Mam problem. Po raz pierwszy z mortalem zetknalem sie jakies 14 lat temu. zobaczylem mortal kombat II na amidze. bardzo szybko stal sie moja ulubiona gra. bardzo chcialbym pograc w mk2 na emulatorze do amigi. mam sciagnieta gre, a calkiem niedawno meczylem sie z jakims emulatorem ale naprawde nie wiem jak mam uruchomic gre.
Czy ktokolwiek zna sie na emulatorach do amigi i moglby mi pomoc? chcialbym dostac ddokladny opis jak poradzic sobie z uruchomieniem gry.
Jesli macie dobrze obcykany emulator to napiszcie jakas instrukcje lub tez jesli jest jakies dobre forum gdzie jest to wytlumaczone to dajcie link. ja juz troche poszperalem ale nikt tego nie wytlumaczyl.
przepraszam ze taki temat zalozylem na forum filmowym, ale licze ze znajdzie sie ktos chetny do pomocy :)
A chce pograc w MK2 przez amige m.in dla muzyki do ktorej mam ogromny sentyment no i do klimatu, ktory nie towarzyszy mi grajac w wyciszona wersje gry na pc.
nie lepiej ściągnąć emulator snesa? MKII chyba nie różni się w tej wersji od amigowej, muzyka jest normalnie, krew się leje i fun jest ogromny :D a do tego romy bardzo łatwo znaleźć w necie, a emulator jest banalny w obsłudze. Wiem bo mam wszystkie części MK i czasami sobie pogrywam z sentymentu :)
Ludziki - nie wygłupiajcie sie z emulatorami Amigi czy SNESa, śiagnijcie sobie emulator automatu (MAME32) i ROMY do wszystkich Mortali od MK1 do UMK3 - to najlepsze wersje tych gier jakie istnieją, identyczne jak na były na automatach.
Poniżej emulator z załadowanymi ROMami MK1,2,3
http://rapidshare.com/files/177654487/Mame32.rar.html
Oraz link do romu UMK3
http://www.romnation.net/srv/download/rom/25827/mame/Ultimate-Mortal-Kombat-3-re v-1-2.html
UWAGA: to nie są nielegalne/pirackie materiały!!!
heh dzieki, gra na mame jest rzeczywiscie zajebista :D tylko możesz mi powiedzieć jak tam skonfigurować sterowanie? i gdzie rozpakować to umk3 żeby działało ;p byłbym wdzięczny
umk3 daj do teo samego folderu "roms" i po włączeniu Mame trzeba dać file > audit all games i powinno się pojawić jako opcja przy MK3. Co do konfiguracji sterowania to przy włączonej grze Tab a potem opcja Input (This Game).
Miłego grania :)
heh dzięki teraz wszystko działa cacy :D muszę przyznać, że wersja na snesa się do tego nie umywa ;)
Gieferg, dzieki za tego linka do mame32 :)
Mam tylko jeden problem, mianowicie sciagnalem roma do Ultimate Mortal Kombat, wypakowalem pliki ale nie moge odpalic tej gry. Jak to zrobic?
Do amigowej wersji polecam emulator Winuae. Bedziesz potrzebował pliku Kick31.rom - bios amigi. No i grę w formacie *.adf. Znajdziesz wszycho bez problemu. Potem mała konfiguracja: w zakładce ROM, w main rom file podajesz ścieżkę do pliku kick31.rom.
Obsługa programu jest łatwa poradzisz sobie :)
Kurcze, sprobuje ale nie obiecuje cudow, szczerze mowiac jak zobaczylem pierwszy raz ten emulator to sie troche przerazilem, bo wydaje mi sie skomplikowany :D
A moglbys bardziej szczegolowo opisac krok po kroku co musze zrobic zeby uruchomic gre na tym emulatorze? :) bardzo bylbym wdzieczny :-)
Ok ja mam winuae 1.3.1
Najwazniejszy jest kick31.rom. Ja go mam w katalogu winuae i w settings -> hardware -> Rom podałem jego lokalizacje.
inne ustawienia:
hardware/cpu: cpu - 68010, cpu emulation speed - fastest
Ja ustawiłem jeszcze pamięć ram w hardware/ram: chip - 2mb, fast-8mb, slow-1mb, nie wiem czy to coś zmienia :D
Z takimi ustawieniami wiecej gier chodzi. A jak są problemy, to zmieniam CPU i cpu emulation speed az do skutku :)
Grę otwierasz w hardware/floopy drivers wybierając pliki w df0 - df3
Host -> Game & I/O ports - ustawiasz sobie konfiguracje klawiszy
w display odpowiednią rozdzielczość, ja mam 800/600 i zaznaczony fullscreen. Jakość fullscreena, czy wypełni cały ekran zalezy od rozdzielczosci wiec próbuj.
Reszta ustawien fabryczna :)
Jak Ci się będzie gra cięła, to ustaw dźwięk na mono i najnizsza jakosc. Powinno pomóc (to zalezy od Twojej maszyny).
W dźwięku jest taka opcja -> floopy sound drive emulation - jak to zaznaczysz, to z głoścników wychodzi charakterystyczne amigowe brzęczenie jak ładuje grę, naprawde miło to usłyszeć po latach :DD
Jak masz fullscreena do okna powracasz na f12.
Całą konfigurację zapisz sobie w settings/configuration, bo inaczej bedzeisz musial konfigurowac za kazdym razem.
Troche chaotycznie, ale mam nadzieje ze pomoże :)