PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=506756}

Mroczny Rycerz powstaje

The Dark Knight Rises
2012
7,7 318 tys. ocen
7,7 10 1 317515
6,5 71 krytyków
Mroczny Rycerz powstaje
powrót do forum filmu Mroczny Rycerz powstaje

Nie daje mi spokoju tajemnicza postać, którą ma zagrać Joseph Gordon-Levitt. Początkowo obawiałem się (i chyba nie tylko ja), że zwarzywszy na podobieństwo do Heatha Ledgera bedzie kontynuatorem roli Jokera, ale teraz moje obawy zamieniły sie w poważnie intrygujący problem. Troche szukałem juz w sieci ale nic konkretnego nie znalazłem, może Wy wiecie kim jest John Blake i po której stronie stoi?

Tak jak już napisałem w innym temacie można sie spodziewać że Blake będzie młodym, ambitnym do bólu detektywem ogarniętym na początku obsesją wyłapania z Gotham wszystkich kryminalistów i kryminalistów - dziwaków/ przebierańców który zastąpi Gordona podczas gdy ten będzie leczył się w szpitalu. Blake będzie chciał schwytać również Gacka, ale przejdzie na jego strone albo przez wyczyny Banea, albo zasugeruje mu to Gordon.

W każdym razie nie możliwe jest żeby Blake był nowym Batmanem. Po Incepcji polubiłem Josepha Gordon-Levitta, ale proszę dajcie spokój - co by o nim nie powiedzieć - to chudzielec. Jeżeli napakowany Batman - Wayne - Bale nie będzie w stanie położyć na deski takiego byka jak Bane, to ciężko oczekiwać tego od Batmana - Blake - Levitta.

ocenił(a) film na 8
Raskolnikow89

Cóż , poczekamy na premierę to zobaczymy. Tylko szkoda że dopiero w lipcu. Ehhhh co poradzić, trzeba czekać ;)

Darkness333

Mamy lipiec już niedługo premiera nowych przygód o Batmanie. Może z Blake'iem ma to mało wspólnego, ale wyczytałem, że w komiksie Bane złamał Batmanowi kręgosłup, a nie tak ja mówicie Gordonowi. Szkoda, że John Blake nie nazywa się Dick Grayson, bo moim zdaniem świetnie pasowałby na Robina :) Ale z tego co wyczytałem drugim Robinem w komiksie był Jason Todd. Kto wie przy Nolanie wszystko jest możliwe, może zakończy serię o Batmanie i otworzy nowy rozdział od DC z Nightwing'iem. Ale to moja dość wybuja teoria tylko nie linczujcie :). O wszystkim przekonamy się 27 lipca :).

użytkownik usunięty
Szydu89

Nie będzie Robina, też było wiele teorii jak można wytłumaczyć postać Blake'a i jego pochodzenie ale wg dziennikarzy jest on po prostu zwykłym gliną a jednocześnie przypomina Gordona jeszcze kiedy zaczynał jako policjant. Obaj wierzą, że Gotham może stać się lepszym miejscem.

Premiera już niedługi i wszystko zostanie wyjaśnione.

Pozdrawiam

ocenił(a) film na 10
Fojbos

po przeczytaniu całości tego tematu - myślę że zdjęcie w miarę adekwatne
http://www.comicbookmovie.com/fansites/joshw24/news/?a=46346

a to z kolei
http://www.dailymail.co.uk/tvshowbiz/article-2054813/Christian-Bale-feels-long-a rm-law-shoots-scenes-Joseph-Gordon-Levitt-The-Dark-Knight-Rises.html
kojarzy mi się z Robertem Patrickiem w Terminatorze :D
hue hue hue :P

ocenił(a) film na 7
djathtas

no faktycznie i jeszcze te wystające uszy może T 1000 powróci no i jego nowym celem będzie Bruce Wayne xd

djathtas

Ja popieram opcje z Robinem

ocenił(a) film na 8
Fojbos

W historiach z batmanem pojawia się dwóch bohaterów o tym nazwisku:

- Chłopiec któremu Joker ukradł dzienniczek - http://gotchamovies.com/news/john-blake-character-origins-in-batman

- Osoba chodząca pomiędzy różnymi wymiarami - http://www.comicvine.com/john-black/29-40989/

ocenił(a) film na 9
Fojbos

A może to będzie Robin :D:D

użytkownik usunięty
Tortuga033

Bale powiedział, że jeżeli w filmie pojawi się Robin to nie zagra Batmana, więc odpada :)

ocenił(a) film na 9

Jaki wielki pan z niego

użytkownik usunięty
Tortuga033

Heh, ale też jestem ciekawy czy JGL po prostu będzie pomagał batmanowi jako glina czy jako kto?
To, że w zwiastunie często się pojawia na pewno nie jest przypadkiem ale nie wiadomo, bo tak naprawdę może się okazać, że będzie po prostu policjantem .

ocenił(a) film na 9

Za pewne tak będzie.

ocenił(a) film na 9

Spójrzcie na postać Rachel Dawes, nie ma takiej w komiksie, a była istotna dla fabuły. Z Johnem Blake'em będzie podobnie. Nolan dobrze robi wprowadzając takich niekomiksowych bohaterów jak Rachel Dawes lub John Blake, wzbogacają oni historię i świetnie wkomponowują się w całość, nadając serii poważniejszy klimat. Cieszę się, również, że Nolan nie odważył się na przedstawienie w swojej serii sidekicków jak Robin i Azrael.

ocenił(a) film na 9

A co Wy na to, że jednak akcja potoczy się tak jak w kreskówce? Bane spowoduje, że Wayne wyląduje na wózku a jakiś ziutek - np. John Blake - zastąpi batmana?

użytkownik usunięty
nook6

Ja jednak uważam, że kiedy Bruce będzie uwięziony w podziemiach wtedy Blake będzie starał się zaprowadzić porządek w Gotham ale i pomóc Bruce'owi w ucieczce ( od Seliny pozna tożsamość Batmana )

ocenił(a) film na 8

Mnie się wydaję, że DKR będzie podzielony na dwie części. Wpierw po tych 8 latach Batman powróci gdy Gotham będzie zagrażał na poważnie Bane, ten odkryje tożsamość Batmana i go pokona ( dosłownie złamie ), ale w jakiś sposób się uwolni ( widać na zwiastunach z dwie sceny jak BW chodzi o lasce ) wtedy Batman będzie chciał się znowu wycofać, ale ktoś natchnie go na ostatnią próbę ( to moim zdanie będzie właśnie powstanie mrocznego rycerza ) Bane zostanie pokonany a BW być może wyznaczy Blake na następce. Odpowiedź Batmana na tekst "dałeś im ( ludziom z GC ) wszystko " "nie wszystko jeszcze nie " ( nie dał im następcy ) to będą dwa "powstania" starego i nowego Batmana. Choć u Nolana nic nigdy nie jest oczywiste więc taki oklepany schemat nowego i starego Batmana jest raczej niepewny. całkiem możliwe że Nolan do końca pozostawi nas w niepewności kto tak naprawdę jest Batmanem.

użytkownik usunięty
misza400

Być może ale jeżeli faktycznie Batman miałby otrzymać następcę to Nolan musi to przedstawić w sposób niebanalny. Ja jednak widzę to tak, że w ostatniej scenie z Mrocznego Rycerza Batman utyka i po tych 8 latach w TDKR mimo wyleczenia kontuzji nie czuje się już na siłach a laska służy mu tylko do podpierania i być może tyle, chociaż Twoja opcja jest także prawdopodobna. Nie mogę się jednak zgodzić co do tego, że Batman najpierw będzie walczył z Bane'm a później powróci jeszcze raz bo sceny ze spotów temu zaprzeczają. Teoretycznie Batman zostaje złamany i podpiera się o lasce, wie, że Bane wciąż jest zagrożeniem dla miasta, przychodzi do Fox'a i mówi " jestem na emeryturze " a zaprzecza temu jeszcze bardziej scena kiedy idzie wspomnieć stare czasu kiedy był Batmanem. Przecież jeżeli pierwsza walka z Banem miałaby miejsce to Bruce przychodząc po jakimś czasie będąc złamanym po walce nie musiałby oglądać sprzętu z którego dopiero co korzystał. Tak mi się wydaje :)

ocenił(a) film na 8

Dobrze, że o tym piszesz bo właśnie chciałem poruszyć wątek spotów. Warto pamiętać, że sceny w zwiastunach nie koniecznie puszczane są chronologicznie co więcej często odpowiedź na pytanie-wypowiedź szczególnie taka która pada za kadru nie jest odpowiedzią jaka padnie w filmie. ( teraz przychodzi mi na myśl tylko śmieszny film god bless America gdzie w spocie laska trafia kolesia w parku a facet mówi do niej "ale celowałaś w misia pluszowego ?" wygląda to na jedną scenę a w rzeczywistości są to dwie osobne sceny) Nolan to mistrz zmyłek ( Liga Cieni ? ) i myślę że bardzo starannie zmontował wszystkie spoty. A rzeczywistość nas zmiażdży. Liczę ... naprawdę liczę na znakomite kino. Nolan ( co by o nim nie mówić prywatnie ) jest moim zdaniem absolutnie wybitnym reżyserem i to nie ze względu na to że kręci tylko hity, ale że każdy jego film jest zupełnie inny, każdy ma w sobie to "coś" i każdy jest przynajmniej bardzo dobry.

Tortuga033

Tak, to jest Robin.

Fojbos

Ludzie, co Wy z tym podobieństwem do H.Ledgera?? Tak w ogóle dzięki za założenie tego tematu, bo też nie wiedziałam zbyt wiele na temat postaci Johna:)

ocenił(a) film na 7
Lilith_33

Nolan mówił, że zaskoczy nas zakończeniem. Coś czuję w kościach, że na końcu pojawi się ktoś, kto po upadku Batmana załatwi Bane'a. Czy będzie to Człowiek-Zagadka czy ktoś inny zobaczymy. Bardzo zaskoczyłby mnie fakt kiedy na końcu pojawia się DiCaprio jako Zagadka

Indy_6

Po seansie Incepcji jestem jak najbardziej za udziałem DiCaprio w DKR!!!

ocenił(a) film na 7
Fojbos

jak dla mnie to ten aktor nie będzie potrafił zagrać nawet roli policjanta

luki29

Szczerze to nie wiem czy ktoś już dawał do tego link bo nie śledzę tego forum ale myślę że to was może zaciekawi http://www.messenjahmatt.com/thedarkknightrises/wallpapers/tdkr61-1920x1080.jpg nie wiem czy to jacyś fani zrobili ale tak czy siak ładnie to wygląda http://www.messenjahmatt.com/thedarkknightrises/wallpapers/ a tu macie resztę tapet.

strzelec555

Świetne, dzieki.

Fojbos

John Blake okaże się nieślubnym synem Jim'a Gordona

ocenił(a) film na 9
strzelec555

Z tym Jokerem w więziennym stroju z Arkham to trochę dla mnie profanacja, ale z drugiej strony to wyszło całkiem nieźle. Szkoda, że nie ujrzymy już Jokera.

ocenił(a) film na 9
Fojbos

Co sądzicie o ostatnim zdaniu w opisie postaci Blake'a na imdb ?
MOŻLIWY SPOJLER !
http://www.imdb.com/character/ch0316666/bio

ocenił(a) film na 8
Fojbos

W jednej z ostatnich scen kobieta zwraca sie do niego aby Blake uzywal swojego pelnego imienia "Robin" poza tym Batman pokazal mu swoja kryjowke wiec w nastepnym batmanie ... Robin Begins ?:)

ocenił(a) film na 8
PYREQ85

Kolejny spojler bez ostrzeżenia - tylko pogratulować głupoty.

ocenił(a) film na 10
ste

Oglądałem film i powiem wam że jest to ROBIN!!!!!!!!!! Temat można zamknąć, dziękuję i dobranoc dzieciom

ramzesik

Popieram to jest Robin. Dowody: Było mówione że tak ma na imię / Jest dobry i wysportowany / Wie że Bruce Wayne to Batman / Pod koniec filmu znalazł Bat-Jaskinie / Będzie pomagał Batmanowi ponieważ on nie umarł (na koniec filmu widać Batmana i Seline Kyle) widział ich Alfred który był w restauracji / No i jest podobny do Robina

TheRobin

Przy okazji z Batman wiki znalazłem to: Before the film's official release, there was much speculation that the character would be Christopher Nolan's take on Robin. This was confirmed when Blake revealed that his birth name is Robin, and discovered the location of the Batcave at the end of the film, indicating that he will become a masked vigilante and replace Batman as the protector of Gotham City. Fans have already begun speculation that he may take over as the new Batman in a sequel franchise, or he may have his own sequel franchise as Robin. ///////////////////// Jest tu wytłumaczone że on ujawnił że jego nazwisko to Robin i znalazł Batcave

ocenił(a) film na 6
TheRobin

Robin nie będzie pomagać Batmanowi. Batman szukał swojego NASTĘPCY już od TDK. Na początku mu się nie powiodło (Harvey Dent), ale później znalazł swojego następcę - Robina.Bruce już przestał działać jako Batman i znalazł sobie dziewczynę. Robin będzie działać jako Batman, ponieważ jeśli zauważyłeś został naprawiony reflektor z symbolem Batmana, a Robin dostał jaskinię z gadżetami i kostiumem Batmana. Robin w TDKR to tylko imię oraz taki "uśmiech" do widzów, a nie pseudonim.

Mojzesz_trzeci

Nie do końca się zgadzam. Bo chodź masz racje z tym następcą, to on może zastępować Bruce'a ale pod własnym imieniem. To też może być możliwe.

PYREQ85

Masz racje. Ja zebrałem uzasadnienia w poście wyżej :)

ocenił(a) film na 10
Fojbos

Przecież na koncu filmu, kiedy John przyszedl do tej kobiety w ośrodku zapytał się jej czy jest paczka dla Johna Blake? a ona powiedziała, że nie i on wymienił inne nazwisko i wtedy ona powiedziała, że powinien używać swojego prawdziwego imienia ''ROBIN''. Wiadome, że nasz wspaniały policjant porzucił pracę, żeby być Robinem. A na samym końcu John odkrywa jaskinię Batmana, Dziękuję :)

ocenił(a) film na 8
Fojbos

A może jeśli w ogóle powstałyby dalsze historie to może jakiś spadkobierca Nolana byłby bardziej oryginalny i dał by możliwość że po prostu Wayne rezygnuje a ów Blake będzie udawał że jest Batmanem? Kto wie - w razie gdyby Bale nie wrócił do grania swojej postaci może on grałby następcę. Ech - fajnie byłoby zobaczyć jeszcze jedną część w której Batman podejmuje finałową walkę z Jokerem - ale póki co to tylko gdybologia:).

ocenił(a) film na 9
Fojbos

john blake ======= robin!!! ostatnie sceny w batmanie joohn blake odbiera jakas torbe i kliientka mowi zeby uzywał prawdziwego imienia bo jest nice jakie ma czyli robin!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ocenił(a) film na 7
Fojbos

John Blake dostaje w spadku od Bruca torbę z namiarami i sprzętem by ten odkrył a następnie przeją, zaopiekował się sprzętem z jaskini.
Naprawiony sygnalizator batmana, by mógł działać i wezwać w każdej potrzebującej chwili "Bohatera" Gotham ... tutaj stawiam na rozterkę Blake czy zdoła, podoła, udźwignie odpowiedzialność bycia "Tym" ... ostatecznie myślę że tak .... ale z konsekwencjami ... Pomaga mu Alfred ... Tworzą nowy lepszy kostium ... Powstaje Azrael ( nie do końca wszystko wygląda jak w "szkicu" komiksu, ale wszystkie Batmany Nolana były na swoją treść poprzekręcane... oczywiście na ich korzyść ... i tak to ja bym sobie widział.) Oczywiście nigdy nie powstanie kolejna część :) chyba.

ocenił(a) film na 5
roots_2

Tak przy okazji - czy w komiksie Bruce Wayne wraca do roli Batmana czy pozostaje na zasluzonej emeryturze a Batmanami sa mlodsi od niego?

ocenił(a) film na 7
per333

Zgadza się, nawiązując do ostatniej Części Nolana i jeśli dajmy na to Bruce przeżył "wybuch" i tak już zmagał się z kilkoma poważnymi kontuzjami tu np: jego Kolano. Niby taki mały Epizod ale zauważalny dla fana Komiksu. ( odnoszę się teraz do komiksów ... tutaj sytuacja nie była taka sama, ale jednak bardzo podobna bo to właśnie po pojedynku z Banem i późniejszym inwalidztwem Wayna... ten przekazał pałeczkę swojemu najlepszemu Przyjacielowi Jean'owi który był w stanie jego zastąpić) W Filmie bez wątpienia jest nim Blake :) tak to widzę.

Fojbos

Jak dowiadujemy sie na koncu był Robinem czyli według komiksowych wersji itp. pomocnikiem batmana.

ocenił(a) film na 10
Fojbos

John Blake to Robin.

Fojbos

John Blake to prawdopodobnie ROBIN, ponieważ gdy odbiera torbę od sekretarki ona mówi do niego ROBIN.