PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=628}

Matrix

The Matrix
1999
7,6 850 tys. ocen
7,6 10 1 850345
8,0 86 krytyków
Matrix
powrót do forum filmu Matrix

Keanu Reeves

ocenił(a) film na 8

Tylu świetnych aktorów odrzuciło rolę Neo o czym można wyczytać w ciekawostkach, a szkoda bo zagrał go jakiś Keanu Reeves.

lostek815

siemanko mógłbyś wymienić tych aktorów którzy odrzucili tą role ! bo nigdzie nie moge tego znaleźć, a chciałbym wiedzieć kogo to przerosło! postać Neo to jedna z najbardziej charakterystycznych ról i myśle że Keanu wkomponował sie w nią bardzo dobrze - punkt dla niego bo to jego rola życia i a tym filmem przestał być jakiś

ocenił(a) film na 8
temteges

Napisałem, że w ciekawostkach, ale ok, zacytuję kilka:
"Początkowo rolę Neo zaproponowano Bradowi Pittowi."
"Propozycję zagrania Neo odrzucił Will Smith przyjmując rolę w "Bardzo dzikim zachodzie"."
"David Duchovny brany był pod uwagę do roli Neo, ale odrzucił ją, ponieważ wolał zagrać w "X-Files: Fight the Future"."
"Val Kilmer odrzucił nie tylko rolę Morfeusza, ale także Neo."

Chcesz więcej to zajrzyj tu:
http://www.filmweb.pl/Matrix/trivia

Anyway... większość odrzuciła tą rolę bo mieli już zaplanowaną rolę w innym filmie, a nie dlatego, że ich to przerosło.

lostek815

ciekawe ilu z tych ludzi teraz tego żałuje ! chociaż Brada Pitta w roli Neo i Angeliny Jolie jako Trinity sobie jakoś nie wyobrażam

lostek815

Akurat tutaj Reeves wypadł bardzo dobrze, fajnie oddał to jak bohater z zagubionej owieczki zamienia się w Jesus Christ Superstar. Jak już kolega wspomniał - rola życia.

ocenił(a) film na 9
lostek815

Postać Neo mógł zagrać tylko Keanu Reeves, innego aktora nie wyobrażam sobie w tej roli.

ocenił(a) film na 8
dalia25

Zazwyczaj jak już ktoś wcieli się w daną postać to ciężko wyobrazić sobie kogo innego ;] Ale gdyby tą rolę dostał np. David Duchovny to tak samo napisałabyś o nim.

lostek815

Teraz to możemy tylko gdybać. Wydaje mi sie że Duchovny ma za mało charakterku na tą role jeżeli wiesz o co mi chodzi. Keanu ma to coś co można zauważyć w wielu filmach z nim, np Speed czy Królowie Ulicy, co bardzo pasuje do postaci Neo, którą uważam za jedną z najlepszych wszechczasów, poza tym Carrie-Anne Moss jako Trinity to też Mistrzostwo przez duże M i też nie wyobrażam sobie nikogo innego w tej roli. Dlaczego zawsze najlepsze postaci w kinematografi mają grać tylko ci ludzie którzy uważani są za najlepszych aktorów , ja myśle że Carrie Moss jak i Keanu urodzili sie do tych ról i żyli po to żeby zagrać w tym filmie ! mimo że nie są najlepszymi aktorami

ocenił(a) film na 9
lostek815

Słusznie. ale mimo to Reeves nie wypadł źle. Nie uważam go za bardzo dobrego aktora, ale jego udział w Matrixie można nazwać "rolą życia". Swoją drogą w takim stylowym płaszczu wygląda lepiej niż ci wymienieni wyżej aktorzy ^^

lostek815

Keanu nie jest "jakiś tam" to genialny aktor idealny NEO :D osobiście go uwielbiam :)
Nie potrafię sobie wyobrazić nikogo, z wymienionych powyżej aktorów w tej roli.