / Aliens
03. Ressurection

zdecydowanie trójka to moja ulubiona, ciężko mi się zdecydować nad drugim miejscem ;) Ressurection niestety zawodzi chociaż ogólnie i tak daje rade.
W zasadzie pierwsze 3 części Obcego to prawdziwy ewenement.
Ma się ochote na misterne widowisko prawie pozbawione muzyki (o dziwo bardzo wzmaga to na pięcie, porażający efekt) gdzie każdy szelest nas straszy.. ALIEN
Ma się ochote na widowisko przez duże W, wspaniałą akcje, dobre efekty i popisowe lokacje... ALIENS.
Mam się ochote na mroczne i przygnębiające widowisko, brutalne, popychające do refleksji... ALIEN 3.

To naprawde niesamowite jak te filmy są różne a jednak jak mocno ze sobą związane!
ALIEN FOREVER!

ocenił(a) film na 10
hien_divided

Obcy 1 10/10
Obcy 2 9,5/10 reżyserska 10/10
Obcy 3 7,5/10 reżyserska 8,5/10
Obcy 4 6/10
Predator 1 8,5/10
Predator 2 6/10
Obcy vs predator 1 5,5/10
Obcy vs predator 2 5/10

użytkownik usunięty
hien_divided

"Ma się ochote na misterne widowisko prawie pozbawione muzyki (o dziwo bardzo wzmaga to na pięcie, porażający efekt) gdzie każdy szelest nas straszy.. ALIEN"

tyle że akurat muzyki tu nie brakuje...

użytkownik usunięty
Coben

Alien 3
Alien
Aliens
.
.
.
.
.
.
Alien:Resurrection
.
.
.
AVP/AVP-R (? tego ostatniego nie widziałem, ale wszystko wskazuje na to , że może być nawet gorszy niż AVP).

ocenił(a) film na 7

Alien 3
Alien
Aliens

Alien: Ressurection

Jak powyżej :]

ocenił(a) film na 10
_Pablos_

Obcy 3 i Obcy 2 najbardziej mi sie podobają- w 3 bardzo fajnie zrobiony biologiczny obcy, ociekający krwią :) a w 2 podoba mi się militaria, karabiny. 1 czesc jest ok, ale 4 jest juz za bardzo sztuczna, efekty komputerowe itp., niebiologiczna.

ocenił(a) film na 9
Coben

Mój ranking:
1 - Alien 2
2/3 - Alien 1, Alien 4
4 - Alien 3
Długo nic...
5 - AvP 2
Długo nic...
6 - AvP 1
Bardziej lubię filmy akcji i sf niż horrory (choć te też są świetne), więc Alien 2 najbardziej przypadł mi do gustu. Dynamiczna akcja, dużo obcych, sceny w gnieździe, królowa:) czasem trochę humoru. Alien 1, świetny klimat (chyba najlepszy), no i ta tajemniczość (w końcu pierwsze spotkanie z obcym). Jednak trochę słabe efekty (w końcu dość stary film) i brak dynamizmu (zwłaszcza w porównaniu z Alien 2). W Alien 4 popełniono błąd. Straszne to nie znaczy ochydne, ludzkie mutanty i zdeformowane ciała są niesmaczne i obrzydzają (wcale nie straszą). Pozatym film dobry. Alien 3, tylko 1 obcy :( no i wielki minus za śmierć Ellen Ripley i zakończenie sagi (przecież mogło powstać tyle nowych części). Na szczęście w Alien 4 jakoś ten błąd naprawili (Ripley "żyje"). Kilmat dobry (choć nie tak jak w Alien 1). AvP to filmy raczej słabe. AvP 1 to bajka dla dzieci (czekałem na pocałunek tej kobiety z predatorem) i zmarnowany pomysł, zero klimatu. W AvP 2 jest lepiej, dobry kilmat, ale wicąż błedy w fabule (jednak mniej niż w AvP 1), no i w końcy obcy na ziemi:) AvP 2 jest o klasę lepszy od AvP 1, lecz o klesę gorszy niż Alien. Teraz czekam na apokaliptyczny Alien 5 lub AvP 3. Obcy opanowali ziemię, ludzie kryją się w kanałach itp...

ocenił(a) film na 9
Znawca_

to ciekawe bo po obejzeniu avp 1 doszedlem ze to bujda na resorach, ale po seansie avp 2 to ziemnilem zdanie o scenariuszu jedynki na w miare realne. Slyszalem duzo zlego o drugiej czesci avp i ze smutkiem przyznaje ze jesto 100% prawda. Jesli komus krwawe i ochydne sceny zastapia logiczna fabule i gre aktorska to na pewno uzna dwojke za doby film. Totalne dno wysmarowane groba warstwo gowna.
a wydaje mi sie ze wlasnie 3 czesc obcego byla bardzo rozmyslnym posunienciem. Jak wszyscy wiemy kazda nastepna czesc obcego jest inna niz poprzednia, a Fincher zrobil wlasnie zupelnie inny film niz poprzednie. I za to mu dziekuje. Poza tym, udowodniono w czesci czwartej to ze postac Ellen Ripley zostala juz w znacznej wiekszosci wykorzystana i nic odkrywczego sie z nia nie da juz zrobic. Dlatego rozwaznie Fincher postapil ze Ellen na koncu 3 czesci usmiercil. Oczywiscie moje osobiste zdanie.

użytkownik usunięty
bornstubborn

1.Alien & Aliens & Alien
2.Alien: Przebudzenie

Dałem trzy części na 1. moejscu, bo wszystkie są różne, ale też wszystkie genialne.

użytkownik usunięty

Poprawka: Na 1. miejscu jest też oczywiście ALIEN 3, ale mi wcięło "3" :)

użytkownik usunięty

1. "Alien" - 9/10
2. "Aliens" - 8,7/10

===============

3. "Predator" - 6/10
4. "Alien 3" - 6/10

===============

5. "Alien: Resurrection" - 5,7/10

===============

6. "Predator 2" - 4/10

===============

7. "AVP" - 2/10

"AVP: Requiem" nie widziałem i najprawdopodobniej nie obejrzę

ocenił(a) film na 9
Coben

Każda część obcego jest wyjątkowa. Każda część obcego reprezentuje inny typ filmów i jest najlepsza w swojej klasie. Jest wzorem w swojej kategorii. Twórcy filmów akcji i sf będą się wzorować na Alien 2, a twórcy klimatycznych horrorów na Alien 1.

Znawca_

Aliens / Alien 3
Alien
Alien Resurection

Druga czesc za prawdziwe ukazanie walki czlowieka z alienem. Trzecia częsc ogolnie za caloksztalt. Obie częsci poprostu genialne!!!
alien lekko z tylu ale rownie genialny (klimat!!!)
resurection rowniez dobry choc juz nie tak jak poprzednie czesci

Na liscie nie umiescilem AvP i AvP 2 bo uwazam ze to zupelnie odrebna seria. Wkoncu przeciez temat jest o obcych ^^

ocenił(a) film na 7
marcus56

1. ALIENS - I NIE MA INNEJ MOŻLIWOŚCI BY INNA CZĘŚĆ BYŁA LEPSZA
2. ALIEN
2. ALIEN 3
4. ALIEN 4

użytkownik usunięty
Buker7

1. ALIEN
2. ALIEN 3
3. ALIENS
4. ALIEN 4

Nie ma czegoś takiego, jak "I NIE MA INNEJ MOŻLIWOŚCI BY INNA CZĘŚĆ BYŁA LEPSZA", bo każdy jest inny i lubi co innego. Ja ci powiem, że cz. 1 jest najlepsza, bo ma najciekawszy klimat i też nie skłamię.

ocenił(a) film na 8
Coben

1 Aliens
2 Alien
3 Alien 3
4 Alien vs predator 2
5 Alien vs predator
6 Alien 4