5,6 104 tys. ocen
5,6 10 1 104097
4,8 41 krytyków
Noe: Wybrany przez Boga
powrót do forum filmu Noe: Wybrany przez Boga

To zdumiewające, że katolicy akceptują mord wykonany przez ich boga na całej ludzkości w postaci wielkiego potopu. Patrząc na zło dzisiejszego świata moglibyśmy zrozumieć takiego boga gdyby nie fakt, ze podczas tej eksterminacji zginęły istoty zupełnie niewinne - dzieci. Czy były one równie złe jak ówcześni dorośli? Pomijając już nielogiczność historii arki Noego i wielu innych bajek opowiedzianych w biblii dlaczego w ludziach wierzących nie rodzi się nienawiść wobec mordercy? Dlaczego zamiast empatii dla niewinnie skazanych pałają miłością do niego? Czy ta ślepa miłość nie tłumaczy dzisiaj braku reakcji/sprzeciwu wobec kościoła ukrywającego pedofilów? Mam wrażenie, że tylko osoby niewierzące nagłaśniały sprawy pedofilii w kościele a cała reszta pomagała w ukrywaniu prawdy siedząc cicho lub tłumacząc oskarżenia jako ataki na kościół - czy może się mylę?

Dlatego jestem ciekaw czy w filmie pokażą też dzieci ginące w potopie - może dałoby to do myślenia niektórym. Przekaz filmu byłby lepszy od tego "bądź dobry bo cię bóg zabije".

;)

ocenił(a) film na 3
GF1115

WIDZĘ ŻE WYŁONIŁA SIĘ DYSKUSJA CO DO BOGA. CZY BÓG ZE STAREGO TESTAMENTU TO TEN SAM CO Z NOWEGO?
Chętnie wytłumaczę co mówi Biblia.

2 Tymoteusza 3 ; 16 - " Całe pismo jest natchnione przez Boga" A wiec Tymoteusz, chrześcijanin żyjący za czasów Jezusa pisze w Nowym testamencie że Całe Pismo czyli cała Biblia ( również stary testament ) jest natchniony przez Boga. Takich wersetów jest wiele. Podałem jeden. Kościół też to popiera. Kładzie nacisk głównie na Ewangelie i nowy testament ale uznaje za natchniony również stary. Jak dzieci dostają Bibie ilustrowaną na komunie to maż tam obrazki Mojżesza Noego i innych ze starego testamentu. Kościół katolicki tłumaczy przekłady całej biblii a nie tylko nowego testamentu.,np: " przekład Wujka "czy "Biblia Warszawska". Można w empiku kupić bibie całe tłumaczone przez księży.

Cały nowy testament zawiera wiele wersetów które przywołują historie i wydarzenia zawarte w starym testamencie. Apostołowie Jezus i inni uczniowie którzy spisywali nowy testament często wspominają osoby żyjące i opisane w Starym Testamencie jako prawe i naprawdę żyjące.

Jezus naznacza w ewangeliach iż Bóg Mojżesza i Abrahama jest jego Ojcem

Jezus wspomina iż jego Ojciec , który go posłał, stworzył świat czyli jest Bogiem opisanym w Starym Testamencie

Pamiętajmy iż przez cały Stary testament przewija się prorocza zapowiedz iż Bóg da Mesjasza. Na początku ewangelii Mateusza Czyli na samym początku nowego testamentu macie rodowód Jezusa. Od Adama do Józefa męża Marii i Jezusa. Stary testament opisuje dzieje ludzi związanych z rodowodem Jezusa czyli zapowiedzianego mesjasza. A nowy Testament życie już Mesjasza ( Jezusa) i czasy po jego śmierci. Stary testament opisuje większość ludzi z rodowodu Jezusa który macie na początku Ewangelii w Nowym Testamencie.

Problem jest taki że żydzi nie uznali Jezusa który sam był żydem i go zabili. Dlatego nie uznają Nowego Testamentu i dalej czekają na mesjasza którego Bóg im zapowiedział w Starym Testamencie.

Biblia siwienie się konstrukcje. Zarówno stary jak i nowy testament. Bóg zarówno w starym i nowym to ten sam Bóg.

WSZYSTKO CO TU NAPISAŁEM PRZEDSTAWIA POGLĄD BIBLIJNY. TO NIE POGLĄD MÓJ CZY KOGOKOLWIEK INNEGO TYLKO POGLĄD PODANY W BIBLII. Gdyby ktoś miał pytania co biblia mówi na podobne tematy to chętnie pomogę. Możecie do mnie wysłać wiadomość. Serdecznie pozdrawiam

michaelmajk

Oczywiście. Zgadzam się, że to ten sam Bóg. Pamiętam ustęp chyba z któregoś z listów Pawła, w którym pisze on, że Jezus jest tym samym krzewem gorejącym, który ukazał się Mojżeszowi.

Natomiast uważam, że nie wszystko w Biblii należy brać dosłownie. Natchnione pisma proroków przeplatają się z mitami i metaforami, jak choćby ta o Noe. To już jest moja opinia. Z tej opowieści możemy się wiele nauczyć. Oczywiście respektuję zdanie innych, ale nie mogę z powagą powiedzieć, że Bóg spowodował śmierć ludności całego świata, a później 5 czy 6 osób stworzyło nową cywilizację która rozrosła się do 7 miliardów.

GF1115

Ale o tym w sporej części jest ta dyskusja, czyli dlaczego jako tekst Boga część to metafory, a część to bite słowo w słowo, prawda historyczna itd.?

ocenił(a) film na 8
anhro

Kurcze te dyskusje ateista --> katolik i vice versa są naprawdę zbędne...

Coś takiego jak potop występuje w każdej kulturze. Ludzie starają się jakoś ogarnąć za pomocą swoich małych mózgów, dlaczego tak się stało i po co. Oceniali oni swoją miarą dlatego tysiące lat później tak postrzega się Boga. Nie jestem tu od tego by rozstrzygać czy zrobił to Pan Bóg, Bóg rzeźnik czy może wkurzona matka natura.

Potop na taką skalę to ogromna tragedia i ten film uświadomił ludziom, że to nie jest po prostu lanie wody. Mamy trochę w naszej religii wyidealizowany obraz tej historii. Choć nie pochwalam tej logiki i nie utożsamiam się z nią to mogę zrozumieć czemu Bóg zabił wszystkich oprócz Noego i jego rodziny (w tym dzieci). Bowiem dzieci pamiętały by o czasach dawny i powtórzyły by ten schemat na nowej ziemi. Na dodatek w filmie wszyscy oni pochodzą z rodu Kaina to znaczy, że mają naturalne predyspozycje do gwałtów, morderstw, nadnaturalnej ekspansji itp( być może również do kanibalizmu i sodomii). Po za tym wystarczy przeczytać władcę much by wiedzieć, że nawet najbardziej niewinne dzieciaki pod wpływem czynników zewnętrznych i braku jakichkolwiek norm, stają się okrutnymi barbarzyńcami. Z perspektywy filmu i komiksu Bóg wybrał ten zestaw ludzi, którzy dzięki genom (pochodzenie Setha) i wychowaniu(szacunek do natury, wegetarianizm itp), dbają o to co sam stworzył. Pokrętna jest to logika, ale jak najbardziej prawidłowa. (Ale też uważam, że straszna chociaż ma swoje mroczne uzasadnienie)

Gierrapa

Śmiać mi się chciało na tym filmie kiedy dowiedziałam się, że dobrzy ludzie nie jedzą mięsa:D

ocenił(a) film na 8
alien_2

Cóż.... ortodoksyjni wegetarianie dostali kolejny ideologiczny oręż do walki z mięsożercami.
Jednak chyba mi się zdawało, ale pod koniec filmu gdy już wszyscy wyszli z arki, Sem (ten środkowy syn) nie oprawia skóry jakiegoś zwierzęcia? W domyśle że pozwolono im na spożywanie mięsa, ale tylko tyle by zaspokoić swoje podstawowe potrzebny.

Gierrapa

Umarłabym ze śmiechu gdyby jakiś wegetarianin powiedziałby mi, że mięsa się nie je, bo tak było w filmie Noe;) Nie wiem co było na końcu, bo im bliżej końca tym częściej sprawdzałam godzinę na telefonie i nie zwróciłam uwagi co on tam robił.

anhro

Ok, na koniec już :D

Wyobrażenie Boga (obojętnie czy tego ze ST czy z NT) jest wynikiem pragnień, wyobrażeń, oczekiwań. Bóg może być tym, który dokonał potopu (jeśli nikt się nie czepia) lub tym, który za pomocą ludzkich rąk napisał przypowieść o potopie (gdy brakuje w niej logiki). Ludzie szyją sobie Boga na własną miarę. Ich marzeniem nie jest Bóg wymykający się jakiejkolwiek kategoryzacji (nieznany, nieopisany), ale taki prywatny ofiarujący życie wieczne, nienawidzący ateistów, lewaków, gejów itd. Taki, który wybieli kościół z pedofilii i ochroni przed złem, które jest oczywiście nie w wierzących, tylko w innych, na zewnątrz. Tylko czy taki wytłoczony na potrzeby wierzących Bóg, nie zasłoni im drugiego człowieka? Czy będą się przejmować ofiarami pedofilii w ich wspólnocie skoro Bóg i tak osądzi wszystkich sprawiedliwie na sądzie ostatecznym (i pozamiata na koniec)? Czy wyrażą sprzeciw kiedy kapłani będą nawoływać do nienawiści? I czy taki Bóg jest nadal Bogiem?

ocenił(a) film na 4
anhro

Ogólna wizja bożka jest wykreowana przez sektę, bo ateiści,lewaki itd to wrogowie jej, a nie bezpośrednio wierzących. Umysły, które zostały zindoktrynowany przez nią mają podobną wizję bożka i poglądów.

ocenił(a) film na 4
anhro

Biblijny bożek to tyran i ludobójca.

ocenił(a) film na 7
anhro

Może zanim zaczniesz ujadać: "że katolicy akceptują mord wykonany przez ich boga na całej ludzkości w postaci wielkiego potopu", choć trochu poczytasz. Ale oczywiście najłatwiejszy jest atak na katolików. Wiedz jedno, że praktycznie w każdej religii jest potop i to religiach nie mających nic wspólnego z chrześcijaństwem.

rafib1975

I to jest wytłumaczenie? Trochu poczytasz o?

ocenił(a) film na 7
edi_nie_oglada_filmow

A czy ja komuś coś tłumaczę? Ja wytknąłem tylko jego podejście chyba, że tobie mam coś tłumaczyć?

rafib1975

Ależ tak po dwakroć.
Potop jest w innych religiach - i co w związku z tym oprócz tego, że to kolejna kalka z innych tekstów podobno nie pisanych pod natchnieniem ducha świętego.
I poczytać co i o czym odnośnie tego tematu?

ocenił(a) film na 7
edi_nie_oglada_filmow

Przeczytałeś w ogóle co ja napisałem, tak ze zrozumieniem? Bo chyba nie.

rafib1975

Twój komentarz rozumiem tak:

Zanim zaczniesz oceniać Boga to poczytaj (coś tam - jakieś konkrety?) bo w innych religiach też występuje potop.

Skoro w innych religiach też występuje potop to co? Mam oceniać wszystkie pozostałe bóstwa, które go zesłały indywidualnie?
Czy może chcesz powiedzieć, że wszystkie te religie przypisały katastrofę naturalną swojemu wymyślonemu bogu i dlatego nie wypada go oceniać? Bo ci bogowie są wymyśleni i wymyślony jest ich udział w tej sprawie?

:)))

ocenił(a) film na 7
anhro

To twoje rozumowanie jest złe, jak tak rozumiesz mój wpis.
Chodzi mi konkretnie o to co napisałeś, dlatego był cytat teraz go skrócę może tym razem załapiesz. Cytat:"że katolicy". Czyżbyś był kolejnym "ateistą" który chce się pokazać, obrażając katolików?

Czy ja coś wspomniałem o ocenie Boga, jak ty piszesz.

To też ciekawe:"Mam oceniać wszystkie pozostałe bóstwa, które go zesłały indywidualnie?" ale jednak Boga katolików oceniasz indywidualnie.

"religie przypisały katastrofę naturalną" - bo zaraz padnę ze śmiechu, katastrofę naturalną? Według ciebie potop był, który zniszczył ludzkość?

rafib1975

Ale nakombinowałeś jakiś labirynt straszny ;D. Skoro chciałeś tylko zauważyć, że atakuję katolików to po co był ten tekst z innymi wierzeniami? To jakiś argument na poparcie Twojej tezy, że atakuję czy zachęta do atakowania innych wierzeń też?

Późno już więc tylko o samym potopie napiszę.
Tak, potop mógł się wydarzyć - bardziej jako miejscowa powódź (nie globalnie). Opowieść o tym wydarzeniu przekazywano z pokolenia na pokolenie, koloryzowano i dodawano kolejne elementy, np. arkę, udział boga itd.

To tyle na dziś, dobranoc.

ocenił(a) film na 7
anhro

Fakt może przekombinowałem trochu. Chodzi jakbyś ogólnie napisał, przykładowo: " jakie podejście mają ludzie wierzący do potopu". To nawet nie zaczął bym pisać, chodzi mi o równe traktowanie. Ostatnio się słyszy jak to ateiści są nie równie traktowani, ale sami nie jednokrotnie nie traktują innych w równy sposób.
W Polsce jest taka sprawa od jakiegoś czasu, jak zaatakujesz katolików to jesteś ateistą lub to happening artystyczny. Za to jak będzie o Żydach czy Islamie to, będziesz antysemitą czy kimś innym anty. Gdybyś o Bogu napisał z perspektywy Koranu czy Talmudu, na pewno wymiana zdań nie miałaby 16 stron.

Na koniec nie zachęcam do atakowania kogokolwiek czy to ateistów, katolików, muzułmanów itd. Chodzi o równe traktowanie.

rafib1975

No tak, tylko ja nie chciałem podyskutować sobie z wiernymi innych religii :). Fakt mogłem napisać "wierzący" zamiast "katolicy". Prywatnie dopowiadając: uważam, że każda religia w jakiś większy lub mniejszy sposób szkodzi ludziom, nie tylko ta wymieniona - więc nie czujcie się proszę osamotnieni.

Ateiści jak to ateiści - czasami rozmawiają, analizują, szukają odpowiedzi a czasem głośno sprzeciwiają się. Teraz mówią głośno aby wierzący sprzeciwili się ukrywaniu pedofilii przez kościół, jutro będą ostrzegać przed czymś innym. W innym wypadku toczyliby sobie spokojne dyskusje na forach naukowych :).

rafib1975

Kolega anhro już Ci odpisał, a powtarzać się i kolegę to jednak nieładnie dlatego w skrócie:

"Może zanim zaczniesz ujadać" - bardzo nieładnie ">że katolicy akceptują mord wykonany przez ich boga na całej ludzkości w postaci wielkiego potopu<, choć trochu poczytasz." - poczytasz CO i w jakim celu? Tu nie ma czego rozumieć, bo w tej części wypowiedzi nie ma żadnej treści dla dalszej rozmowy.
"Ale oczywiście najłatwiejszy jest atak na katolików." - :) prawda.
"Wiedz jedno, że praktycznie w każdej religii jest potop i to religiach nie mających nic wspólnego z chrześcijaństwem." - i tu już pojawiały się odpowiedzi, dlatego w skrócie - chrześcijaństwo nie jest najstarszą religią - wcześniej pojawiały się różne teksty "boskie". Pojawia się tam potop jako jedna z najbardziej drastycznych katastrof (może jeszcze pioruny, grad i siarka z nieba - odłamki skalne z kosmosu). Co więc ten tekst przekazuje.
W obecnych czasach wiemy, że meteoryty, grad, deszcz, czy pioruny nie są zsyłane przez bóstwo.

Proszę bardzo o żydach (o Żydach to inna bajka) i muzułmanach - w niczym lepsze nie są ich bajki. Islam miał szansę tak jak wcześniejsze religie rozwinąć starsze (jak zrobiło to chrześcijaństwo), ale nie skorzystał.

anhro

Nie każde dziecko zasługuje na życie, tak jak i nie każdy pełnoletni to osoba dorosła. Oosbiście nie raz już widziałem ,,dzieci" które były tak wulgarne,okrutne ,chamskie i bez skrupułów że gdybym mógł to zabił bym je osobiście. Nie zwracają uwagi na nic i na nikogo, nie boją się niczego i czują bezkarnie, bo to przecież ,,dzieci":-)

pinechas

Niemowlaki też? :)

anhro

,,Bóg bada umysł i serce" to własnie różni go od człowieka który ocenia tylko poprzez swoje zmysły. Dla Boga przeszłośc i przyszłość nie ma tajemnic,stad też proroctwa proroków.Gdyby chociaż jedno istnienie zasługiwało na życie ,na pewno Bóg by go nie uśmiercił.Podobnie było z Sodomom i Gomorom. Wiem ,dla ciebie to niepojęta ,,czarna magia", ,,bajki", ,,fantazja" lecz dla wierzących w Boga to coś oczywistego:-)

pinechas

To nie jest niepojęta czarna magia tylko bezgraniczne usprawiedliwianie Boga za wszelką cenę - takie ufanie komuś w ciemno.

Gdyby przykładowy bóg pastwił się nad jakimś biedakiem torturując go bezlitośnie - pewnie też uznałbyś, że ten bóg postępuje w tajemniczy sposób i wszystko jest cacy.

anhro

Aaa no zapomniałem wspomnieć, że taki jeden Bóg torturował przecież dosyć mocno pewnego Hioba ;D

pinechas

Oczywiście to wina dzieci, a jedyną radą jest je pozabijać. Brawo. Nie odnoszę się tu do potopu tylko Twojej wypowiedzi.

voyano_wrecemocny

Bóg daje życie i Bóg ma prawo je zabrać.Żeby zrozumiec to postępowanie musiał byś żyć w tamtym otoczeniu, i tamtych realiach.Podobnie nigdy nie zrozumiesz osób które przeszły przez piekło obozów koncentracyjnych, i na pewno nie żałowali by swoich oprawców gdyby Bóg ich postanowił uśmiercić.

pinechas

Przecież nic nie piszę o jakimkolwiek bogu. Piszę tylko, że dziecko to nie jest pies, którego się usypia gdy kogoś pogryzie. Jeśli to dla Ciebie jest rozwiązanie to strasznie mi przykro. Był już taki, który też stosował skrajne rozwiązania - i wierzył w tego samego boga.

voyano_wrecemocny

Jestes zaszufladkowany w pewnym stereotypowym i dośc powszechnym sposobie myślenia, lecz czy ci sie to podoba czy nie dzieci również potrafią być złe , a nie tylko bezbronne i niewinne.Jeśli uważasz inaczej to proponuje podjąc pracę w jednej z wielu placówek wychowawczych, lub współczesnej szkole w której obowiazuje ,,bezstresowe wychowanie. Nieraz też wystarczy podróż w zatłoczonym autobusie PKS, którym dzieci wracaja do szkoły.Z drugiej strony zdecyduj się o co ci chodzi- nie wierzysz w Boga, nie chcesz o nim rozmawiać, a chcesz zrozumiec jego postępowanie i motywy działania? Twoje poglądy są w sprzeczności z twoimi dążeniami

pinechas

Zachowanie dziecka jest odbiciem otoczenia, w którym się wychowuje. Jeśli chcesz zmienić ich zachowanie to musisz zmienić otoczenie, a nie zabijać kolejne dzieci, które z niego wychodzą.

Co do drugiej sprawy to cała ta wypowiedź nie trzyma się kupy. Coś mi imputujesz choć nie bardzo wiem co. Nie dałem żadnego powodu by myśleć, że chce zrozumieć motywy boga. Choć jak słusznie zauważyłeś nie wierzę. Co zresztą implikuje bezsens próby zrozumienia motywów.

pinechas

Pojęcie "bezstresowego wychowania" to bzdura jak teraz gender.

pinechas

Ale nie postanowił, ale dzieci były już gorsze od nazistów? Straszna myśl.

voyano_wrecemocny

Problem polega na tym że każde dziecko kojarzy nam się z niewinnością i bezradnością-lecz rzeczywistośc szybko koryguje ten sposób myslenia

pinechas

To co Cię powstrzymuje przed zabiciem takiego dziecka?

ocenił(a) film na 8
anhro

pokazano jak gina rowniez niewinni, tak tak, bardzo wyraznie I klarownie.
Poza tym, nie bardzo rozumiem czy jestes niewierzacy czy antyklerykal. Bardziej to drugie. Noah nie ma wiele wspolnego z katolicyzmem, jest postacia wiodaca w judaizmie I islamie.
Tak wiec zanim zaczniesz kogos atakowac, doksztalc sie lepiej. Po prostu idziesz z trendem krytykujac kosciol, co jest zrozumiale bo moda jest moda, ale swoja wypowiedzia dajesz dowod tego ze jestes laikiem i tak naprawde jestes hajterem.

dabram17

I znowu to samo... czyli atak na kościół ;D. To co piszesz było już wałkowane wcześniej w tej dyskusji.

użytkownik usunięty
dabram17

"Po prostu idziesz z trendem krytykujac kosciol, co jest zrozumiale bo moda jest moda" - wasza katolicka moda trwa już kilka tysiącleci i co mieliśmy? Zabijanie "niewiernych", tortury, inkwizycje, złodziejstwo i wykorzystywanie ludzi - świat zmaga się do dziś z waszymi katolickimi trendami. Ateizm propaguje wolność od straszenia piekielnym bożym gniewem i poleganie na dowodach. I to ateiści tworzą złe trendy, tak?? Ludzie, kiedy wy się w końcu obudzicie?

Pomijajac wszystkie poruszone wyzej kwestie ,pozostaje jeszcze jeden aspekt-za dzieci odpowiedzialni byli rodzice.Nie wiem czy bylo by to prawe gdyby Bog obarczyl Noego obowiazkiem wychowania pareset lub paretysiecy niemowlat? Bog je zabil,ale tez ,mogl je tez powolac ponownie do zycia w pozniejszym okresie jako potomstwo Noego.Abstrachujac, co by wyroslo z takich niemowlat,ktore nosily w sobie geny zla po rodzicach? Jaka by byla ich reakcja gdyby kiedys dowiedzialy sie prawdy? Czy nie obrocily by sie przeciw Noemu i jego rodzinie? Czasami to co prawe w oczach ludzkich nie jest takie z Bozego punktu widzenia. A sam film zawiera wiele scen odbiegajacych od przekladu Biblijnego, totez choc wart obejrzenia,trzeba brac na to poprawke ( cyt:,,pokazano jak gina rowniez niewinni...") Ps. przepraszam za brak polskich znakow, ale to inny komputer:-)

użytkownik usunięty
pinechas

"co by wyroslo z takich niemowlat,ktore nosily w sobie geny zla po rodzicach?"

Aha, czyli zabijanie dzieci jest dobre. Ciekawe, czy myślałbyś tak samo, gdybyś jako 8-latek topił się z całą rodziną z rozkazu boga.

pinechas

Czyli jeśli rodzisz się w złej rodzinie to od razu można powiedzieć "masz złe geny i już nic tego nie zmieni i trzeba Cię zabić". I ta religia ma zapędy moralizatorskie?

dabram17

"Jesteś laikiem" bo "Noah nie ma wiele wspolnego z katolicyzmem, jest postacia wiodaca w judaizmie I islamie."
Pismo święte składa się z nowego testamentu i starego. Noe pojawia się w księdze rodzaju - tej od stworzenia świata, Adama i Ewy, wieży Babel, Abrahama itd. I to nie jest część liturgii kościelnej?! Każdy wierzący ma obowiązek uczestniczyć na mszy, w tym słuchać liturgii słowa, gdzie pierwsze czytanie najczęściej jest tekstem z ksiąg starego testamentu, w tym księgi rodzaju.

ocenił(a) film na 7
anhro

zasłużyli sobie na to... i gdyby nie to, że Pan Bóg powiedział, że już nigdy więcej tego nie zrobi, mogłoby się tak stać ponownie:)

melpomene_fw

Kto? Dzieci? I czym sobie zasłużyli, już pomijając te nieszczęsne dzieci, WSZYSCY.

ocenił(a) film na 7
edi_nie_oglada_filmow

kurcze! w filmie jest wszystko wyjaśnione, to byli potomkowie Kaina, czyli tego, który był bratobójcą, nasienie ta "zła krew" szła dalej i rozpleniała się - robiła złe rzeczy, nie żyła tak jak powinna, była zuchwała, chciwa, rozpustna, itd.... Bogu się to nie podobało że świat i ludzie tak bardzo oddalili się od Niego i że uczynili ze świata, tak podłe miejsce... nie widząc innego sposobu a mając moc nieograniczoną postanowił zniszczyć ten świat i stworzyć nowy...

melpomene_fw

Tak i w filmie ma to sens (powiedzmy). Jednak w historii Noego tak nie jest. Już nie mówiąc o tym, że potomkowie innych dzieci to tylko Noe (plus jego rodzina), a wszyscy inni i wszelkie zwierzęta to dzieci Kaina?

ocenił(a) film na 7
edi_nie_oglada_filmow

Zwierzęta raczej nie są potomkami Kaina:) Nie wiem skąd wzięli się inni ludzie ale dla Boga nie ma rzeczy niemożliwych, to nas ograniczają pewne prawa logiki, którymi się kierujemy... On może wszystko i czasem z tej mocy korzysta może w tym przypadku tak się stało. Nie byłby to pierwszy przypadek:) pierwsza była Maria:)

melpomene_fw

Zwierzęta nie były dziećmi Kaina, a trzeba było je zabić za grzechy kainowców.

Dla wielkiego różowego jednorożca nie ma rzeczy niemożliwych, ludzka logika nie jest w stanie pojąć jego wielkiej mocy sprawczej. Ten zwrot udający argument nie jest w stanie nic przekazać.

melpomene_fw

To po cholerę Bóg dawał żonę Kainowi? Trzeba było Kaina zabić (tak jak on zabił swojego brata) i stworzyć kogoś innego albo zesłać Ducha Świętego aby zapłodnił Ewę (i urodziła jaką gromadkę) jak Adam już niedomagał. Na co ten Bóg liczył, na cud?
No ale tak to się kończy jak za bratobójstwo karą jest znamię a za bycie potomkiem bratobójcy - śmierć. Zaprawdę mógł to przewidzieć - wszechwiedzący jeden ;).

;)

anhro

Nie jest wszechwiedzący tylko jest przyszłością, przeszłością i teraźniejszością. I nie możesz pojąć jego zamysłów - bo jest tajemniczy. To jedyne i najlepsze do tej pory wyjaśnienia. Nawet ewolucja światła wymięka.