jakie były dalsze losy Kaspara konkretnie ile mógł dostać lat za kratami za takie zabójstwo tylu osób?co do filmu zajebisty ta ostatnia akcja rewelacyjna kolesie ładną jazdę pocisneli:D
jak chcesz ja Ci moge napisac jaki wyrok dostał Kaspar (ostatni odcinek 'Klass elu parast' jest o nim), chyba ze zamierzasz sam obejrzec:)
nie dobijajcie mnie,ten film jest oparty na faktach,to mialo miejsce na lotwie pare lat temu,chlopak dostal dozywocie .
ulislawka chodziło mi o to jaki wyrok dostał kaspar w klass elu parast, nigdzie nie znalazłam zeby 'nasza klasa' była oparta na wydarzeniach z Łotwy, jesli mozesz podaj jakis link gdzie jest o tym mowa.
a odnosnie napisów polskich do klass elu parast chyba nigdzie ich nie ma, ale za to na tej stronie co podała Marvels sa do sciagnięcia napisy po rosyjsku :D
a to można w sumie się domyśleć że dowalili mu dożywocie bo co innego w końcu zabił z zimną krwią kilka osób na raz a jeśli chodzi o ten tytuł 'Klass elu parast' to jest jakiś serial?a jeśli tak to gdzie można go obejrzeć?
na youtubie są trzy pierwsze odcinki w języku angielskim: http://www.youtube.com/watch?v=gDvP-mGS_Io&feature=related
(jeden o dziewczynie z klasy - Kerli, drugi o rodzicach Joosepa, trzeci o nauczycielce).
http://etv.err.ee/arhiiv.php?otsing=Klass%3A+elu+p%C3%A4rast%2C
tutaj natomiast są dalsze odcinki, m.in. o Thei, a w ostatnim, 7 odcinku o Kasparze właśnie. Niestety, problem polega na tym, że są w języku estońskim, spolszczenia chyba nigdzie nie ma, natomiast tutaj http://bpdcarrier4.blogspot.com/2010/12/klass-elu-parast-class-life-after-2010.h tml można podobno pobrać przetłumaczenie na język angielski, jednakże mi się to nie udało.
dziękóweczka tylko lipa że nie można oglądać z napisami polskimi u mnie lipa z językiem Ang.bo w szkole miałem wyłącznie ruska:D
Kaspar nie dostał dożywocia, zastosowano wobec niego nadzwyczajne złagodzenie kary.
Poza tym to Joosep zabijał, Kaspar strzelał na oślep. Trafił chyba ze dwie osoby.. juz dokładnie nie pamiętam, strzelił do jakiejś obcej dziewczyny.. ale czy do kogoś jeszcze ? Na pewno jednak nie odpowiadał za Joosepa, który jednak strzlał tak, żeby zabić.
nie strzelal na oslep, caly cza probowal ustrzelic andersa - najwiekszego oprawce, z tym ze caly czas chybil i przpadkowo zabil inna dziewczyna..takze wyglada na to ze bylby sadzony tylko za nieumyslne spowodowanie smierci..
prawda, niezbyt dobrze się wyraziłam - próbowałam juz edytować tę wypowiedź, ale nie dało rady :)
Zabił Paula (jeśli dobrze pamiętam). Strzelił mu w głowę. Postrzelił dziewczynę z innej klasy i postrzelił Andersa. I to chyba koniec jego ofiar. Kaspar miał wiele zarzutów i za każdy był sądzony, między innymi za zabójstwo i probe zabójstwa (choc oskarzenie nazywało to morderstwem, z racji liczby ofiar), działanie w grupie, narażenie wszystkich uczniów w szkole na niebezpieczeństwo czy użycie broni bez jakichkolwiek pozwoleń na samo jej psiadanie. Dzięki temu, że wyszły na jaw motywy działania, dzięki opinii psychologa (jednego na dwóch) i mediom (w co włączyła się obrończyni Kaspara poprzez znajomość z jednym z dziennikarzy), Kaspra mimo, iż został uznany winnym każdego zarzutu, to zastosowano wobec niego nadzwyczajne złagodzenie kary i dostał 5 lat, w zawieszeniu na 3 lata.
Gdyby nie zaangażowanie Ingrid, Kaspar prawdopodobnie dostałby dożywocie. Z resztą sam takiego wyroku się spodziewał, bo nie chciał się bronić. Wszystko się zmieniło kiedy postanowił zaufać adwokatce.