PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1070}

Twin Peaks: Ogniu krocz ze mną

Twin Peaks: Fire Walk with Me
1992
7,4 49 tys. ocen
7,4 10 1 49463
7,1 39 krytyków
Twin Peaks: Ogniu krocz ze mną
powrót do forum filmu Miasteczko Twin Peaks. Ogniu krocz za mną.

Kilka pytan

ocenił(a) film na 7

Ostatnio obejrzalam ten film, niestety wczesniej nie zapoznalam sie z serialem. Film jednak podobal mi sie, mial fajny klimat i wg mnie da sie go zrozumiec bez filmu, jak sie troche wyslili. Dlatego mam prosbe, mozecie mi pomoc w odpowiedzi na kilka pytan:

1. Czym jest to czerwone pomieszczenie, ktore zamieszkuje karzel?

Dla mnie jest to jakgdyby inny wymiar, moze cos na ksztalt mijesca, do ktorego kierujemy sie po smierci, miejsce jakiegos sadu nad naszymi czynami?

2. Co symbolizuje pierscien?

Moja pierwsza mysl byla taka, ze to symbol smierci. Kazdy do kogo trafil pierscien byl w pewnym stopniu zagrozony. Pierscien nalezal do karla, ktory byl czescia 'tamtego' wymiaru. Czyli odebralam to jako sposob na przejscie na druga strone.

3.Kim jest kobieta, ktora spotyka Laura przed wejsciem do baru?

Niestety tu nie mam noramlnych pomyslow, traktuja ja troche jako osoe przypadkowa, ktpora jednak ostrzego Laure..

Piszcie co o tym sadzicie lub tez co to oznalczalo w serialu :)

ocenił(a) film na 9
ramillis

Na pewno nie chcesz najpierw obejrzec serialu? ale jak się upierasz to mogę coś od siebie napisać.
1. Trudno jednoznacznie powiedzieć czym jest czerwony pokój, może to być zarówno takie miejsce o którym wspominasz jaki i coś co się dzieje na płaszczyżnie duchowej każdego człowieka, odsyłam do serialu tam jest wiecej odpowiedzi i wtedy możesz wyrobić sobie zdanie czym jest red room chociaż pewnie nikt tego do konca nie wie.
2. Pierścień to atrybut ludzi z "innego świata", BOB został nim "poślubiony" przez karła i każdy kto go nałoży umiera co najlepiej pokazuje scena w wagonie w czasie śmierci Laury. Myśle że dobrze kombinujesz z tym pierścieniem.
3 Kobieta przy barze to Margaret inaczej zwaną Pieńkowa Dama, nosi zqwsze ten pienek przy sobie od śmierci męza który zginął w tajemniczych okolicznościach. zna ona tajemnice Twin Peaks i wie o "innym świecie" dlatego ostrzega Laurę, znowu odsyłam do serialu tam jej postać jest lepiej przedstawiona.
Zachęcam do obejrzenia serialu wtedy wiele rzeczy Ci się rozjaśni a na dokładkę jeszcze trzeba przeczytać "Pamiętnik Laury Palmer" też trochę wnosi do ogólnej wiedzy o tajemniczym Twin Peaks.

ocenił(a) film na 7
taurus_4

okej, wielkie dzieki za odpowiedz, troche mi sie rozjasnia :)
ogolnie nie przepadam za serialami, a 'twin peaks ogniu krocz za mna' obejrzalam, poniewaz lubie Lyncha i ten film potraktowalam jako niezalezny od serialu. mysle,ze david nie nakrecil go tylko dla grupy oddanych fanow "Miasteczko Twin Peaks" [serial], ale tez dla zwyklych kinomanow. ;)
ale po pozytywnych opiniach o tej serii chyba sie wkrotce zabiore do ogladania tych oddcinkow. :)

ocenił(a) film na 9
ramillis

Nie ma sprawy, jednak moim zdaniem ten film jest głownie dla fanów serialu jako swego rodzaju rekompensata za brak 3 sezonu serialu. Ktoś kto właśnie ogląda film a nie zna serialu ma problemy z jego odbiorem i zrozumieniem ale pewnie nie jest to reguła czego dowodzi Twój przypadek:
) polecam serial dla mnie jest lepszy niz film i ogladanie go w nocy to niesamowite przeżycie.

ocenił(a) film na 7
taurus_4

jak zasiadlam do tego filmu to spodziewalam sie, ze bede miala problem ze zrozumieniem calosci, w sumie bylam pewna, ze wszystkiego nie zakumam. :D wczesniej obejrzalam Mulhulland Drive Lyncha [ktorego tez nie zrozumialam za pierwszym razem] i do tego filmu usiadlam ze wzmorzona uwaga. :)

a serial juz pozyczylam i moze juz dzis albo jutro zabiore sie do nocnych seansow. :)
pzdr;)