PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10001584}

Miasteczko Salem

Salem's Lot
2024
4,7 7,9 tys. ocen
4,7 10 1 7875
4,2 12 krytyków
Miasteczko Salem
powrót do forum filmu Miasteczko Salem

ale ta jest wybitnie słaba. Nie znajdziemy tutaj nic. Ani scenariusza, ani aktorstwa, ani ścieżki dźwiękowej, ani odrobiny strachu. Przykład jak się nie powinno robić filmów. Omijać i to z daleka!!!

dyziorro

W książce ujął mnie przede wszystkim klimat małego miasteczka, tych wszystkich codziennych emocji mieszkańców i stojącą z nim w kontraście atmosfera tajemnicy, unoszącego się w powietrzu zagrożenia… opis powrotu do domu Georgiego z bratem i ich narastające napięcie, niepokój a potem zniknięcie… zawarte w tym emocje były wręcz namacalne! Sceny na cmentarzu, w piwnicach domu marstenów ale i te z pozoru zwykle-na torach gdzie mieszkała tzw chołota… no zwyczajnie ta historia żyła, to miasteczko i jego mieszkańcy żyli w mojej wyobraźni.

Film (odpaliłam go z ciekawości i w dużym pośpiechu przegapiając info, że to nie serial a film właśnie) byłam w lekkim szoku gdy po przyjeździe Dave do miasta akcja wystrzeliła jak z armaty… nie było miejsca na zapoznanie się z bohaterami, na polubienie ich (lub nie) na wczucie się w ich emocje, na uchwycenie klimatu grozy w tym wszystkim… i jeszcze ta końcówka z 4 liter… wszystko wszędzie naraz - te 3 słowa dobrze określają w mojej opinii to, co zaprezentował reżyser. Chciał upchnąć jak najwięcej i wyszedł z tego teledysk, który właściwie nie jest nikomu do niczego potrzebny.

Mój facet, który nie czytał książki obejrzał to a potem stwierdzi, że wcale nie musiał marnować czasu. Jego odczucia odnośnie treści filmu były bardzo podobne do moich. To taki argument dla osób wytykających innym, że oooo naczytaliście się i teraz macie wymagania! Nie, zwyczajnie dobry smak i jakieś resztki trzeźwej oceny kiepskich filmów.