PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=583390}

Nietykalni

Intouchables
2011
8,6 702 tys. ocen
8,6 10 1 701517
7,0 81 krytyków
Nietykalni
powrót do forum filmu Nietykalni

zauważył ktoś jakieś? tak jak w temacie. co zostało pominięte co zostało dodane albo jest
inaczej?

wojtalpl3

Film nie został zrobiony na podstawie książki. Popatrz na premiery.

ocenił(a) film na 10
PeterLeter

film jest zrobiony na kanwie opowieści/historii Philippa Pozzo di Borgo Drugi Oddech. Proponował bym pierw zapoznać się z tematem zamiast podawać błędne informacje. Chyba nie pisał bym tematu gdyby ten film nie był oparty o książkę i wspomnienia.

wojtalpl3

Rozumiem o co Ci chodzi, ale zauważ że Philippa Pozzo di Borgo, pracował najpierw nad filmem dzieląc się wspomnieniami z reżyserem, po czy zabrał się za kończenie pisania, reżyser nie znał jego tekstu, bazował jedynie na opowieściach. Większość portali w Polsce podaje natomiast nieprawdę co do tego i głosi "film na podstawie książki" co jest absurdem.

ocenił(a) film na 10
PeterLeter

nie jestem co do tego pewien ale była chyba wcześniej wydana książka z określonym nakładem przed filmem(gdzieś coś czytałem) ; ) reszta "nowych" książek ukazała się po sukcesie filmu. w ogóle twórcy filmu opierali się tez o jakiś dokument własnie nakręcony z philippem pozzo di borgo ale mniejsza o to. chodzi mi o różnice w książce i filmie, nie ważne co było pierwsze co drugie jeśli coś zauważyłeś to pisz. Pierwsza różnica to taka ze w filmie abdel jest murzynem a normalnie jest jasnej karnacji no i takie tam dalej ; )

wojtalpl3

film a książka to dwa różne światy, odmienne są charaktery, zachowania nawet kolor skóry o którym wspomniałeś. Wg to w filmie został opisany bodajże jeden rozdział, nie zostało pokazane dzieciństwo, dorastanie, spotkanie z żoną, jej śmierć. Jedynie końcówka z poznaniem Abdela. Szybciej będzie znaleźć podobieństwa niż różnice.