PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=627415}

Niech będzie teraz

Now Is Good
2012
7,5 94 tys. ocen
7,5 10 1 93823
5,2 8 krytyków
Niech będzie teraz
powrót do forum filmu Niech będzie teraz

Najpierw przeczytałam książkę "Zanim umrę" J.Downham, a potem szukałam w necie czy jest może film na podstawie tej książki nie mając pojęcia, że cokolwiek znajdę. Dużo wątktów pominiętych, ale sama (znając całą fabułę po przeczytaniu) dopowiadałam je sobie. Kilka wątków w ogóle nie ma nic wspólnego z książką, ale to przecież tylko film oparty na podst. książki :). Natomiast bardzo ucieszyło mnie, że duża część mojej wyobraźni została ukazana w filmie, bardzo podobna Tessa i Zoey, uliczki, domy, czyżby ktoś zaglądał do mojej głowy kiedy czytałam książke ;)?
Pomijając kwestię książki, film poruszył mnie bardzo, kilkukrotnie zapłakałam, no i Dakota, bardzo zdolna młoda aktorka. Polecam :)

ocenił(a) film na 6
majabadroff

Ksiązka jest o wiele lepsza. Film po prostu spieprzyli. Jest on jak dla mnie trochę za hm... nie wiem czy to odpowiednie słowo, ale uroczy. Inaczej sobie wyobrażałam wszystkich bohaterów. Wszystko poplątali, ominęli wiele scen. Jak dla mnie zero zachwytu. Może byłoby inaczej gdybym najpierw oglądała film, a potem książkę? Ja pozostaję przy książce i polecam ją. Naprawdę jest dobra ;)

izka1998

Ja najpierw obejrzałam film, a potem, kiedy dowiedziałam się, że jest książka od razu po nią sięgnęłam.
Według mnie książka jest lepsza, ale film nie jest zły.

ocenił(a) film na 6
beta_00

no właśnie, ja po przeczytaniu książki miałam być może większe oczekiwania. Jeżeli oglądałeś/aś najpierw film, a potem książkę to inaczej na to wszystko patrzysz. Spodziewałam się trochę innego ukazania sytuacji w filmie i niestety mnie rozczarował.

izka1998

Dokładnie. I oczywiście żałuję, że książka nie była pierwsza. Niestety mam tak często :(

ocenił(a) film na 10
beta_00

Ja obejrzałem film, później przeczytałem książkę.

Film mnie rozwalił a książka w ogóle. Przeczytane i zapomniane, nie to co film. Chyba jakiś inny jestem.

Chociaż teraz czekamy na "Gwiazd naszych wina" i tutaj boję się, że film nie będzie miał szansy dorównać książce a tematyka identyczna.

PoProstuTomek

Ja jeszcze nie czytałam, ani nie oglądałam, ale planuje. Jeszcze mam czas na lekture przed filmem.

ocenił(a) film na 9
PoProstuTomek

@PoProstuTomek miałem identycznie! Książka na mnie zrobiła marne wrażenie. Film zdecydowanie lepszy. Pewnie dlatego, że najpierw obejrzałem dwa razy film i dopiero potem sięgnąłem po lekturę.