PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=864985}
5,7 36 tys. ocen
5,7 10 1 36064
5,0 53 krytyków
Napoleon
powrót do forum filmu Napoleon

Mam pytanko: jakie bitwy występują w filmie?

royal12

Na pewno, co widać ze zwiastunów, zdobycie fortu w Tulonie, bitwa pod piramidami, Austerlitz i Waterloo. Dziś czytałem materiały dystrybutora, gdzie wskazano też Borodino i Lipsk, ale to mogą być tylko migawki.

BarMor

Przecież była już angielska premiera, to chyba widać jakie były bitwy....

royal12

To po co pytasz? Bo nie jesteśmy w Anglii, a w sieci nie ma materiałów wskazujących na coś więcej niż widoczne w zwiastunach cztery.

BarMor

Słuchałem rozmowę Podolskiej z Wolskim i dziennikarka mówiła o sześciu bitwach

BarMor

To dupa i kamieni kupa cytując klasyka

ocenił(a) film na 3
royal12

Tulon, Austerlitz, Waterloo.

Arytrzystateles

Na pewno?....
..... to słabo. Może w wersji reżyserskiej będzie więcej...

ocenił(a) film na 5
royal12

Było jeszcze Borodino, ale pokazane przez kilkadziesiąt sekund i coś co miało być bitwą pod piramidami, bo trwało kilkanaście sekund (dosłownie raz Francuzi wystrzelili z armat trafiając piramidy, spadł z konia jeden Mameluk i koniec :P ).
Scott wspominał, że zobaczymy 5, czy 6 bitew, ale prawdopodobnie dopiero w wersji rozszerzonej. W zwiastunach była pokazana chyba bitwa pod Marengo, której w filmie nie ma.

BartekJerzy

Ale Lipska nie ma?

ocenił(a) film na 5
royal12

Nope... Wycięto z filmu prawie dwa lata wojen 1813 i 1814. Od razu po zakończeniu kampanii rosyjskiej było przejście do pierwszej abdykacji Napoleona. Niestety to konsekwencja za małej ilości czasu. W ogóle kwestie polityczne i wojskowe są prawie nieobecne.

BartekJerzy

Może w reżyserskie będzie, ale będę zadowolony jak zobaczę choć Borodino czy Marengo.

royal12

Mam jeszcze jedno pytanie: czy w reżyserskich wersjach filmów historycznych/przygodowych znajdują się bitwy?

ocenił(a) film na 2
royal12

Tak.. Grunwald, Racławice i Smoleńsk.

Balum_balum

Smichu jak dyszczu...