PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=506756}

Mroczny Rycerz powstaje

The Dark Knight Rises
2012
7,7 318 tys. ocen
7,7 10 1 317537
6,5 71 krytyków
Mroczny Rycerz powstaje
powrót do forum filmu Mroczny Rycerz powstaje

Catwoman wg Nolana

użytkownik usunięty

Pomyślałem, że warto oddzielić ten wątek od wątku "PRZE" bo zaraz się zapcha:)

Pierwsza fotka catwoman bardzo mnie cieszy i wzbudza apetyt na więcej.
Nolan, zgodnie z moimi przewidywaniami, ukaże catwoman jako złodziejkę w praktycznym stroju, pewnie z noktowizorem, bez kocich uszu. Nie postać sadomaso z gołym tyłkiem:

http://www.komiksynaekranie.com/2011/08/catwoman-na-batpodzie/

Wg mnie, nie warto robić kopii catwoman z filmu Burtona, więc nie ma co porównywać Anne z Michelle.

Jeśli u nolana catwoman ma być praktyczną złodziejką, to taki nokto-celo-laserowizor się chyba przyda.

ocenił(a) film na 7
daken

według mnie to nie przypomina mi catwoman

mrPARADOKS

Jeśli ma być praktyczną złodziejką to nie będzie biegać z rozpuszczonymi włosami - raz jest to mało wygodne, a dwa włosy wypadają co stanowi często dowód zbrodni. Jak dla mnie nie jest źle, brak mi jednak jakiegoś nakrycia głowy.

użytkownik usunięty
mrPARADOKS

Będzie pasowała do Bane'a, który większości marudom na FW nie przypomina Bane'a :)
Ech to polskie narzekanie..

Ja bym chciał zobaczyć jak Nolan ukazałby MrFreeza albo Poison Avy.
Te postacie musiałby naprawdę nie przypominać swoich komiksowych wersji i powodować falę narzekań :)

ocenił(a) film na 10

Po raz pierwszy mam wątpliwości co do filmu Nolana.

Wojtek_dpo

Jakie? że po prostu robi to co sobie zaplanował, ja caaały czas szukałem batmana itd, aż w końcu zrozumiałem, szkoda że tak późno, to jest wizja nolana, on widzi różne postacie w taki a nie inny sposób, do oceny trzeba poczekać na film, a gdy się patrzy na tdk, to chyba logiczne się wydaje posunięcie co do postaci catwoman, ma kostium złodziejki i specjalistyczny sprzęt który ma pewnie jakiś celownik, noktowizor, ultrafiolet i latarki gdyby działała w ciemności i rozbrajała sejf, to ma sens, gdy się patrzy na serię filmów nolana, a nie adaptację batmana.

ocenił(a) film na 10
daken

Po prostu ta Catwoman nie pasuje mi do 2 poprzednich części. Mi nie zależy żeby było komiksowo tylko Nolanowo :)

mrPARADOKS

Pewnie. Niech no jeszcze zafarbuje włosy na rudo i mamy Batwoman jak się patrzy ;)

ja bym wolał coś jak tu: http://images.wikia.com/marvel_dc/images/e/ef/Catwoman72.jpg ewentualnie "kaptur" jak na tym rysunku + oksy jak ze zdjęcia promocyjnego - co do samej promocji, coś im nie idzie tak dobrze jak przy TDK. Większości się nie podoba wygląd catwoman, w przeciwieństwie do pierwszej fotki promujacej TDK z jokerem: http://www.iwatchstuff.com/2007/05/21/joker-first-look.jpg

ocenił(a) film na 4

To jest film Nolana, a on stara się całą historię przedstawić w sposób realistyczny, więc włamywaczka z odstającymi kocimi uszami i w utrudniającej ruch skórze średnio by pasowała. Dlaczego nikt nie czepiał się wyglądu pancerza Batmana w poprzednich częściach? W końcu to było coś innego niż komiksie;) nie była to szara szmata z czarnymi majtami założonymi na wierzch jak u Supermana. A wszystkim się podobało. Poza tym nie wiemy co to za sytuacja w której Catwoman się znalazła, może to wersja "beta" kostiumu, lub zgubiła "czepek";p Ja jestem dobrej myśli i nie mogę się doczekać:D

uzi43

Mi pasuje taki wygląd, uszy i maska są... po prostu zbędne... Mi to pasuje, historia z jokerem niczego niektórych nie nauczyła.
PS: lepper się powiesił.

daken

joker wyglądał jak w komiksach. co ma do tego lepper? nie masz kolegów, a masz nagłą chęć komuś to powiedzieć?

PawelM

Joker wyglądał jak w komiksach, co cię boli chłopcze?

ps: akurat teraz nie mam komu, jak cię to nie interesuje, to po co dajesz denny komentarz i przyprawiasz to o żart, że joker wyglądał jak w komiksach...

daken

"Mi to pasuje, historia z jokerem niczego niektórych nie nauczyła" czego nas miała nauczyć? to 2 inne historie (sytuacje). Joker wyglądał tak jak miał wyglądać (i tego tyczy się mój komentarz "joker wyglądał jak w komiksach" gdzie ty tu widzisz żart?), wzorowany był na komiksach, a catwoman, wygląda beznadziejnie. Nie wiem o jaką historie, co niby czegoś nas miała nauczyć, bo wygląd jokera większości się podobał. O czym może świadczyć choćby wysyp avatarów z podobizną jokera na filmwebie i nie tylko. Jedyne na co wielu psioczyło to na wybór aktora...

PawelM

Twoim zdaniem wygląda beznadziejnie, ma długie kozaki, czy jakoś nie wiem jak się one nazywają i rękawice za łokieć i tu by ci pasowało ale ni ma uszu i już jest źle co nie?
A joker z wyglądu nie przypomina żadnego jokera, chyba że batman confidental które i tak ma inny origin.
No właśnie nie podobał się większości, do tego krytykowali wybór ledgera.
Hathaway by się podobało jako catwoman w tym stroju ale... łuszu ni mo...
Stary weź się opanuj zmienisz coś? nie, a ja sobie to tłumaczę, batman chciał być legendą i jest, joker chciał być straszny i śmiać się i to robił, a co ma zrobić catwoman? założyć maskę z uszami... z jakiej paki? daj powód? bo skoro w gotham będzie piekło to raczej nie wpadnie na pomysł aby też być legendą, mieć "imidż". Czyli ma super strój i zamiast maski fajny gadżet, albo to zaakcpetuj albo płacz, ja się mogę założyć że i tak ci się spodoba w filmie i tak, chcesz się założyć i sprawdzić za rok? ja się założę że większości się spodoba choć teraz psioczy. Batman wg nolana miał być ninja, joker chasoem i catwoman będzie damską wersją bonda czy ci się to podoba czy nie i koniec kwestii.

daken

biała twarz, pomalowane usta, fioletowy garnitur... no tak nie przypomina choćby tego: http://starsmedia.ign.com/stars/image/article/885/885079/joker-20080627050204704 _640w.jpg
co mają buty za kolana do uszów? krytykowali wybór aktora, ale nie charakteryzaje i jego ogólny wygląd. A z jakiej paki batman chciał nosic maskę z uszami? Bo chciałbyć legendą? Bruce Lee jest legendą a nie miał takiej maski. Jeśli nie będzie miec maski, tylko pozostanie cały czas tak jak jest teraz, to mi się nie spodoba. Chyba, że jej charakter, zachowanie i wykreowanie tej postaci przez anne, ale nepewno nie wygląd. "catwoman będzie damską wersją bonda" skąd masz takie informację?

PawelM

Chodziło mi o twarz i makijaż... thor też jest okropny bo nie ma hełmu ;(

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 6
uzi43

"To jest film Nolana, a on stara się całą historię przedstawić w sposób realistyczny'
STARA SIĘ ? niby gdzie ?

I jaki pancerz Batmana ? Juz u Burtona 20 lat temu Batman miał pancerz. Przespales cos ?

Już czuje, że będę zrugany ale OK :).

To zdjęcie wygląda jakby przypadkiem wyjechała z jakiegoś filmu s-f nie na ten plan co trzeba.

Tyle mojego komentarza do stroju Catwoman.

Co chwila ktoś pisze o realności filmu Nolana. Ciekawe czy byście poszli na TDK, gdyby w BB strój Batmana skończył się na kominiarce i podstawowym kevlarze, a jedynym novum kostiumu TDK, byłby wizerunek nietoperza. Ciekawe czy poszlibyście na TDK gdyby Joker nie miał pomalowanej twarzy a jedynie symbolicznie mówiono by tak o nim, bo miałby...szeroki uśmiech? Bo to dla mnie byłby szczyt realizmu postaci. Te filmy nie były i nie będą realistyczne. Dlatego jeżeli Nolan przedstawia wizerunki bohaterów w filmie które (jak do tej pory) z jednej strony odzwierciedlały ich komiksowe pierwowzory, z drugiej wpisywały się w konwecję to powinien iść za ciosem, a tu widzę zwyczajny brak pomysłu i wygodnictwo aby uniknąć porównać z kostiumem Pfeiffer.

darek_sith

Myślisz że nie robili przymiarek z taką maską? tylko odpowiedz sobie jedno, naprawdę myślisz, że to brak pomysłu... u nolana?
Bo ja myślę że tu sprawa jest prosta, batman nosił maskę, bo chciał stworzyć legendę, joker bo uważał że wszystko jest zabawne, a catwoman? jaki ona by miała powód by nosić maskę z uszkami kocimi? biorąc pod uwagę że nie ugryzie jej kot itp?
Ja powtórzę, pogódźcie się z tym, bo i tak nolan zrobi po swojemu. To nie jest film o batmanie, to jest wizja współczesnego batmana, najwyraźniej nolan nie widzi tutaj miejsca by catwoman nosiła maskę z uszkami, bo uważa że to rzecz zbędna, ale gadajcie dalej bo tak samo było jak pokazali jokera i tak samo będzie po premierze tdkr. Tak samo jak niektórzy sreślili supermana bo nie ma loczka i gaci...
A i tak wszyscy pójdą na film obejrzą, a nolan ich nie zawiedzie. Reszta kostiumu to buty za kolana, rękawice za kolana, czyli są elementy catwoman, ale akurat tutaj potrzebny było to co catwoman może użyć i druga sprawa, a może batman zginie i catwoman na końcu będzie miała tą waszą zasraną maskę? by także stać się legendą. Ostatnio niektórzy nie mają chyba co robić, bo wszystko jest dla nich złe...

darek_sith

I WIESZ CO? uświadomiłem sobie taką małą jedną rzecz i innym też ją uświadomię. NOLAN miał wizję, batmn był ninja, joker był królem chaou i ktoś nazwał nową catwoman, męską wersją bonda... może NOLAN ma taką wizję? możemy to uszanować i zobaczyć jak się prezentuje czy dalej marudzimy i skreślamy na starcie hmm?

ocenił(a) film na 4
darek_sith

Ten realizm u Nolana, myślę, że bardziej odnosi się do innych ekranizacji, niż do świata realnego. Bo oprócz wspomnianych przez ciebie motywów mamy przecież wielka suszarkę odparowującą całą wodę w Begins;)
Oficjalne zdjęcia jakie nam sprezentował Nolan, To Catwoman na Batpodzie. I już tu jest pytanie, czy mu go zajumała, czy pomaga mu w walczyć z Banem? tego nie wiemy, i chyba dopiero na premierze się dowiemy. Kontrowersje budzi chyba najbardziej brak "czepka" z uszami, bo w sumie samego stroju to na tym zdjęciu praktycznie nie widać.m A może się okazać, że uszy są, tylko nie w tej scenie.

uzi43

A widziałeś nowe zdjęcia z wycieku, gdzie widać kaskaderkę na batpodzie?

Ona z tego co wiem będzie w więzieniu, na początku będzie przeciw batmanowi, a potem do niego dołączy, plotki głoszą że zabierze go nie wiem czy tumblerem czy batpodem, ale zabierze go po przegranym pojedynku z bane'm do jaskinii.

ocenił(a) film na 4
daken

Właśnie przed chwilą;)
I mi się podoba ten strój.Wygląda dobrze. Jak na złodziejkę z filmu przystało;p

ocenił(a) film na 9
uzi43

"Kontrowersje budzi chyba najbardziej brak "czepka" z uszami, bo w sumie samego stroju to na tym zdjęciu praktycznie nie widać.m A może się okazać, że uszy są, tylko nie w tej scenie."

Jak dla mnie, owa fota jest już z 2 polowy filmu, a wcześniej zapewne będzie jakiś kapturek okrywający włosy.
BTW Catwoman, jest CAT bo jest zwinna jak owe zwierzęta, a nie zostala przez nie pogryzione. Taka wizja mi jaknajbardziej pasuje.

ocenił(a) film na 10
FvJ

Pragnąłbym też zauważyć, że nigdzie nie padło słowo "Kobieta Kot". W filmie to może być po prostu Selina Kyle bez żadnego przydomka. A strój mi się podoba. Z pewnością lepiej będzie się prezentował w akcji.

ocenił(a) film na 8
MatiZ_3

a wg mnie strój, i brak charakterystycznej maski to błąd, ... sory, ale po Nolanie spodziewałem się czegoś wyjątkowego, jak to zapowiadał po premierze TDK że widziaby Sher jako Vampa, ze jej kocia skłonność to fetysz, a tutaj co?? maska rodem z batmanów Shumahera ...

p.s a Bane wygląda jak Hannibal Lecter,

ocenił(a) film na 9
mieszkoxxx

"jak to zapowiadał po premierze TDK że widziaby Sher jako Vampa" gdzieś ty żeś nasłuchał się takich bzdur?

ocenił(a) film na 8
FvJ

na filmwebie pisali ...

ocenił(a) film na 4
mieszkoxxx

Bane to wygląda jak Tusken ze Star Wars;p
Ale wg mnie fajnie;)
Jak tu porównywać "maskę" ze zdjęcia, do filmów Shumahera? Te gogle doskonale właśnie pasują do filmu Nolana.

uzi43

Wytłumacz to tym niedorozwojom, którzy już po tdk powinni wiedzieć, że nolan tworzy to co sobie wymyślił, a nie batmana z komiksów czy kobietę kot. Już raz ktoś mówił że ledger nie przebije nicholsona... a jak już setki raz pisałem, batman miał powód dla swojej maski, joker dla makijażu, a jaki ma mieć selina by nosić maskę kota z uszkami?

ocenił(a) film na 8
daken

" a jaki ma mieć selina by nosić maskę kota z uszkami?" symboliczny głąbie, inaczej jaki sens ma nazywanie jej kobietą kot? dwa by zakryć twarz, żeby było ją cieżko zidentyfikować, inaczej każdy pozna ją choćby po kolorze włosów, albo po warach .... a to złodziejka, złodziej na akcje ubiera kominiarke, więc??

ocenił(a) film na 6
mieszkoxxx

"p.s a Bane wygląda jak Hannibal Lecter, "

raczej jak bywalec klubów SM. Jak na razie wyglda , caly ten DKR mizernie.

ocenił(a) film na 9
MatiZ_3

Mi się wydaje, że będzie miała jednak strój nawiązujący do komiksu. W "Mrocznym Rycerzu". Joker w scenie napadu na bank nie miał przefarbowanych włosów, miał tylko makijaż i później dopiero zaczął przypominać klasycznego clowna. Możliwe więc jak większość wcześniej zauważyła to po prostu wczesny "strój roboczy" profesjonalnej złodziejki, a bat-poda to sobie chciwcem podpier****ła. Inna moja teoria, że te "hi-tech gogle" to "prezent" od Batman i Luciusa Foxa, a zdjęcia pochodzą z momentu, gdy doszło do swego rodzaju team up'u Kobieta-Kot i Batmana.

Poza tym warto zwrócić uwagę na fakt skąd bracia Nolan czerpali inspirację w tworzeniu konkretnych scen do "TDK". Oprócz "Długiego Halloween" wiele scen było żywcem wzięte z Batman Vol 1 #1 z 1940 roku ( http://www.batcave.stopklatka.pl/index2.php?id=komiks/batman1 ), w którym zadebiutowali zarówno Joker jak i Catwoman - weźmy na przykład pomysł z podstępnym otruciem komisarza Loeba i scenę, w której Joker jest przebrany za policjanta. Debiutująca tam Selina Kyle była chciwym złodziejem klejnotów i była bardziej femme fatale niż dziwadłem w kostiumie. W ogóle nie nosiła dobrze znanego nam stroju kocicy i występowała pod pseudonimem The Cat ( http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/a/a5/Catwoman-batman01.jpg ). Dopiero później pojawił się strój i pseudonim Catwoman. Wydaje mi się, że w filmie może być podobnie.

Z boku się lepiej prezentuje xD Ale to kaskaderka
http://justjared.buzznet.com/photo-gallery/2566968/anne-hathaway-as-dark-knight- rises-catwoman-first-look-04/
Po tym zdjęciu przekonałem się do kostiumu.

ocenił(a) film na 10
neo_angin

Ale się nae*ałem wczoraj...i ta Catwoman dalej biedna jest...limo mam...za często po pijaku mowię Btaman has no limits. Ide na dobitke dziś.

http://img827.imageshack.us/img827/6027/villains.jpg

ocenił(a) film na 8
PawelM

Tylko przy Two-Face powinno być "YES!!!!". Reszta jest prawie na takim samym poziomie jeśli chodzi o podobieństwo.

Mr_Grieves

tyle, że jeśli już są zmiany to na lepsze jak przy strachu na wróble. Catwoman też nie musi mieć stroju jak w komiksach, ale ten co jest wyglada nie ciekawie (mowa o masce-goglach, a nie kombinezonie). Przez te oksu wygląda jak wyjęta z G.I.Joe.

PawelM

Fajnie, jak chciałeś porównać tutaj bohaterów, to tylko two face i scarecrow są podobni i co z tego? nolan mało razy powiedział żę robi po swojemu i już?

ps: do zdjęcia jokera z komiksu pasuje joker z dead end.

daken

a joker czym się niby różni? poza gługością włosów?

http://th07.deviantart.net/fs71/PRE/i/2011/217/f/3/catwoman_early_concept_manip_ by_vicariou5-d45kqzs.jpg

tutaj zabawka i widać catwoman w całości, mi pasuje inni niech płaczą, ale odpowiedzcie mi jedno, batman chciał być legendą, joker śmieszkiem... jaka motywacja miała by być by catwoman założyła maskę z uszkami? haaa?

daken

można i bez maski z uszami jak tu: http://i166.photobucket.com/albums/u118/EBJ05/RPG%20Images/Catwoman/Batman11-2-1 .jpg?t=1312573710 , a nie oksy, przez co wygląda jak damski robin

PawelM

Już sam z siebie debila robisz, najpierw bo uszu nie ma, teraz niech nawet uszu nie ma tylko maska... skoro w gotham będzie siedzieć w więzieniu to po co jej potem maska... kit z tym, jest jak jest i mi pasuje a ty płacz.

daken

bo cały czas wole z uszami, ale skoro twierdzisz, że uszy są do dupy (jakoś u batmana są i nie przeszkadzają nikomu), to ci podałem wersję bez uszu która wygląda dużo lepiej niż same oksy. i skoro nolan nie chce uszu to niech chociaż coś podobnego będzie

PawelM

1. Ile razy ci mam pisać, batman stworzył swoją legendę, a catwoman? w jaki sposób i dlaczego, motywacja by złodziejka zakładała maskę z uszami? choć teraz już ci pasuje bez uszu...

2. Właśnie już bez tych uszu, o wiele lepsze są te gogle od nolana, mnie to pasuje, jest złodziejka.

3. Nolan nie chce uszu i maski ci nie da.

daken

1. i uszy były niezbędne do stworzenia legendy? catwoman może chce zostać legendarną złodziejką?
nadal wolę uszy: 1. miejsce: maska z uszami, 2. miejsce: maska jak wyżej bez uszu, .... 49. miejsce gogle
2. jasne, kazda złodziejka takie ma
3. no i? czy ja mówię, że ma dać? oceniam to co dał i to jest do dupy, strój mi się nie podoba i jeśli film także mi sie nie spodoba to za niego nie zapłacę i tyle...

PawelM

1. Skoro miał stać się człowiekiem nietoperzem to tak. Nie, raczej po prostu lubi klejnoty i zwisa jej to czy kto ma jakie o niej zdanie.
2. Nie, ale taka która wplątuje się w walkę największego bohatera gotham, jego przeciwnika, oraz kilku innych osób i kobiety która kradnie sprzęt, a biorąc pod uwagę że ona jest złodziejką...
3. Jak masz nie zapłacić by go obejrzeć? będzie cam o_O

daken

1. więc, skoro catwoman jest kobietą kot to również uszy być powinny. Teraz napiszesz, że nie bo jest kobietą kot poprzez swoją zwinność. Równie dobrze batman mógłbybyć nietoperzem poprzez rozkładającą się pelerynę i symbol - bo nietoperze nie mają takich rogów jak batman.. Nie batman, raczej po prostu chce walczyć z niesprawiedliwością
2. równie dobrze mogła by je mieć razem z maską
3. chyba logiczne, że jak za pierwszym seansem mi się film nie spodoba to na kolejne nie pójdę, a tym bardziej nie kupie DVD. "będzie cam o_O" i mówi to osoba która już nie raz oceniała filmy po camie (już kiedyś sam przy jakimś filmie pisałeś, ze oglądałeś cam'a) ocena captaina america przed premierą też jest dość podejrzana