PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10062531}

Nie jestem robotem

Ik ben geen robot
2023
6,5 1,2 tys. ocen
6,5 10 1 1156
6,0 3 krytyków
Nie jestem robotem
powrót do forum filmu Nie jestem robotem

Do pewnego momentu myślałam, że mocnym przesłaniem filmu będzie, by nie identyfikować się z wynikami testów internetowych, np. tych diagnozujących depresję, ADHD, bordera itp., tak jak ludzie teraz często robią i chodzą do psychiatrów po potwierdzenie diagnozy oraz leki. Oczywiście psychiatrzy nie mają nic przeciwko, wszak współpracują z koncernami farmaceutycznymi ;) Tak samo główna bohaterka z powodu testu online zaczęła wątpić w to, czy jest człowiekiem. Jednak później film skręca w jakąś dziwną feministyczną stronę. Okazuje się, że test rzekomo miał rację z tym, iż Lara jest robotem. Potem buntuje się ona, na złość (?) mężczyźnie rzucając się z budynku, gdy usłyszała, że liczy się to, czego chce facet, a nie kobieta. Zatem zrobiła po swojemu i co z tego miała? Straciła życie. Nie jestem pewna, co ten film miał nam przekazać.

ocenił(a) film na 8
kiniusza

Nie jestem przekonany do końca czy postać ginie. Twórcy poświęcają (jak na ok 20 minut) wystarczająco sporo czasu, by wytłumaczyć, że jedzie na jednym wózku ze swoim partnerem. Czyli raczej ma to poważne implikacje. Bunty maszyn, ludzi to już jest od dawna eksploatowane w kinie. Zwątpienie we własne lub innych człowieczeństwo, chyba też. Może nie tyle chodzi o sam bunt, co fakt, że czasem bunt (nawet będący zdrową reakcją), postawienie na swoim - nie wystarczy? Nie, gdy ktoś (lub sam los) odpowiednio mocno nas wpuści w maliny. Nie do końca rozumiem po co dystrybutor, albo twórcy strony wspominają już w podstawowym opisie o jakimś feminizmie? Niepotrzebne zawężanie, sugerowanie odbioru, takim opisem. Jak do przedstawionej spirali nieprawdopodobieństwa, można podstawić prawie każdego; faceta, dzieciaka, starowinkę, siebie. No i fakt, że ktoś jest robotem, nie powinien go automatycznie wykluczać w kontakcie z interfejsem, Internetem. Jeżeli chce skorzystać ze strony, usługi w standardowy sposób. Te filtry/testy mają blokować zewnętrzne skrypty, algorytmy, boty itp. bezosobowe dziwadełka. Nie "w miarę" świadomych, intencjonalnych użytkowników.