PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=30700}

Nosferatu - symfonia grozy

Nosferatu, eine Symphonie des Grauens
1922
7,7 36 tys. ocen
7,7 10 1 36000
7,8 48 krytyków
Nosferatu - symfonia grozy
powrót do forum filmu Nosferatu - symfonia grozy

NOSFERATU- SYMFONIA GROZY
Dzisiaj udało mi się kupić ten film;]]]]] Powiem szczerze, chociaz wstyd się przyznać owej wersji z 1922r. nie mialem jeszcze okazji obejrzec...no ale jako fan gatunku musialem sobie przy tej okazji kupic orginała;]]]]-niestety film nie ma polskich napisow;////-wiem ze jest niemy, jednak sa kwestie pisane prawda?-pytam wiec czy bez pl napisow zrozumiem film?-historie znam dobrze a te pisaNE dialogi chyba mi nie utrudnią odbioru co?

PRZY OKAZJI PODZIELCIE SIE WRAZENIAMI;]

ocenił(a) film na 10
_suspect_

"Nosferatu" się od "Draculi" troche różni, ale dla prawdziwego draculoznawcy nie powinno być to przeszkodą. Przyjemnego oglądania życzę :)

ocenił(a) film na 9
EineHexe

Tzn ja nie jestem fanem wampirow-nie kreci mnie to powielanie...jestem fanem horroru(wiem ze te o wampirach to tez horrory, ale jak mowilem nudza mnie) kupiłem ten KLASYK KINA bo to legenda, ktora poprostu musialem miec w kolekcji-napewno sie nie zawiode!!!

Ale pytalem o kwestie braku pl napisow-czy to utrudni mi odbior?

_suspect_

Byłam na pokazie Nosferatu wraz z muzyką na żywo, która w pełni podkreślała nastrój filmu ;) I bez polskich napisów w zupełności zrozumiesz treść filmu, raz że fabuła nie jest skomplikowana, dwa gra aktorów w tamtym czasie jest bardzo sugestywna i naprawde środki wyrazu jakimi operują aktorzy, w szczególności mimika zastępują słowa. A język angielski jaki pojawia się w napisach jest naprawde prosty, bez polskich napisów mozna swobodnie film ogladac i wszystko sie rozumie, wiec bez obaw, nie ma bariery jezykowej, bo angielski jest w tym filmie zrozumialy na poziomie podstawowym ;) wiec dobrego ogladania , p.s. najlepsze jest jak Nosferatu pomyka z ogromna tekturową trumna w ciagu dnia przez miasto, a widz musi sobie dopowiedziec ze to jest noc, bo w tedy w nocy krecic nie umiano ;)

agape5

To chyba oglądaliśmy różne wersje, bo ja widzialem z napisami niemieckimi
Ale znajomość niemieckiego nie jest niezbędna, gra aktorska jest dość jednoznaczna i powinieneś wszystko zrozumieć;)

slomiasty_hohol

no rzeczywiście widocznie różne wersje językowe. W sumie faktycznie przecież film niemiecki, ale w ck zamku w poznaniu nosferatu był po angielsku ;) fabuła oryginalna, język inny ;)

ocenił(a) film na 9
agape5

DZięki-o odrazu lżej - teraz tylko czekam na przesylke- skręce mnie z bolu, że jeszcze nie widzialem;////////-nadrAbiam;]

ocenił(a) film na 10
agape5

O, hrabia Orlok wędrujący przez miasto z trumna pod pachą to jedna z moich ulubionych scen.

ocenił(a) film na 10
EineHexe

w galerii jest jedno zdjęcie z hrabią Orlakiem stojącym w drzwiach...jako piętnastolatka prawie zsikałam się w majtki ze strachu ;P

ocenił(a) film na 10
elina81

Orlokiem,przepraszam ;) "Cień wampira" z Malkovichem- nie podobał mi się!!!

EineHexe

Moją też jednak za najlepszą uważam to jak hrabia Orlok wszedł (nie otwierając drzwi) do sypialni Huttera w wiadomym celu i wtedy Mina swoim właniem go odciagnęła.

ocenił(a) film na 10
agape5

ale o porze dnia informuje chyba kolor taśmy ;p w nocy jest taka niebieska, w dzień żółta ;p w południe pomarańczowa

dawno to oglądałam ;p ale tak mi się wydaje

ocenił(a) film na 8
Maniaska

no jest tak jak mówisz:) a jak jest czerwona to zachodzi słońce :)