PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=535756}

Niepamięć

Oblivion
2013
6,8 142 tys. ocen
6,8 10 1 142234
5,6 36 krytyków
Niepamięć
powrót do forum filmu Niepamięć

Jakieś podobne scifi?

użytkownik usunięty

prosze o tytuły...

ocenił(a) film na 8

Obejrzyj sobie Moon - polecam ;-)

użytkownik usunięty
Cripex

widziałem.

MATRIX...

użytkownik usunięty
zibi29_74

widziałem.

ocenił(a) film na 7

Może nie podobne, ale może "TRON : Dziedzictwo" też Kosinskiego? Może nie jakiś zawiły, ale efekty całkiem, całkiem.

ocenił(a) film na 7

Raport mniejszości

użytkownik usunięty
lubi_krzysiek

Widziałem.
O ile nie trawię Toma za przynależność do scientologów, to w filmach sci-fi się sprawdza... Raport Mniejszości, Oblivion, WOjna światów.

ocenił(a) film na 7

Gattaca - Szok przyszłości

użytkownik usunięty
lubi_krzysiek

widziałem

ocenił(a) film na 8

Teraz w kinach wychodzi film a Mattem Damonem "Elizjum". Fabuła ciekawa i o podobnym klimacie co "Niepamięć". Może jak będziesz miał czas i chęci to wybierz się do kina. Ja chętnie wybiorę się na ten film. :)

użytkownik usunięty
Karsla

poczekam na dvd. nie lubię kina... nie można zastopować, pęcherz z 1litra robi się taki o pojemności 100ml, ludzie obcy, jedzą popkorn, bilety drogie, daleko...

ocenił(a) film na 7

A może Prometeusz?

użytkownik usunięty
a1ien_1385

Widziałem i nie mogę się doczekać drugiej części :) Mam nadzieję, że będzie jeszcze lepszy od pierwszej części.

ocenił(a) film na 7

Tak, miejmy nadzieję że wprowadzą jakiś wątek z obcym. A pro po poprzedniego tematu obejrzyj sobie koniecznie Elizjum z Mattem Damon' em i Jodie Foster.

Proponuję sięgnąć po książki: Zajdel, Lem, Strugaccy, Aasimov (Ja Robot to jego dziecko), sporo mieli takich z epickim rozmachem. Wyświetlane w HD albo i 4k jeżeli ktoś ma dosyć wyobraźni :) a z nowszych rewelacyjny jest Psychotronik i Kocia Łapka od Vinge, Gra Endera od OS Card'a itp.

ocenił(a) film na 8
olesku_pl

podpisuje sie pod tym "olesku_pl" świetna propozycja ! filmy jak filmy lubie i to bardzo kino dobre obejrzeć ale niema to jak dobra książka. LUDZIE KURNA CZYTAĆ ZACZNIJCIE!!!!

ocenił(a) film na 7
randalflag

Czytamy, czytamy, spokojnie :)

ocenił(a) film na 4
olesku_pl

Co tam jeszcze ze współczesnej fantastyki jest dobrego, bo miałem kilka lat przerwy i nadrabiam.
Współczesnej, czyli powstałej przez ostatnich ok. 10 - 15 lat.
Ale podkreślam dobrego, a nie taki badziew dla dzieciaków jak Pilipiuk, Ćwiek, czy Patykiewicz.
Kiedyś czytałem Lema, Orsona, Sapkowskiego, Herberta, Dicka, Zajdla, Pratchetta, Adamsa, Harrisona, Resnicka, Bradburego, Vonneguta, Wolskiego, Le Guin, Asimova, Oramusa.
Teraz podobał mi się Lód Dukaja, Wrzesień Pacyńskiego, Ostatnia Rzeczpospolita Kołodziejczaka, Toy Land i Apokalipsa Szmidta.
W miarę znośne było Pan lodowego ogrodu Grzędowicza, różne wypociny Ziemiańskiego (nie wszystko, Achai nie czytałem i raczej nie zamierzam, wygląda na przaśne dziadostwo).
Nie zamierzam też czytać żadnych Potterów, Zmierzchów ani Zbuntowanych :] Ani RR Martina.
Teraz z grubsza wiecie, co mnie ziębi, a co grzeje - czekam na dalsze propozycje współczesnej literatury SF/fantasy.

Przykładowo nie czytałem jeszcze Wegnera, Eriksona, Piekary, Trudi Canavan, Żambocha, Glukhovskiego, Kossakowskiej, Gaimana, Flanagana, Majki, Ian Douglasa, Webera, Simmonsa - warto? i co konkretnie żebym się nie zniechęcił do danego autora?

suszyMie

- Trudi Canavan - trylogia Czarnego Maga całkiem spoko. Łotr słabiej a reszty nie czytałem. Ale to fantasy bardziej.
- Weber - Honor Harrington - pierwsza fajna, druga powtarzalna, trzecią przerwałem w połowie bo też wyglądała na ten sam motyw jak w poprzednich...

Jeśli fantasy Cię interere to koniecznie Peter Brett - cykl Malowany Człowiek. Rewelacja!

ocenił(a) film na 9

cargo-pandorum-apollo 18-atlas chmur-lockout-skyline-raport mniejszosci

ocenił(a) film na 9
qudien

the divide- total recall-source code-push-iam legend i oczywiscie mechaniczna pomarancza

użytkownik usunięty
qudien

Kilka z tych nie widziałem. Więc będę musiał obejrzeć :)
dzięki za tytuły. jakby co to można jeszcze inne podawać.

ocenił(a) film na 9

luzik

jeszcze event horizon http://www.filmweb.pl/film/Ukryty+wymiar-1997-559 polecam, ale to jak masz mocne nerwy :) momentami może postraszyć

użytkownik usunięty
separator

Oglądałem, jeden z najlepszych filmów sf. Świetna rola Sama . No i oczywiście emocje były. :)

ocenił(a) film na 8

Beowulf, Star Trek: Into Darkness, Wehikul Czasu, serial Battlestar Galactica, Equilibrium.

Jesli nie te, to powiedz co cie kreci, a sprobuje cos ci doradzic.

użytkownik usunięty
Straken

Wszystko widziałem, wszystko :)
Beowulfa na canal+
Startrek Into Darknes w kinie
Wehikuł Czasu mam na dvd (piękna muzyka w nim jest)
Battlestar widziałem wszystkie
Equilibrum tez mam na dvd (z gazetą jakąś było)

ocenił(a) film na 7

Ja obejrzałem sporo filmów science fiction więc może zerkniesz na mój profil i sobie coś wybierzesz a jest tego niemało. A skoro mam jakiś film polecić, to niech będzie pierwszy z brzegu, "Wyścig z czasem".

użytkownik usunięty
Paradise Lost

Właśnie przeglądam profil i widzę tak wiele świetnych filmów które jeszcze są w kolejce do oglądnięcia przez Ciebie...
Czym prędzej obejrzyj z tych co masz na liście:
12 małp
lot nad kukułczym gniazdem
8 milimetrów
wszystko za zycie
zodiak
Skazani na Shawshank
Głębia

ocenił(a) film na 8

To moze anime? Ja lubie i jest tam kolejny front do podbicia dla Ciebie :)

użytkownik usunięty
Straken

Z anime widziałem Full Metal Alchemist, było fajne, muzyka również dobra.

Od siebie dodam jeszcze : GHOST IN THE SHELL ( dwie części ) , MONSTERS ( STREFA X ) , DREAMSCAPE, THE MIST ( końcówka powala ), ALTERED, THE BLOB ( 1988 ) , FROM BEYOND (1986 ), THE THING ( 1982 ), AKIRA.

ocenił(a) film na 9
nostromo15

tylko NINJA SCROLL!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!panowie przekozak wypas po pachy noi moze bloodlust vampire hunter d

ocenił(a) film na 9

NINJA SCROLL !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! rozkmin sobie wypas!!!!!!!!!!!!!!!!!

ocenił(a) film na 9
qudien

tylko nie serial!!!!!!!!!!!!!! ten pelnometrazowy z 1993!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ocenił(a) film na 8

jak anime w klimatach Sci Fi to koniecznie trzeba obejrzeć Neon Genesis Evangelion.
Jeszcze przypomina mi się dobry Japoński film Returner : http://www.filmweb.pl/Returner.Amazonka.Czasu o durnym polskim podtytule. Nie każdemu może się podobać.

użytkownik usunięty
Straken

No i widziałem też ten Ruchomy zamek jakiśtam, i kilka innych pełnometrażowych...

ocenił(a) film na 9

ninja scroll

użytkownik usunięty
qudien

Dobra dobra. Obejrzę :)

ocenił(a) film na 9

koniecznie i prosze o ocene i komentarz
!!!!!!!!!!!
hehe

użytkownik usunięty
qudien

świetne. piękna animacja, dobry wątek. więcej tego proszę :)
klimat świetny

ocenił(a) film na 7

Z tych co jeszcze tutaj nie były wymieniane to - Dystrykt 9, Johnny Mnemonic i Dziwne dni

użytkownik usunięty
Faser_2

Dodane do listy "do obejrzenia" - "Dziwne dni" thx

ocenił(a) film na 8

SOLARIS

użytkownik usunięty
nighthc

Widziałem, po namyśle stwierdzam, że jest to okaleczenie twórczości Lema. Książka znacznie lepsza.

ocenił(a) film na 6

Obejrzyj Tarkowskego Solaris. Wtedy powiedz, że to kaleczenie.
Z innej strony, każda adaptacja filmowa jest kaleczeniem książki.

ocenił(a) film na 6
Straken

Proponuję Cowboy Bebop. Muzyka genialna, jak zawsze gdy słyszę Yoko Kanno. Widziałem serial - w miarę przyzwoity. Filmu jeszcze nie miałem czasu obejrzeć.
Poza tym anime SF:
- Akira
- Metropolis
- Spirited Away: W krainie bogów
- Evangelion
- - Ruchomy zamek Hauru - całkiem fajne

Trzy pierwsze gorąco polecam (chociaz Spirited Away to ciężko zaliczyć do SF - dla mnie to raczej w klimatach legendy - fantasy)

ocenił(a) film na 6
Klawira

Jeszcze bym dodał po poszperaniu i poprzypomnieniu:
- Appleseed (ale tylko pierwsza część, druga część ma jakąś taką "dziwną" kreskę)
- Animatrix
- Final Fantasy VII Advent Children
- Ghost in The Shell (WSZYSTKO!!! i seriale i pełnometrażowe)
- Ergo Proxy
- Final Fantasy The Spirits Within

Jak coś jescze mi się przypomni to napiszę.

ocenił(a) film na 9

miasto zaginionych dzieci-battle royale-cube zero 1 2- i polecam Kronika

użytkownik usunięty
qudien

Battle royale 1 i 2 dobre, cześć pierwsza klasyk :) Dzisiaj wielu gimnazjalistów i jołjołków bym wysłał na takie rozgrywki :)