PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=665400}

Obcy: Przymierze

Alien: Covenant
2017
5,7 83 tys. ocen
5,7 10 1 82876
5,0 56 krytyków
Obcy: Przymierze
powrót do forum filmu Obcy: Przymierze

Czytam sobie komentarze i dowiaduje się że to nie jest wersja ksenomorfa którą znamy z chociażby "8 pasażera Nostromo". W takim razie czym różni się Obcy w filmie "Przymierze' od ostatecznej formy? Na pierwszy rzut oka wygląda tak samo.

SPOILERY:
W ogóle nie bardzo mi przypadł do gustu wątek w którym dowiadujemy się kto jest odpowiedzialny za stworzenie ksenomorfa. Co prawda koszmar dzieciństwa został już tak przemielony i przetrawiony w popkulturze że przestał straszyć (ogólnie boję się chodzić na horrory :P) to teraz dodatkowo został obdarty z tej swojej aury tajemniczości. I może nie miałbym nic przeciwko odpowiedzi na to pytanie gdyby to było coś mocnego...coś po czym wyszedł bym z kina z efektem "łał, ale to pomysłowe!"...niestety wszystko sprowadza się do krótkiej odpowiedzi: organizm doskonały stworzył android z chorobą psychiczną i kompleksem boga...trochę słabo.
Szkoda że tak po macoszemu potraktowano wątek z Inżynierami, zaawansowana rasa zostaje pokonana przez...androida który wylewa im na głowy czarną maź.

Planowane są kolejne części? Czy na ten moment nic nie wiadomo?

ocenił(a) film na 5
Anthrax91

Gdzieś wyczytałem na stronie anglojęzycznej, że te pre-xenomorfy z Covenant były mniej inteligentne i słabsze od tych widzianych już w Nostromo. Ciekawe w jaki sposób jest to mierzalne? xD

Mi motyw zabawy w boga i stworzenie idealnego organizmu się podoba. Cały motyw okej, zemsta na ludziach i ich stwórcach (Inżynierach).

Mam trochę inną rozkminę, gdzie podziały się ksenomorfy, które się "wykluły" z inżynierów?, przecież ich powinno być od ...
Drugą sprawą jest tempo rozwijania się i dojrzewania młodych osobników, które przybrały na rozmiarach... w 2-3 minuty.
Pytanie też, gdzie się podziała lub co się stało z "Matką", która wyszła z Elizabeth (tak wywnioskowałem ze słów Davida) i która zniosła jaja.

ocenił(a) film na 6
LukeuszLFC

Ja to zrozumiałem tak że ta czarna maź rozłożyła inżynierów na części pierwsze i tyle ich widzieli...w ogóle to chyba sam nie do końca rozumieniem działanie tej substancji. Z jednej strony tworzy nowe formy życia (pierwsza scena z Prometeusza gdy Inżynier wypija czarną maź sugeruje powstanie życia na Ziemi?)...a z drugiej je unicestwia?
W takim razie czy z tych Inżynierów które zalał czarną mazią David nie powinny powstać jakieś zupełnie nowe formy życia (niekoniecznie ksenomorfy)?

ocenił(a) film na 6
LukeuszLFC

Z tym tempem rozwijania się już było przegięte w jedynce...tutaj pojechali po bandzie zupełnie, w jednej scenie wykluwa się młodzik, w drugiej mamy do czynienia z dorosłym osobnikiem. Logika podpowiada że tak duże zwierzę potrzebuje jakiejś energii do wzrostu...no ale wiadomo..."fiction".
Wyglądało to jakby Matki ksenomorfów (Królowej?) w ogóle nie było, a jaja to twór Davida podczas jego eksperymentów.
To że Obcy potrafi się jakoś z nimi porozumiewać (David wspomina coś o komunikacji gdy to białe coś przed nim stoi) oraz naśladują jego gesty (wyklucie się małego) sugeruje że to on jest Matką.

ocenił(a) film na 5
Anthrax91

No właśnie te unicestwienie Inżynierów, bez żadnego rozrodu ksenomorfów lub niewyjaśnienie co się stało z nimi wszystkimi jest dla mnie kiepskie. Chociaż scena zrzucenia czarnej mazi dla mnie spektakularna i David z wyrazem twarzy skur...la.

Zauważ, że David powiedział, że kochał Elizabeth bo uważa ją za swoją odtwórczynie, bo go poskładała i za "matkę jego najwspanialszego dzieła" - te drugie słowa kierował chyba do Kapitana, przed tym jak go zabrał do katakumb/krypty z jajami. Więc wnioskuje, że z niej wykluła się Królowa/Matka ksenomorfów. Sama idea jaj, które były wyhodowane w ramach eksperymentu jest fatalne i nie kupuję tego. Musi być królowa, chociaż zarodki z końca filmu mogą świadczyć o całkiem odmiennym toku myślenia scenarzystów.

użytkownik usunięty
Anthrax91

Dla mnie to byly te same alieny co w obcych 1-4....
Niczym się nie różnią

ocenił(a) film na 5

Też tak to odczułem, że z wyglądu to są te same Xeno co w Alienach. Nie wiem też skąd spekulacje, że Obcy z Przymierza nie jest jeszcze klasycznym Alienem. Jak ktoś posiada konkretne źródła informacji na ten temat to niech się podzieli.

ocenił(a) film na 6
May_3

Argument podany przez rafi_fw z różnicami formy młodocianej jest całkiem trafny. Rzeczywiście w w Nostromo świeżo wykluty Obcy bardziej przypomina węża bez kończyn:
http://vignette2.wikia.nocookie.net/alien/images/f/f7/Chestju1mt4.jpg/revision/l atest?cb=20120602140428&path-prefix=pl
http://www.moviemodeller.co.uk/WebRoot/Store/Shops/es749984/52D9/4321/7D50/254F/ BEDF/0A0F/110C/D12E/Chestburster_Example1.1.jpg
W "Przymierzu" od razu posiada nieźle rozwinięte łapy (które rozkłada naśladując Davida) oraz nogi.
Jeśli chodzi o formę dorosłą, jedyna różnica jaką wyłapałem to przybranie postawy wyprostowanej.

ocenił(a) film na 5
May_3

Różnice, które udało mi się wyszukać:
Xeno ma twardą skórę - Proto miększą przypominającą ludzką
Xeno ma teksturę ciała bardziej biomechaniczną
Xeno ma długie, spiczaste, metaliczne, półprzezroczyste zęby, - Proto ma zęby bardziej przypominające ludzkie
Xeno ma dwie szczęki - Proto prawdopodobnie jedną szczęke
Xeno porusza się stosunkowo powoli, łowi ofiarę bawiąc się z nią, wykazuje się inteligencją i odruchami społecznymi - Proto jest szybki, zwierzęcy, agresywny, w Przymierzu nie widać szczególnej inteligencji
Na pierwszy rzut oka nie widać różnic, ale to chyba rzeczywiście jest inny gatunek. Xeno i Proto mają pewnie wspólnego genetycznego przodka w takim sensie, że David podczas prac genetycznych musiał włączyć nici DNA, te same, które miał Xeno. Niewiadomo czy z Proto wykształci się w Xeno. Być może Xeno jest wynikiem prac genetycznych Davida, ale inżynierów, którzy mieli w tym środowisku te same materiały DNA co tłumaczyłoby dlaczego Proto i Xeno są tak do siebie podobni. Sprawa może być naprawdę skomplikowana i wyjaśnień może być sporo.

ocenił(a) film na 5
May_3

Przy okazji dowiedziałem się, dlaczego ludzie zarażali się Neomorfem z purchawek. Wygląda na to, że rośliny również mogły ulegać, przemianom pod wpływem czarnej mazi.

ocenił(a) film na 5
May_3

Cała planeta najprawdopodobniej była jednym wielkim, straszliwym eksperymentem Inżynierów, a David wykorzystał jedynie ich wiedzę w podobnym, egoistycznym celu.

ocenił(a) film na 6
May_3

Wątpię, aby planeta była eksperymentem Inżynierów, gdyż sami na niej mieszkali. A te purchawki to mogą być również przetrwalniki wirusa czarnej mazi, zdolne do przetrwania wiele lat w nieprzyjaznych warunkach i czekające na swą ofiarę (podobnie jak jaja twarzołapów). Coś podobnego robią sinice (rodzaj bakterii), z tą różnicą, że u nich są to kolonie: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/d3/CyanobacteriaColl1.jpg /250px-CyanobacteriaColl1.jpg

ocenił(a) film na 3
May_3

Ten "proto" miał drugą szczękę, rozbił nią kamerę, na którą patrzył David.

ocenił(a) film na 5
_MG_

Zgadza się. Rozbił szybę drugą szczęka tam gdzie go zamknęła daniels i pod prysznicem zdaje się.

ocenił(a) film na 6
Anthrax91

Protomorfy różnią się od ksenomorfów mniej biomechanicznym wyglądem oraz postacią młodocianą - u ksenomorfów osobniki młode nie posiadają kończyn i wyrastają im one dopiero później (z wyglądu przypominają węże), natomiast protomorfy od narodzin posiadają ręce i nogi.
I wspomniany "organizm doskonały" został stworzony już znacznie wcześniej przez Inżynierów, David jedynie powtórzył ich eksperyment. Jako dowód daję zdjęcie ściany z Prometeusza, przedstawiającą znajomo wyglądającą istotę oraz twarzołapa: http://i1139.photobucket.com/albums/n549/smarty9000/prometheus5/mural2.jpg

rafi_fw

Zgadzam się! A statek znaleziony przez Nostromo to jakieś starsze wersje Inżynierów i "originalne" ksenomorphy. David próbuje odtworzyć stwory przy pomocy tego czarnego mutagenu, może dlatego szybciej rosną. Mam nadzieję że tak właśnie jest.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 6
Raze

Pracowałem kiedyś, aktualnie nie.

ocenił(a) film na 6
Raze

W morzu jako poławiacz pereł.

ocenił(a) film na 5
ocenił(a) film na 6
Raze

Polecam melisę. Zabawa takim lekami bez ścisłej konsultacji z lekarzem to prosta droga do uzależnienia.