Podstawowym zarzutem z jakim zetknąłem się jeszcze zanim poszedłem do kina było nagminne oskarżanie Ridleya przez recenzentów o sprofanowanie historii Obcego i obdarcie go z jego tajemnicy. Sprzeciw środowiska wobec koncepcji 'Davida Stwórcy' z jednej strony może być uzasadniony, z drugiej jednak opiera się w moim przekonaniu na błędnych założeniach.
1. Ostatnia scena Prometeusza dobitnie pokazuje, że Ksenomorf (a raczej jedna z jego faz) jest w stanie wykluć się z ciała Inżyniera po zapłodnieniu przez quazi facehuggera. Przypominam, że nie było w tym żadnego udziału Davida poza aspektem czysto wykonawczym a więc podrzucenie zarodników dr Holloway. David nie przeprowadził żadnej modyfikacji a jednak Inżynier dał życie homoidalnemu 'Obcemu'. Badania prowadzone przez Davida nie dotyczą narodzin Ksenomorfa jedynie jego ewolucji w kierunku istoty doskonałej.
2. Pkt 2 niejako wynika z pierwszego i tym razem dotyczy "Aliena" z 1979. Jest to oczywiście jedynie spekulacja, ale nie można jej wykluczyć. A więc to, że Ksenomorf z Obcego z 79 nie musi w ogóle być powiązany z eksperymentami Davida. Nie wiemy ile dowiedział sie David podczas podróży statkiem Inżynierów i potem mieszkając na ich planecie. Film w pewien sposób sugeruje, że np. koncepcje jaja są jego autorstwa ale nie zaprzecza bezpośrednio, że nie mógł ich jedynie zaczerpnąć w związku z czym nie musi istnieć żadne powiązanie pomiędzy dwoma organizmami - Ksenomorfami Davida a Ksenomorfami w "Alien" i "Aliens" (oczywiście poza bazowaniem na ludzkim DNA).
3. Ostatnia kwestia to znów "Prometeusz" i hologramy pokazujące Inżynierów. Przed kim na nich uciekali? Czego się obawiali? No bo chyba nie tych kobr co zabiły tego debila biologa XD To jest mocno niedopowiedziane ale jednak widać w tym wielkim ulu na jednej z płaskorzeźb właśnie Ksenomorfa ;) To chyba jasny dowód na to, że już 2 tys lat przed akcją filmów Inżynierowi mieli pojęcia czym są 'Obcy'.
Mój temat ma na celu podrzucenie paru ciekawych kwestii do rozkminiania i trochę chłodniejsze spojrzenie na całą koncepcję przedstawioną w "Przymierzu". Nie zniechęcam oczywiście do 'narzekania', bo im większy nacisk na twórców, tym większa szansa, że Ridley jednak rozwinie cały wątek powstania Ksenomorfa i dopowie kwestie związane z eksperymentami Davida w sposób zadowalający dla fanów :) Pozdrawiam!
PS Mój wywód ma jedynie charakter logistyczny ;) Jeśli Ridley już wypowiadał się o fabule i koncepcji i potwierdził, że Ksenomorf faktycznie jest tworem Davida to proszę o sprostowanie ;)