dziwny film, klonowanie ludzi na dawców organów idących jak owieczki pod skalpel bez słowa sprzeciwu, bo od początku po to ich wychowywano, sprawdzanie ich rysunków w celu sprawdzania czy maja duszę, gadka o otrzymaniu czy dojściu do wyczekiwanego spełnienia (co wychodzi na śmierć) po oddaniu którymś tam z kolei któregoś organu, chyba jestem za głupia bo nie kumam sensu tego filmu...
Film jak dla mnie był bardzo dobry poruszał wiele motywów które w dzisiejszym świecie mają miejsce a mianowicie:
1 ODEBRANIE CZŁOWIEKOWI MOŻLIWOŚCI WYBORU
często zdarza się w życiu że ktoś narzuca drugiemu sposób w jaki ma on postępować chociażby brak swobodnego wyboru męża przez kobiety z niektórych krajów i w Polsce zdarza się że ktoś jest przymuszany często przez rodziców lub społeczeństwo do pewnych działań
2 PRZEKŁAMANA RZECZYWISTOŚĆ
problem ukazany na filmie dotyczy tego że niektórzy nie znają prawdziwego życia wychowanie i to co wpaja się im od małego uznają za prawdę często takie dzieci /osoby są wykorzystywane w różnych celach dzięki błędnemu przekonaniu że nie może być inaczej
3 WYCHOWANIE DLA KONKRETNYCH KORZYŚCI
w filmie dzieci były wychowywane tylko po to aby potem ich zabić oczywiście nie chodzi mi tu o to że w życiu hodowane są zwierzęta w takim samym celu jednak są w tym pewne granice poza tym są ludzie których rodzi się i wychowuje może nie dla pozyskania narządów lecz z góry ustalone jest ich przeznaczenie wychowanie powinno być bezinteresowne a czasami takie nie jest
4 WYKORZYSTYWANIE INNYCH DLA WŁASNYCH KORZYŚCI
tego problemu nie trzeba chyba omawiać bo jest bardzo popularny w filmie niektórzy ludzie żyli po 25-30 lat tylko po to by inni mogli żyć po 100 każdy człowiek chce wykorzystać drugiego dla własnych korzyści i ten problem był właśnie poruszany w filmie