podobienstwa
-poczatek
w tdk napad na bank
w tdkr rozbicie samolotu
1;0 dla tdk
joker kradnie pieniadze mafii aby moc wejsc z nimi w deal,idealnie przedstawione jest jak
dziala joker pomalu wykancza pomocnikow.dalszych konsekwencji nie trzeba omawiac
bane uprowadza samolot z profesorem ktory jako jedyny na swiecie potrafi zdetonowac
bombe,fin
-drugi przeciwnik
w tdk dent/2face
w tdkr kobieta kot
remis
zarowno postac kobiety kot jak denta wniosla wiele ciekawych watkow
isteniej miedzy nimi pewna zaleznosc
z poczatku dent jest po dobrej str aby pozniej stac sie jednym z najwiekszych wrogow
batmana,natomiast kobieta kot na poczatku jest sojusznikiem bane zeby na koncu go
zabic(swoja droga mega suchar)
-zlamanie batmana
w tdk joker lamie bruce'a psychicznie robiac twist z uwiezieniem rachel
w tdkr bane lamie bruce'a zarowno fizycznie jak i psychicznie
1;0 dla tdkr
porownanie bane i jokera
1;0 dla jokera
plec piekna(w przypadku tdk.po porstu plec)
mimo tego ze talia byla ladniejsza wizualnie to jej odegranie smierci bylo zalosne,w koncu byla to kluczowa dla filmu postac.
1-0 dla tdk
zakonczenie
w tdk zlapanie jokera,przedstawienie batmana jako tego zlego-wstep do 3 cze
w tdkr detonacja bomby na srodku ocean,plus zakonczenie watkow.
mimo tego ze tdkr to zamkniecie trylogii nie przypadlo mi za bardzo do gustu wiec
1;0 dla tdk
wynik
5;2 dla tdk
Wg mnie + kilka moich kategorii
1) Scena 1 z TDK i TDKR .
Hmm mi obydwie sceny bardzo się podobały,tu remis.
1:1
2) Bane i Joker ,tu też 1:1 dlatego,bo Joker wg mnie lepiej zagrany,ale Bane jako postac bardziej mi sie podobał.
3) kto bardziej złamał Bruce'a ? Zdecydowanie Bane,przez niego Bruce w jamie nawet zastanawiał sie nad samobójstwem. 1:0 dla TDKR
4) Ktos siał większy chaos ? Hmm, Joker chcial wysadzać barki,złamał Denta,wysadzał samochody i budynki ale .... To co zrobił Bane jest 100 razy gorsze. Batman symbol zostaje pokonany,burmistrz zabity,policja zamknięta w kanałach,miasto zostaje przejęte przez kilku tysięczną armie Bane'a,a w każdym momencie może wybuchnąć bomba (z punktu widzenia cywili). 1:0
5) Płeć piękna.
Nie umiem ocenić jak facet ale chyba Mjranda i Selina lepsze od Maggie (która też ładna).
1:0 dla TDKR
6) Zakończenie ,lepsze w TDKR 1:0
Wynik TDKR - 6-2 TDK.
ad 4 to raczej joker zlamal batmana psychicznie ,bruce czekal 8 lat na to zeby sie ruszyc z rezydencji,i tu jako symbol zostaje pokonany wlasnie przez jokera.
ad5 trudna decyzja bo w tdkr mielismy o 1 kobiete wiecej ale i tak przebija tdk
ad 6 koncowka kipska jak smierc bane..
Moim zdaniem błędnie przytaczasz że Joker złamał psychicznie Batmana, bardziej bym powiedział że był przytłoczony śmiercią Rachel(co w sumie wspomina). A czekał 8 lat ze względu że nie był potrzebny wcześniej przez ustawę Denta.
oczywiscie ze joker zlamal bruca psychicznie zabijajac rachel i powodujac zmiane denta w 2 face.bane to oferma ktora dala mu motywacje do walki i powstania
czekal 8 lat bo przezywal traume poza tym byl scigany przez wymiar sprawiedliwosci przez rzekome zabojstwo denta.
joker>bane.
spoko,calkiem ciekawa.
dorzuce cos jeszcze
mianowicie moim zdaniem ktore postaci byly najlepsze sposrod tych 3 filmow
batman=joker=kobieta kot=bane=2face>gordon=alfred>fox>blake>>rachel>>>>>>>talia
Mam tylko pytanie ,gdzie Bane złamał Bruce'a psychicznie ? (pytam z ciekawości troche "dawno" już filmu nie oglądałem).
chociaz zaraz zaraz..w sumie to wtedy bruce zaczyna dzialac.
lol w takim razie joker zlamal batman psychicznie co spowodowalo ze 8 lat nic nie robil a tu bane zlamal go fizycznie i przeciagu kilku miechow byl juz w stanie pokonac bane
joker>>>bane!