PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=502884}

Nie opuszczaj mnie

Never Let Me Go
2010
7,0 70 tys. ocen
7,0 10 1 70489
6,5 38 krytyków
Nie opuszczaj mnie
powrót do forum filmu Nie opuszczaj mnie

dziwny film, klonowanie ludzi na dawców organów idących jak owieczki pod skalpel bez słowa sprzeciwu, bo od początku po to ich wychowywano, sprawdzanie ich rysunków w celu sprawdzania czy maja duszę, gadka o otrzymaniu czy dojściu do wyczekiwanego spełnienia (co wychodzi na śmierć) po oddaniu którymś tam z kolei któregoś organu, chyba jestem za głupia bo nie kumam sensu tego filmu...

krasula_1

poczytaj książkę

ocenił(a) film na 8
krasula_1

Film jak dla mnie był bardzo dobry poruszał wiele motywów które w dzisiejszym świecie mają miejsce a mianowicie:
1 ODEBRANIE CZŁOWIEKOWI MOŻLIWOŚCI WYBORU
często zdarza się w życiu że ktoś narzuca drugiemu sposób w jaki ma on postępować chociażby brak swobodnego wyboru męża przez kobiety z niektórych krajów i w Polsce zdarza się że ktoś jest przymuszany często przez rodziców lub społeczeństwo do pewnych działań
2 PRZEKŁAMANA RZECZYWISTOŚĆ
problem ukazany na filmie dotyczy tego że niektórzy nie znają prawdziwego życia wychowanie i to co wpaja się im od małego uznają za prawdę często takie dzieci /osoby są wykorzystywane w różnych celach dzięki błędnemu przekonaniu że nie może być inaczej
3 WYCHOWANIE DLA KONKRETNYCH KORZYŚCI
w filmie dzieci były wychowywane tylko po to aby potem ich zabić oczywiście nie chodzi mi tu o to że w życiu hodowane są zwierzęta w takim samym celu jednak są w tym pewne granice poza tym są ludzie których rodzi się i wychowuje może nie dla pozyskania narządów lecz z góry ustalone jest ich przeznaczenie wychowanie powinno być bezinteresowne a czasami takie nie jest
4 WYKORZYSTYWANIE INNYCH DLA WŁASNYCH KORZYŚCI
tego problemu nie trzeba chyba omawiać bo jest bardzo popularny w filmie niektórzy ludzie żyli po 25-30 lat tylko po to by inni mogli żyć po 100 każdy człowiek chce wykorzystać drugiego dla własnych korzyści i ten problem był właśnie poruszany w filmie

ocenił(a) film na 2
benx20

Benx- też podoba mi się Twoja analiza, mnie niestety film zbulwersował swoim okrucieństwem