PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10000630}

Mufasa: Król Lew

Mufasa: The Lion King
2024
6,9 15 tys. ocen
6,9 10 1 14732
5,6 13 krytyków
Mufasa: Król Lew
powrót do forum filmu Mufasa: Król Lew

Film „Mufasa: Król Lew” to wzruszająca i poruszająca opowieść, która pozwala widzom zanurzyć się w młodość legendarnego władcy Lwiej Ziemi – Mufasy. Historia ta, opowiadana przez mądrego Rafikiego, staje się mostem między przeszłością a teraźniejszością, gdy dzieli się nią z młodą Kiarą, córką Simby i Nali. Towarzyszą jej znani i lubiani Timon i Pumbaa, którzy – choć nie biorą bezpośredniego udziału w wydarzeniach – wprowadzają humorystyczne przerywniki w trakcie opowieści.

W retrospekcjach odkrywamy historię młodego Mufasy, osieroconego lwiątka, które zmaga się z samotnością i brakiem pewności siebie. Jego losy zmieniają się radykalnie, gdy spotyka Takę – młodego lwa i przyszłego dziedzica królewskiego tronu. Przypadkowe spotkanie szybko przeradza się w silną przyjaźń, która zostaje wystawiona na próbę w obliczu wspólnego zagrożenia. Film przedstawia również kluczowe wydarzenia, takie jak pierwsze spotkanie Mufasy z Rafikim i Zazu, a także narodziny miłości między Mufasą a Sarabi. Te elementy wnoszą nową głębię i perspektywę do znanej już opowieści.

Produkcja doskonale łączy się z poprzednimi częściami, oferując wachlarz emocji – od wzruszeń po ekscytację. Każda scena jest dopracowana w najmniejszych detalach, a fabuła wciąga i angażuje na każdym kroku. Film przekazuje również kilka cennych życiowych lekcji, które mogą stać się wartościową nauką dla najmłodszych widzów. Nie zabrakło również momentu, który poruszył mnie do głębi i sprawił, że uroniłem łzę.

Ścieżka dźwiękowa to prawdziwa uczta dla ucha. Powracają tutaj klasyczne i znane motywy Hansa Zimmera, takie jak kultowy już „This Land”, które dodają nostalgii i majestatu. Choć nowych kompozycji jest niewiele, szczególne wrażenie zrobiła na mnie piosenka „Milele” – wyjątkowy wyróżnik wśród wszystkich wyśpiewanych utworów.

Animacja w tym filmie prezentuje absolutnie najwyższy poziom, co nie pozostawia miejsca na dyskusję. Zachwycająca szczegółowość krajobrazów, realistyczne ukazanie afrykańskiej przyrody oraz dopracowane w najdrobniejszych detalach animacje zwierząt sprawiają, że każda scena jest wizualnym arcydziełem. Wszystko to czyni film poważnym kandydatem do Oscara w tej kategorii.

„Mufasa: Król Lew” to dzieło, które zachwyci zarówno wiernych fanów serii, jak i nowych widzów. Opowiada o odwadze, przyjaźni i przeznaczeniu, oddając hołd kultowej sadze o Lwiej Ziemi. To niezapomniane doświadczenie kinowe, którego po prostu nie można przegapić. Polecam

To miejsce, Milele jest zawsze tam Milele
To miejsce, Milele jest zawsze tam Milele
Wolnością w nas oddycha czas, niech trwa.

ocenił(a) film na 8
dreamday_melody

Ponoć fanom Króla Lwa nie podoba się fakt, że Mufasa i Skaza nie są rodzonymi braćmi i że Skaza nie jest zły do szpiku kości już jako małe lwiątko ;)