PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=849412}

Mitchellowie kontra maszyny

The Mitchells vs. The Machines
2021
7,4 26 tys. ocen
7,4 10 1 26297
7,5 47 krytyków
Mitchellowie kontra maszyny
powrót do forum filmu Mitchellowie kontra maszyny

Jest tu tego całkiem sporo, od "Her" po marsz robotów od razu przywodzący skojarzenia ze szturmowcami. W pewnym momencie pojawia się także ukłon w kierunku "Maximum Overdrive" Stephena Kinga (bunt maszyn, a wśród nich automat z napojami plujący puszkami), w innym pojawia się charakterystyczny motyw muzyczny z "Kill Bill", a w międzyczasie Furby atakują w centrum handlowym niczym Gremliny.
A Wam udało się coś wyłapać?

ocenił(a) film na 8
lew890

Nie da się ukryć, że wielki romb śmierci (czy jak to się nazywało) dość mocno musiał być wzorowany na Exegolu z TROS

Xiankowaty01

Mi się on raczej z wizją piekła w Hellraiserze skojarzył

ocenił(a) film na 8
lew890

Nawiązanie do "Świtu żywych trupów" kiedy przyjechali do centrum handlowego oraz do filmów z Brucem Lee.

ocenił(a) film na 9
lew890

Gdzie tu nawiązanie do her??

ocenił(a) film na 7
KisielowskiMK

Smartfon z własną osobowością i kobiecym głosem wydał mi się dość oczywistym skojarzeniem.

lew890

I wspaniała scena walki mamy z czarnymi robotami przypominająca grę/film Mortal Kombat... z wisienką na torcie w postaci FATALITY! :-)

ocenił(a) film na 8
lew890

"Ja Robot" zdecydowanie.

ocenił(a) film na 9
lew890

ja mialam jeszcze jakies skojarzenia z Napoleon Dynamite, byc moze przez te ilustracje w takim mocno quircky stylu ;)

lew890

Ogólnie koncepcja rodzinnej podróży i to tego typu autem, jednoznacznie przywołuje serię "W krzywym zwierciadle" i rodzinę Gruswoldow.

ocenił(a) film na 10
lew890

Nowoczesne maszyny i skok na kolano z xmenów

lew890

"Stranger things" i "Player One". Ale 'Stranger Things' ewidentnie. I muzyka i sceny w galerii handlowej. Ale bajka SUPER!

ocenił(a) film na 8
lew890

Terminator - Motyw złośliwej sztucznej intelignecji, która przejmuje władzę nad światem coś jak Skynet.
Piąty element - co może uratować ludzkość, dlaczego warto nas ocalić pytała w jednej z ostatnich scen i jest to co prawda niewypowiedziane ale pokazane - jest to miłość, czy też siła miłości.

lew890

W necie są już listy easter egg-ów z tego filmu, a jest tych smaczków naprawdę sporo. Chociażby Lśnienie (wzór na skarpetach Katie), M jak morderstwo (tytuł filmiku Katie z burgerami), Tron (siedziba PAL), Mad Max (plan Katie na walkę z robotami), 2001: Odyseja kosmiczna (PAL zamiast HAL), James Bond oraz Pogromcy duchów (wprost wymienione przez bohaterów) i wiele więcej.

ocenił(a) film na 8
lew890

Indiana Jones i to chyba było w Świątyni Zagłady - scena w sklepie, jak odkrywają półkę z Furby. Podobna scena zapalania zapałki, identyczna muzyka. Poza tym, ojciec nosi w tej scenie łuk w taki sam sposób, jak często Indiana swoją torbę.

ocenił(a) film na 7
lew890

Również filmie można było zauważyć plakat z filmu "Taxi driver" ( w sklepie z dinozaurami), koleżanka Katie ma na instagramie pseudonim JadeRunner2049 ( nawiązanie do Blade Runner 2049), podczas pobytu w sklepie z dinozaurami przez chwilę było słychać main theme Parku Jurajskiego oraz było słychać Dual of fate (Gwiezdne wojny: Mroczne widmo) gdy Linda walczyła z robotami.

OfcKD637

To chyba nie jest dziwne skoro ona była maniaczką filmów. Musiały wiec się znaleźć nawiązania do wielu filmów.

ocenił(a) film na 9
lew890

Wojna Światów

lew890

Córka sąsiadów to ciemnowłosa Kelly Basset ze Świata według Ludwiczka. No i postać ojca jest wręcz kopią ojca Ludwiczka. Czy to wynika z tych samych twórców? Nie mogę nic znaleźć.