PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1047}

Milczenie owiec

The Silence of the Lambs
1991
8,2 702 tys. ocen
8,2 10 1 702406
8,5 91 krytyków
Milczenie owiec
powrót do forum filmu Milczenie owiec

Mam pytanie

ocenił(a) film na 9

Wiadomo jak kończy się film - Lecter w tłumie idzie za doktorem Chiltonem, I koniec. Może w książce został zapisane co się dzieje dalej? Czy Lecter zabił Hiltona? O ile mnie pamięć nie myli ten wątek nie był poruszany w "Hannibalu".

ocenił(a) film na 8
Heatseeker

W książce Lecter pisze list do Chiltona, [cytat] "sugerując, iż w bliskiej przyszłości zamierza mu złożyć niezapowiedzianą wizytę. W jej następstwie [...] personel szpitala, aby oszczędzić sobie papierkowej roboty, wytatuuje instrukcję karmienia Chiltona na jego własnym czole." Więc zarówno czytelnik, jak i widz może się jedynie domyślać, co dokładnie się z nim stało ;) "Hannibala" nie przeczytałam w całości, więc nie wiem, czy poruszano w jakikolwiek sposób ten wątek.
Jeszcze co do zakończenia "Milczenia owiec"- różni się ono od książkowego. W skrócie: Lecter przebywa chwilowo w hotelu, próbując zmienić swój wygląd (między innymi za pomocą sylikonu), ponieważ ma zamiar wyjechać do Rio. Pisze trzy listy: do Barneya (z podziękowaniami i "napiwkiem"), Chiltona i Starling. W ostatnim pyta dziewczynę, czy owce umilkły, a także oznajmia, że nie zamierza składać jej wizyty i oczekuje tego samego od niej. W tym samym czasie Clarice nareszcie udaje się spokojnie zasnąć, nie słysząc owiec.
Mimo, iż uważam tę adaptację za dobrą, polecam przeczytanie książki, nawet po seansie, ponieważ w filmie, niestety, wiele wątków i scen pominięto lub zmieniono.

ocenił(a) film na 9
carollah

Dzięki za odpowiedź. Mam nadzieję że kiedyś przeczytam tą książkę:D

ocenił(a) film na 8
Heatseeker

Zachęcam i życzę powodzenia ;)
Jeszcze co do pytania chciałam dodać, że dotarłam do momentu w "Hannibalu", gdzie określa się Chiltona "zaginionym" w trakcie swojego urlopu, zaś sam Barney mówi o nim jako o zmarłym, bo "od 7 lat nie daje znaku życia" (nie wiem czy wspominano o tym w filmowej ekranizacji "Hannibala", ale w książce wydarzenia dzieją się 7 lat po ucieczce Lectera). Można więc powiedzieć, że filmowa końcówka "Milczenia owiec" przedstawia ów "urlop" Chiltona.

Heatseeker

ja też pragnę ją przeczytać ;)