Dziwi mnie tak słaba opinia. Dwóm poprzednim EX dałem dyszkę, tej również. Oczywiście, zawyżam ocenę (jak to zresztą mam w zwyczaju), bo uwielbiam filmy akcji i uważam film za arcydzieło głównie ze względu na obsadę, o jakiej człowiek marzył długie lata (dla wielu, również i mnie, jest to po prostu spełnienie dziecięcych marzeń). Więc pytam Was, fani kina akcji (i tylko fani kina akcji, bo Ci "dzisiejsi" fani, a raczej podróbki krytyków, zawsze szukają dziury w całym i wolą oglądać ambitne romansidła lub dramaty), co Wam się nie podoba tutaj? Obsada? Ci młodzi? Rzeczywiście, gwiazda Zmierzchu zupełnie się tu nie nadaje, ale czym różni się taka Rousey czy Ortiz od Couture'a? Na tego ostatniego nikt nie narzeka, a też nie jest aktorem, tylko - podobnie jak pierwsza dwójka - wojownikami z ringu. A reszta to po prostu świetnie dobrane gwiazdy kina akcji (może z wyjątkiem Crewsa), które mnie osobiście imponują.
Co jeszcze? PG-13? Prawdę mówiąc, oglądając seans zupełnie o tym zapomniałem, aż tak na tym ucierpiał? A może fabuła nie odpowiadała, która przecież jest prosta jak w dwóch poprzednich częściach? Gdzieś słyszałem, że reżyseria... cóż, naprawdę tak odstaje od poprzednich? Wg mnie sam układ tego filmu jest naprawdę w porządku, a nawet lepszy niż chociażby w dwójce, która sprawiała wrażenie mocno arcade'owej - każda scena musiała się szybko kończyć, żeby móc jak najszybciej przejść do następnej. Widz się jeszcze nie oswoił z jednym miejscem, a już był w innym. W tym wypadku trójka akurat góruje, bo jest dłuższa i lepiej poukładana. Tak więc o co chodzi?
Nie sugeruję się oceną ogólną (bo tą mogą zawyżać fanatycy, tacy jak ja), ale opiniami. Gdzie nie spojrzę, tam krytyka. Zwykle ocenę zaniżali właśnie "dzisiejsi" kinomani, ale założyłem, że po prostu do kina się nie udali bo po dwóch poprzednich częściach powinni wiedzieć co ich czeka.
Ja się z tobą zgadzam i również nie rozumiem krytycznych opinii. Może i dwójka jest najlepsza, ale tej też dałem dyszkę. Wystarczy powymieniać : Pierwsza scena fajna, druga z pościgiem genialna, moim zdaniem Gibson bardzo fajnie zagrał, Banderas bawił, wszyscy dobrze się spisali i na młodych też bym nie narzekał. Końcowa akcja super, najdłuższa z serii chyba. I też mi się PG-13 tak w oczy nie rzucało.
Także zgadzam się z tobą i fajnie widzieć, pozytywny komentarz o tym filmie, bo jest naprawdę super.
Dla mnie jednak jest różnica pomiedzy Rousey ,Ortizem a Couture .Ci dwaj pierwsi wogóle się nie dają do kina akcji ,brak jakiej wyrazistej charyzmy ,przekonania u nich ,natomiast Couture jednak ma coś w sobie że chcę się go ogladać ,nie jest aż tak niemrawy ,bezbarwny jak Ortiz ,Lutz czy Ronda która w filmie robiła tylko kwaśną minę .Prawda jest taka że wiele osób nie nienawidzi go za to że gra w ,,Exp ,, i zabiera tylko czas ekranowy legendom typu ,,Statham ,, ,,Jet Li ,, czy Lundgren ,, To prawda ale też nie jest jakimś wymoczkiem ,pimpusiem w stylu Lutza ,Ortiza ,Powella itp
Kompromituję się bo co? Bo wyrażam swoją opinię i film mi się podoba? Bo kocham kino akcji i się na nim wychowałem? Bo jestem szczęśliwy, że wreszcie ktoś spełnił dziecięce marzenia i zebrał tych wszystkich twardzieli razem do jednego filmu (a wy i tak tego nie potraficie uszanować)?
Przecież to uszanowałem. Nie dałem filmowi 1/10 tylko 4/10. Dokładnie, za fajną część obsady dostali te 3 gwiazdki, bo gdyby film składałby się z samych Lutzów (bez Stallone'a itd.) to raz, że bym go nie obejrzał, a dwa, że jeśli bym obejrzał to zjechał totalnie za brak czegokolwiek (sensu, fabuły, realistyczności, itp.).
Nie ma co ani dyskutować ,film jest po prostu słaby i tyle .I żadne wersje reżyserskie w R -kę tego nie zmienią .Lepiej dać sobie spokój z kolejną cześcią .Lepiej poczekać na inne nowsze filmy .,,John Wick ,, nadchodzi ! ,,Ostro Nadchodzi ,, !!! : http://www.youtube.com/watch?v=uRkDFEXnZwA
a widziałeś już wersje R że oceniasz? no to może najpierw obejrzyj zamiast wklejać linki, wtedy pogadamy. ja wypowiem dopiero gdy zakupie film w grudniu i go obejrze.
obejrzyj se filmik amatorski na youtube jak jakiś gostek powicinał scenr krwawe (R) w jedynce. zupełnie inny film. brak szczału ostrzegawczego itd. ktoś zrobił ten amatorski filmik jak była plotka o pg13 na temat ex2
R -ka nie zmieni udziału Lutza ,Ortiza ,Rondy ,Powella ,nie zmieni odsunieciu na dalszy plan Stathama ,Lundgrena ,Snipesa ,Nie usunie durnowatych scen typu Karaoke ,nie zmieni młodzieżowego stylu filmu ,nie usunie gejowskiej sceny pomiedzy Arnim a Jetem .Ale z jednym się zgadzam z tobą ,trzeba najpierw obejrzeć dokładnie wersje reżyserską żeby się na 100 procent upewnić .
Z tą gejowską sceną to bym tak nie przesadzał. Jak oglądałem film to wziąłem to za zwykły żarcik, a nawet do głowy mi nie przyszło podejrzewać ich o sklecenie romansu między Trenchem a Yangiem. Nawet, idiota, Hughes pewnie żartował mówiąc o tym gejowskim związku.
Jeśli się mylę i w Ex4 będzie wątek homo między Schwarzeneggerem a Li to z automatu, bez oglądania filmu, leci 1/10. Wątpię jednak, żeby się poważyli o takie bluźnierstwo. Fani znienawidziliby obu aktorów, Sly'a, bo to jego wszyscy się czepiają za niedociągnięcia filmów i reżysera, że taki badziew wymyślił. Raczej to był jednorazowy żart nie mający nic wspólnego z pedalstwem.
to ktoś zabrał tekst tego reżysra na poważnie? rozumiem że ludzie go nie lubieją za reżyserske ale to był żart. mam nadzieje że tego nikomu nie trzeba tłumaczyć.
Najwidoczniej niektórzy nie postrzegają tego jako żart.
Co do wspomnianej "gejowskiej" sceny to wg mnie Trench i Yang tylko się zbijali z Barneya. Od Ex1 Trench i Barney lubili sobie podokuczać (głównie w Ex1, w kościele), więc jak dla mnie scena z Ex3 pasuje i nie zalatuje niczym związanym z homo. Gdyby ją usunęli to Jet straciłby połowę swojej, jakże znaczącej, roli.
Reżyser chce się podlizać homoseksualistom i dlatego strzelił taką głupotę. Oczywiście scena w filmie była "jajcami", a nie żadnym gejostwem.
Tak ,tu się zgadzam z tobą .Żeby dziś się udał taki oldschooldowy akcyjniak to musi mieć ten dawny styl z lat 80 ,tą mroczność i ten zgorszający ,mocny klimat .W ,,Olimpie w ogniu ,, on był .Z Zwiastunów ,,Johna Wicka ,, też to można wyczuć .Po prostu to musi być mocne ,naładowane testosteronem kino akcji .A nie kino akcji spod znaku : ,,WITAMY W 21 WIEKU ,, i mieszanka ,,Mission :Impossible 4 i ,,Szybcy i Wściekli 6 ,,
"Z Zwiastunów ,,Johna Wicka ,, też to można wyczuć"
http://img3.wikia.nocookie.net/__cb20131217081420/cardfight/images/8/8a/Triple_f acepalm.png
yy film jest słaby..... wychowałeś się na kinie akcji i ten film ci się spodobał....... mądre...
Mogą i byc z podstawowki.. przynajmniej nie twierdze, zeex3 jest dobry.
Co o ex2 sądzisz?
Masz 13 lat, rozumiem, że ten film ci się podobał i to jest arcydzieło dla ciebie.
Nie upokarzaj się dalej...
Koledzy też mówili, że jest słaby, spójrz prawdzie w oczy....
A ty dalej swoje
Czemu najgorsza ? : Proszę bardzo :
-Chaotyczny ,rwany ,nieudolny montaż
-PG -13 ,Brak Krwi ,Brak jakiś mocnych scen
-Brak zapadających w pamieć momentów np ,,Strzał ostrzegawczy Lundgrena ,,
-Niepotrzebna młodę gówniarze typu Lutz ,Ortiz ,Zabierają czas ekranowy Snipesowi ,Lundgrenowi itp
- Młodzieżowy styl filmu ,np Scena w Której Ronda bije się na dysce z facetami leci jakaś g*ówni*ana piosenka
-Lobbing Gejowski w filmie (Scena Arniego i Jeta )
-Brak nawiązań do klasyki kina akcji lat 80 -90
-Za mało konkretnej akcji ,tylko 3 sceny w filmie ,dłuższą rozwałkę dostajemy na końcu filmu ,połowa przegadana .
Chyba starczy co ?
Teraz w ten weekend idę do pracy ale jak bedę miał wolnę za to w wtorek czy środę to odrazu wybiorę się do
kina na ,,Bez Litości ,, z Denzelem i od razu wam napisze po seansie co i jak .
No w sumie się zastanawiam ? A ty nie idziesz Granat ? Na forum ,,Bez Litości ,, ktoś napisał że jest dużo przesadzonych scen akcji ,zadałem tam oficjalnie pytanie czy film bliżej nowoczesnym thillerom -akcji czy filmom w stylu ,,Komando ,,
Nie idę, czekam na coś ciekawszego.
Z tym Komando to przesadziłeś jak nic. Po zwiastunach widać, że to nie jest rasowy film akcji, prędzej thriller akcji.
W sumie tak ,ale i tak pójdę dla Denzela i reżysera warto zobaczyć .Napewno bedzie to ciekawy film...
,,Falcon Rissing ,, był w stylu kina lat 80 ,niemal kopia tego schematu .Sam zobacz ,tylko montaż trochę wkurzający : http://www.youtube.com/watch?v=d0MngJ7AwxE
Chaotyczny montaż, tak jak powiedziałem wcześniej, był w dwójce. Ten wali go na łeb. Jeśli chodzi o gówniarzerie - pełna zgoda. Lobbing gejowski? Proszę Cię... z innymi tezami nie dyskutuję, bo każdy ma odmienne zdanie. Ale też trzeba wiedzieć, że nie każdy film musi być taki sam. Mnie się osobiście podobał i bardzo dobrze się przy nim bawiłem, a to że Tobie nie... cóż, twoja sprawa, widać jesteś bardziej wymagający :)
W dwójce nie było chaotycznego ,rwanego montażu .,wrecz przeciwnie -tradycyjny montaż ,za to w 1 cześci był trochę chaotyczne ale nie aż tak mocno jak przy 3 .
Czemu tak uważasz? Nie wydaje Ci się właśnie, że w dwójce strasznie szybko toczy się akcja i przewijają sceny?
moim zdaniem w ex1 troche był chaotyczny montaż np walka lundgrena vs jet li. w dwójce (moim zdaniem) wszystko lepiej im wyszło
"Chaotyczny ,rwany ,nieudolny montaż"
Wybacz, ale na końcu każdy z każdym się nawalał (i nie tylko). W każdej części tak było. Ty chyba nie widziałeś filmów z chaotycznym montażem.
"Młodzieżowy styl filmu ,np Scena w Której Ronda bije się na dysce z facetami leci jakaś g*ówni*ana piosenka"
No ta, lepiej było puścić Slayera albo Megadeth...
Widziałem prędzej filmy z chaotycznym montażem niż ty .Byłem w kinie na ,,Krucjata Bourne'a ,, Ten film to porażka = PG -13 i słaby scenariusz go zniszczyły !!! Zobacz jak wyglądała scena śmierci przeciwnika Stathama podczas finału z 2 i 3 cześci ? W 2 cześci Głowa Adkinsa zostaje ścięta przez śmigło helikoptera ( Mocna rzecz ,ukłon w stronę w kina lat 90 ) a w cześci 3 ? Statham kopie w bok rumuńskiego żula i jego uderza o ścianę .Ani przeciwnik nie ginie .Co tu wogóle porównywać ? Film zrobiony w celu Komercji .I in wiencej .
"O komercji najgłośniej ględzą Ci, którzy nie pracują".
Anyway - CZY TY W OGÓLE ZNASZ ZNACZENIE TEGO SŁOWA?
"Widziałem prędzej filmy z chaotycznym montażem niż ty"
Weź się dzieciaczku nie kompromituj. Chcesz chaotyczny montaż? Proszę bardzo: "En Vivo!" Iron Maiden (https://www.youtube.com/watch?v=JDMCWdyymbE) oraz "Orgullo, Pasion y Gloria: Tes Noches En La Ciudad De Mexico" Metalliki (https://www.youtube.com/watch?v=6zuSR_JJWJc&spfreload=10). I się nie kompromituj, że widziałeś filmy z chaotycznym montażem.