PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=506756}

Mroczny Rycerz powstaje

The Dark Knight Rises
2012
7,7 317 tys. ocen
7,7 10 1 317497
6,5 71 krytyków
Mroczny Rycerz powstaje
powrót do forum filmu Mroczny Rycerz powstaje

Nietrudno było zauważyć, że Gotham zmieniło się przez całą Nolanowską trylogię. W pierwszej część wydawało się jakieś takie burtonowsko-komiksowe (choćby cały motyw z metrem) - wrażenie to było spowodowane tym, że większość miasta wygenerowana była komputerowo (jeszcze ta "mgła"). W Mrocznym rycerzu Gotham - pogrążone głównie w mroku, wielkie, tajemnicze z szychami mafii "układającymi" się z Jokerem przy stole bilardowym - właśnie ono najbardziej przypadło mi do gustu - było bardziej realistyczne niż w Początku, ale dalej komiksowe. Dopiero w TDKR zamieniło się w typowe większe amerykańskie miasto tym razem skąpane głównie w słońcu (Nolan celowo zmienił "kolorystykę?"), z boiskiem do futballu, giełdą papierów wartościowych itd. (jedynie więzienie pełne złoczyńców nadaje nieco komiksowego wymiaru całości). A Wam, które Gotham spodobało się najbardziej (każde miało swój własny klimat, mi najbardziej spasował ten z TDK)

Burzujzmiasta

przecież miasto przeszło metamorfozę - z ciemnego Gotham gdzie rządziło "zło", poprzez Gotham w którym walkę podjęli także mieszkańcy,
po jasne Gotham gdzie żyli już "tylko" sprawiedliwi
oczywiście trochę sobie żartuję pisząc w takim skrócie - ale prawda jest tak skoro miasto wydobywa się z mroku zła to powinno jaśnieć a nie pozostać w tym mroku

thengel

W związku z wychodzeniem z mroku: Zawiodło mnie to, że nie rozwinęli tematu Denta. Przecież w momencie kiedy Bane/Gordon odkrył jego prawdziwe oblicze przed ludem, to wszystkie jego ideały poszły spać, nikt nie próbował go zrehabilitować (że został sprowokowany przez Jokera) - nieobecny Joker ostatecznie wygrał. Odnośnie mrocznego Gotham mafii i słonecznego ludzi sprawiedliwych - masz rację (ale i tak wolę wersję z TDK :p)

Burzujzmiasta

mieli coś innego na głowie niż zajmowanie się martwym Dentem - poza tym nikt go do niczego nie zmuszał, chęć zabicia dziecka to był jego wybór

thengel

Ale to Joker wmówił Harvey'owi, że nie on - szaleniec - jest winny śmierci Rachel, ale ci którym nie udało się jej uratować - więc... ... Wydaje mi się, że trochę go sprowokował. A - pod koniec filmu Gordon mógł pozwolić sobie na parę słów o tym (chociaż nie wiem czy zdawał sobie sprawę z tego, że to Joker namieszał w głowie Denta - więc ostatecznie wybaczam mu).

Burzujzmiasta

wybacz ale Joker zrobił wszystko by Rachel nie dało się uratować - czas na styk a mającego przewagę Batmana zmylił podając odwrotnie kto gdzie jest
więc figlarne "ups to ich wina bo nie zdążyli" jest tylko prowokacją
owszem wykorzystał słabość i zawód Harveya, ale on jak każdy inny człowiek miał wybór

ocenił(a) film na 6
Burzujzmiasta

Niewątpliwie Gotham z Batman Początek, mimo wszystko to ekranizacja komiksu a najbardziej zbliżone było właśnie w "jedynce"

ocenił(a) film na 9
Burzujzmiasta

Mnie osobiście podobało się to z Batman Begins i TDK tak samo bardzo. Tutaj jako, że Gotham stało się przez 8 lat spokojną mieściną myślę, że ukazanie miasta w ten sposób było zabiegiem celowym wykonanym przez Nolana i chyba chodziło też o pokazanie większej dramaturgii przy zniszczeniach jakich Bane dokonał.

Burzujzmiasta

Jest jeszcze jedna rzecz, która mnie nurtuje ale nikt nie raczył odpowiedzieć:
http://www.filmweb.pl/film/Mroczny+Rycerz+powstaje-2012-506756/discussion/TDKR+j ak+%C5%9Bwiat+to+za+ma%C5%82o,1977838

ocenił(a) film na 5
Burzujzmiasta

Gotham w DKR o kompletna nędza, niczym nie różni się od metropolii pokazywanych w innych blockbusterach, reklamach, teledyskach etc. Kompletnie bez pomysłu i wyobraźni.

W Begins o ile dobrze pamiętam było o wiele ciekawiej, nie wspomnę już o wspaniałej plastycznej wizji Burtona.

krzychun

skoro Batman zwyciężył złoto jak mógł pozostawić miasto w mroku - światło, jasne miasto jest symboliczne

ocenił(a) film na 5
thengel

Gówno tam symboliczne. Operatorska sztampa rodem z "Step up" innych produkowanych masowo filmideł.

krzychun

skoro wiesz lepiej to z takim geniuszem słowa sprzeczać się nie będę

ocenił(a) film na 5
thengel

Widzisz w scenografii i zdjęciach DKR coś niesztampowego, oryginalnego, klimatycznego? Ja widzę zachowawcze, szkolne, bezcieniowe oświetlenie, nijaką kolorystykę. Plany totalne, czyli ujęcia całego miasta niczym nie różnią się od tego można zobaczyć z helikoptera TVN 24.

Przykro mi. Polecam "Drogę do zatracenia", tam było na co popatrzeć!

krzychun

nie, nie wiedzę, a miało być?
w BB masz mroczne miasto w którym się kłębi zło - nasz Bohater pojawia się by przywrócić je do normalności
TDK masz miasto w półmroku i szare - w walkę ze złem włączają się ludzie, Dent, policja
a teraz masz miasto w którym od 8 lat nie ma działalności przestępczej, jest jasne i słoneczne

dlaczego wygląda normalnie? bo dążyło do normalności a Nolan opiera swój film o realizm więc jest to zwykłe miasto
może ci się nie podobać założenie reżysera, ale jest ono proste i logiczne

ocenił(a) film na 5
thengel

Nie jest logiczne. Gdyby było to po "nastaniu" Bane'a, wróciłby klimat dwóch poprzednich części. Ba, Gotham powinno być mroczniejsze niż wcześniej bo takiej afery jeszcze tam nie było.

krzychun

nie mógł wrócić mroczny klimat bo miasto jeszcze nie uległo, było tylko zniewolone