Nurtują mnie dwie takie kwestie:
1. Skad generał chiński wiedział o tym by podać swój numer tel pani doktor, która wydawała się być tym faktem zaskoczona.
2. Czy mogła pani doktor zmienić przyszłość i nie ożenić się z Ianem? Według mnie nie, bo od momentu gdy poznała język obcych to czas przestał być dla niej liniowy i można powiedzieć, że całe jej życie było już napisane od a do z i było skupione w jednym punkcie na osi czasu (w naszym ludzkim rozumieniu) tzn. przeszlosc i przyszlosc była terazniejszoscia tak jakby jej "zycie wydazyło się w ciagu sekundy".
Jutro podam link do postu z fw, który lepiej oddaje to co chciałem przekazać w punkcie drugim
obiecany link:
http://www.filmweb.pl/film/Nowy+początek-2016-712896/discussion/Czy+odrobiłeś+za danie+domowe+z+języka+uniwersalnego,2866985
1. Należałoby wyjaśnić tutaj dwie kwestie: 1) Skąd generał Shang wiedział, że musi dać dr Banks swój numer telefonu? 2) Dlaczego Louise była tym faktem zaskoczona?
1) Dla generała czas wciąż płynie liniowo nawet po wydarzeniach związanych z przybyciem Heptapodów. Można zatem rozpisać chronologicznie co stało się dnia którego Louise zadzwoniła do generała Shang (z jego perspektywy) oraz wszystko co stało się później:
...1) W momencie kiedy generał Shang chce wydać rozkaz ataku dzwoni do niego nieznany numer, nieznana osoba, która recytuje z pamięci ostatnie słowa jego żony (tylko on powinien znać te słowa więc tym bardziej jest zaskoczony). <<Przyznaję tutaj, że nie znam chińskiego więc nie wiem co Louise faktycznie powiedziała i nie szukałem tego jeszcze w internecie. Tak czy inaczej musiało być to coś, co zmieniło zdanie generała co do ataku.>>
...2) Po odlocie Heptapodów naukowcy na całym świecie dzielą się uzyskanym "słownikiem heptapodzkiego" i prawdopodobnie rozszyfrowują jego znaczenie ale niewystarczająco rozumieją ten język aby postrzegać czas niechronologicznie. Prawdopodobnie pojedyncze jednostki na świecie które dopiero co zaczynają rozumieć ideę tego języka mają przebłyski przyszłości, ale i tak wśród nich przoduje dr Banks, która całkowicie zna język, a czas jest dla niej całkowicie nieliniowy.
...3) Generał Shang dowiadując się o sile płynącej ze znajomości języka Heptapodów oraz o możliwościach osób, które rozumieją ten język i dowiadując się kto do niego zadzwonił tego dnia (zapewne wiadomość o heroicznym telefonie dr Banks już doszła do jego uszu) zaczyna rozumieć co właściwie się stało:
Lingwistka dr Banks po zrozumieniu języka Heptapodów zobaczyła przyszłość w której on (Shang) daje jej swój numer telefonu i mówi ostatnie słowa swojej żony. Generał rozumie teraz, że mimo tego, że zna przyszłość (wie, że poda Louise swój numer telefonu) wciąż musi ją dopełnić.
...4) Generał Shang zostaje zaproszony na bal na cześć zjednoczenia. Wie, że to może być jedyne okazja żeby dopełnić przyszłość i przypieczętować swoją przeszłą decyzję o wstrzymaniu ataku.
Shang: (do Louise) Prezydent dziękował, że przybyłem na tę uroczystość, ale muszę przyznać, że przybyłem tu tylko po to by poznać Panią.
[...]
Shang: (do Louise) Nie wiem jak działa Pani umysł ale sądzę, że było dla Pani ważne aby to zobaczyć.
2) To całkiem logiczne. Na etapie kiedy Louise miała przebłysk przyszłości ze spotkania na cześć zjednoczenia wciąż nie zrozumiała w pełni języka Heptapodów więc czas płynął dla niej częściowo liniowo, a częściowo już nie. Załóżmy, że scena uroczystości jest całkowicie chronologiczna jednak jako chronologiczny kawałek nie jest już ułożony chronologicznie w życiu dr Banks. <<sorka, nie potrafię wytłumaczyć tego inaczej>> Na początku tej sceny Banks nie wie jeszcze, że zadzwoni za chwilę do generała Shang ani nie wie jeszcze, że generał Shang poda jej swój numer telefonu, stąd to zdziwienie.
Shang: (do Louise) A to wszystko dzięki temu, że zdobyła Pani mój prywatny numer.
Louise: (do Shang-a) Generale, nie znam Pana prywatnego numeru.
Shang: (do Louise pokazując numer) Teraz już Pani zna.
[...]
Louise: (do Shang-a) Zadzwoniłam do Pana tego dnia?
Shang: (do Louise) Tak proszę Pani.
2. Dobre pytanie, z jednej strony życie dr Banks działo się jednocześnie jednak z drugiej strony jest cytat w filmie, który potwierdza teorię, że cały czas mogła na nie wpływać:
Kiedy Louise tłumaczy córce czemu rozstała się z mężem:
Louise: (do Hannah) "[Ian] Uważa , że podjęłam błędną decyzję" (decyzję, że chciała urodzić dziecko, wiedząc, że zginie ono w młodym wieku)
Czy faktycznie Louise mogła podjąć inną decyzję? Nie wiem. Obawiam się, że wciąż zbyt słabo znamy "heptapodzki" aby odpowiedzieć na to pytanie.
Koniecznie zobacz film "Przeznaczenie" ("Predestination"). Mimo tego, że nie jest wybitnie porywający bardzo fajnie pokazuje paradoks zamkniętych pętli czasowych, może po nim dojdziesz do jakiś ciekawych wniosków na temat "Nowego Początku". Jeśli tak to koniecznie daj znać. :)