Witam oglądałem film ale nie mam pojęcia po co Bane'owi była ta dziwna maska ? Tak mu
mordeczkę obili w tej studni że musiał oddychać przez jakąś maskę :P ?
Ja się raczej zastanawiam, czemu podczas ostatniej walki z Batmanem tak bardzo chciał ją naprawić... aż tak go bolało i to CIĄGLE?
lekarz spartaczył spartaczył sprawe tak jak kolega napisał więc musiał nosić maske żeby nie czuć bólu bo miał zmasakrowaną twarz + zobacz ile razy on dostał od batmana - ten gaz przestał lecieć to zaraz go masakrycznie zaczynało to boleć
A Dent w TDK był cały zmasakrowany i go jakoś nie bolało ;) No ale się nie czepiam takich rzeczy.
Może gniew i nienawiść dawała mu siłę do przezwyciężania bólu. Bo kogo by nie bolał brak skóry i spalone ścięgna?
Ja to traktuję jako błąd w filmie, a twoją wypowiedź jako epickie wytłumaczenie, z którym się ZGADZAM :D:D Bo film przez to wydaje się bardziej dramatyczny.
''Pracująca nad kostiumem Bane'a walijska kostiumolog Lindy Hemming wyjaśniła, że specjalna maska, jaką nosi złoczyńca, utrzymuje go przy życiu. Na początku filmu grana przez aktora postać odnosi kontuzję, skutkiem czego odczuwa ogromny ból i potrzebuje gazu znieczulającego, dostarczanego specjalnymi rurkami łączącymi jego maskę z noszonymi na plecach dwoma kanistrami''
źródło: Wikipedia
Hmm.. ale jest pewna scena ( gdzieś z początku filmu kiedy Gordona przynosi dwóch bandytów do Bane'a , on wtedy nie ma żadnych karnistrów na plecach tylko spodnie i maskę ; )
Możliwe, ja tylko skopiowałem to co pisało, zaraz jadę do kina wiec wtedy zobaczę na własne oczyska co jak i gdzie :P
lekarz więzienny spartaczył sprawę i potrzebna mu ona, żeby nie odczuwał bólu, jak Housowi Vicodin, a nie do życia. Tyle wiem.
Nie, nie nie!
Koleś z CIA: Co by się stało jakby zdjął ci maskę?
Bane: To bardzo mocno zaboli.
Koleś z CIA: Jesteś dużym kolesiem.
Bane: Ciebie.
(Tak z głowy wolne tłumaczenie). Czyli jeżeli by koleś z CIA by zdjął mu maskę, to TEN KOLEŚ Z CIA by odczuł niesamowity ból...
Hmm . Pewnie jest potwornie oszpecony albo ta opcja z gazem :) . Bo dlaczego w finałowej walce Bane tak bardzo chce naprawić to maskę i nie pozwala Batmanowi jej bardziej rozwalić ? tylko dla tego że nie chcę oglądać jego twarzy . Wątpię :)
Ech, czy tylko ja to rozumiem? :D
Tak, bolało go, dostawał gaz uśmierzający ból, bo lekarz więzienny spartolił sprawę.
Dialog z kolesiem z CIA miał na celu uświadomienie kolesiowi z CIA, że jeżeli spróbuje zdjąć mu maskę, zostanie ten od CIA zabity.
Bane zaprzyjaźnił się z Talią i bronił jej, kiedy była mała w więzieniu , kiedy się z niego wydostała razem z Ligą Cieni i jej ojcem Ras Ghulem czy jakims tam , zeszli do więzienia i wymordowali tych którzy zmasakrowali Bane'a , wtedy kiedy podniósł Talię i spróbował się jej wspiąć , O.o nie wiem co w tym było takiego że od razu musieli go masakrować . No a Bane'a uratowali i przyjeli do Ligi i załatwili mu taką maskę :) .
skopiuję tutaj mój wcześniejszy komentarz : Hmm.. ale jest pewna scena ( gdzieś z początku filmu kiedy Gordona przynosi dwóch bandytów do Bane'a , on wtedy nie ma żadnych karnistrów na plecach tylko spodnie i maskę ; )
Możliwe że na jakiś czas te pojemniki w których trzymał tę maskę nie były mu potrzebne , może maska miała jakąś "rezerwę" , ale jednak podczas wypadów na miasto itp. Bane miał coś na plecach najczęściej przykryte to było jakimś ubraniem :)
nie było żadnych pojemników z gazem, Bane miał samą maskę, może była ona jedynie z filtrem ( gaz) albo w scenie gdy siedzi odwrócony było jakby widać coś przyczepione do kręgosłupa pod skórą, może o to chodzi
chociaż równie dobrze może to byś po prostu kręgosłup
To w sumie ma sens: maska podawala gas, ktory usmiezal bol twarzoczaszki, a przy okazji znieczulal go na ciosy batmana. Wydaje mi sie, ze w tym wiezieniu mogli mu obciac nos i usta, wiec musi nosic maske rowniez ze wzgledu na mozliwosc zakazenia w takim przypadku [ale to tylko domysly]
To ja się pytam jak trzeba coś takiego zrobić żeby odczuwać ciągle tak ogromny ból ??
Dokladnie "jak" Ci nie odpowiem (i chyba tez na to nie liczysz), ale wykonanie operacji na glowie w studni/brudnym wiezieniu jest trudne i latwo cos spieprzyc np. uszkodzic jakis nerw, co sprawia nieustanny bol. Zreszta zapytaj ludzi, ktorzy cierpia na ciezkie migreny - to jest podobno przeszywajacy bol taki, ze lezysz godzinami i ledwo jestes w stanie patrzec sie w sufit. Nie twierdze, ze Bane mial cos podobnego, ale doswiadczanie ciaglego bolu fizycznego jest teoretycznie mozliwe.
Tam jeszcze mówili, że w więzieniu wybuchła epidemia dżumy czy coś w ten deseń. Może też to miało wpływ.
Nolan słabo to pokazał, ale maska dostarcza mu gaz, a te kanistry ma pod ciałem, wszyte pod ciało, w filmie tego nie pokazali zbyt dokładnie, ale ma blizny wzdłuż kręgosłupa.
Bane - Przyszedł na świat z wyrokiem dożywocia, gdyż wojskowa junta rządząca wyspą, w ramach represji skazywała jego matkę, a nienarodzone dziecko miało odziedziczyć karę po ojcu. Bane jako chłopiec spędził całe swoje dzieciństwo w więzieniu Peña Duro. Wiele lat spędził na medytacjach, ćwiczeniach i nauce. Gdy dorósł został wyznaczony do tajnego wojskowego projektu superżołnierza z użyciem narkotyku o nazwie "Jad" ("Venom", steryd zwiększający masę mięśniową, ten sam który zażywał przez pewien czas Batman) przeprowadzanego potajemnie w więzieniu. Uzyskawszy wszystko, do czego mógł dojść w Peña Duro, uciekł z więzienia zabierając ze sobą trójkę zaufanych pomocników i udał się do Gotham. Wtedy to pierwszy raz stoczył walkę z Batmanem. Zdając sobie sprawę, że bezpośrednia walka z człowiekiem-nietoperzem byłaby zbyt trudna, postanawia wypuścić z Zakładu Psychiatrycznego Arkham przebywających tam złoczyńców (m.in. Jokera, Mad Hattera, Scarecrowa, Brzuchomówcę, Fireflya i Victora Zsasza), rozpętując tym samym chaos w Gotham[5]. W czasie gdy Batman i jego sojusznicy byli zajęci łapaniem zbiegłych przestępców Bane'owi udało się odkryć jego ukrytą tożsamość. Kiedy wyczerpany misją Bruce Wayne udał się do swojej posiadłości, okazało się, że Bane zastawił tam na niego zasadzkę. Obaj stoczyli nierówną walkę w Jaskini Batmana, gdzie Bane wykonał swój ostateczny cios - złamał kręgosłup Batmanowi. Z czasem poznał Ra's al Ghula, który postanawia uczynić go swoim spadkobierca, a swoją córkę - Talię, jego narzeczoną.
niech ktoś mi powie: jak on je? bo chyba coś je no nie? i czy on wogóle myje zęby i przede wszystkim czy je ma?:)
W filmie wyraźnie jest wyjaśnione czemu nosi maskę,uśmierza ona ból poprzez naruszenie tkanki gdy więźniowie go zmasakrowali za pomoc Thali,pytanie powinno brzmieć czy ta maska dostarcza jakiś gaz czy może filtruje powietrze jak ona działa tego niewiadomo
WERSJA OSTATECZNA
W komiksach Bane nosi maskę jako stałą metodę wprowadzania bardzo silnego sterydu 'jadu' , który zapewnia mu niezwykłą siłę.
Jednak Chris Nolan odszedł od tej wersji. W filmie "The Dark Knight Rises", kiedy Bane ratuje dziewczynę z rąk napastników w więzieniu, zostaje złapany i skatowany. W wyniku czego jego twarz została zmasakrowana a kręgosłup wielokrotnie połamany. Lekarz więzienny przeprowadził zespolenie kręgów przez długość całego kręgosłupa (stąd długa blizna widoczna na plecach Bane'a, kiedy pierwszy raz go widzimy w kanałach). Operacja przebiegła pomyślnie, jednak w wyniku tak wielkiej ingerencji chirurgicznej, stelaży metalowych i usztywnień Bane odczuwa nieprzerwany ból. Maska była sposobem na stałe wprowadzanie znieczulenie do krwi / płuc aby umożliwić mu funkcjonowanie. Kiedy Batman łamie jedną z rurek w masce, zostaje zaburzony skład mieszanki opioidów i powraca ból, powoli paraliżując Bane’a. To także dlatego Bane wpadł w szał, gdyż słab i chciał/musiał wykończyć Batmana nim ból go sparaliżuje. Jeśli się przyjrzeć scenom z Bane'm można zauważyć, że jest "sztywny" od pasa w górę. A co do kwestii "ale jak można czuć taki ból tyle lat po operacji?" to odpowiem, że znam kogoś po kontuzji kręgosłupa, kto ma zespolone tylko/aż 4 kręgi i czasem nie jest wstanie wstać z łóżka gdyż ból jest tak paraliżujący .. Dlaczego maska? Ponieważ w wyniku pobicia Bane miał zmasakrowaną twarz i maska chroniła ją i jednocześnie dozowała leki (2 w 1). Kwestia butli – Bane to nie nurek, by potrzebował butli na plecach.. oddychał przefiltrowanym powietrzem z dodatkiem leków, których dozowniki biorąc pod uwagę budowę maski mogły się tam spokojnie zmieścić – leki podaje się w miligramach a nie litrach.
hmm.. generalnie to nie podałam w sumie żadnych nowych informacji, tylko zestawiłam je dodając łopatologiczne wytłumaczenie. 96% to informacje z filmu, reszta to szczypta wiedzy medycznej popartej wykształceniem i doświadczeniami osobistymi, koledzy niczym z "Big Bang Theory" z kolekcją oryginalnych komiksów, 3 h wertowania angielskojęzycznych stron (a wierz mi, ze tam to są dopiero fanatycy) i przyczynowo-skutkowe wiązanie faktów.
Ogólnie w filmie jest powiedziane że Bane zatakowali po czym uszkodzili mu tkankę i musi nosić maskę która znieczula ból,reszta jest ciekawa i uzupełnia braki jeśli to prawda pozdrawiam!
Odpowidz jest prosta: facet cale dziecinstwo spedzil w wiezieniu na Marsie. Mial tylko jeden film: pierwsze "Gwiezdne Wojny" ktory znalazl jakims cudem w smieciach. Puszczal go sobie na okraglo bo nic innego nie bylo. Bardzo mu sie spodobal Vader wiec stwierdzil, ze musi byc jego inkarnacja. Problem w tym, ze nie mial kasy na caly stroj (sa drogie, nawet kilka tysiecy $) wiec przyoszczedzil na maske. Niestety, kupowal przez Allegro i go wyrolowali przysylajac chinska podrobe. Allegro oczywiscie sie wypielo, wiec sie wkurzyl, wyszedl z wiezienia i zaczal na wlasna reke wymierzac sprawedliwosc. Maske zalozyl, bo lepsza taka, niz zadna.