PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=628}

Matrix

The Matrix
1999
7,6 850 tys. ocen
7,6 10 1 850306
8,0 86 krytyków
Matrix
powrót do forum filmu Matrix

Było kilka rzeczy, które mnie w tym filmie drażniły, ale to przebiło wszystkie inne. Koncepcja, jakoby
ludzki mózg był dobrym (jakimkolwiek) źródłem energii elektrycznej do zasilania robotów, które
przejęły władzę nad ciałami i umysłami ludzkości była tak idiotyczna, że brak mi słów. Cała reszta
była w większości bardzo logiczna i spójna. Przecież jak się robi film sci-fi to powinno się zwracać
uwagę na takie rzeczy jak np. to, że 10-20% widzów będzie starymi wyjadaczami sci-fi, ścisłowcami
albo chociaż ludźmi ogólnie znającymi zasady jakimi ten świat działa... Po co narażać się na utratę
widowni z takiego powodu. Czy nie można było znaleźć innego powodu więzienia ludzi, jak i innego,
bardziej wydajnego źródła energii dla robotów? Nie mówię, że film był słaby - bardzo mi się
podobał. Po prostu takie byki powinny być wyeliminowane już na poziomie scenariusza.

ocenił(a) film na 9
Brazyliszek

Mistrzu.... Takich dziwnych rzeczy w tym filmie było więcej :)
np: Spójrz na ostatni bastion ludzkości - Syjon.
Jest blisko jądra ziemi. Mają oni tam wszystko - statki o napędzie elektromagnetycznym, komputery itp.
Przecież na początku XXI wieku była wojna z maszynami. Ogólnie z ludzkiej cywilizacji nic nie zostało. Maszyny wsadziły ocalałych ludzi do słoików i tyle.
Pierwsi wolni ludzie zostali wypuszczeni we wczesnej wersji Matrixa.
Ja się pytam: KTO ZBUDOWAŁ SYJON I SKĄD TO WSZYSTKO WZIĄŁ?!

Zwróć też uwagę na taki film jak Terminator. Podobno w czasie mogą się przemieszczać tylko rzeczy organiczne.
JAK TO JEST MOŻLIWE, ŻE W CZASIE MÓGŁ SIĘ PRZENIEŚĆ TERMINATOR, KTÓRY JEST CAŁY ZE STALI?!

ocenił(a) film na 6
kuba461

odpowiadam w filmach nie liczy się nauka tj:logiczne czy nie
ważne że jest akcja,akcja+wiele ludzi którzy obejrzą film=pieniądze
matrix i terminator to klasyki niestety dziś rażą głupotą
ale miej szacunek dla klasyków to od nich się zaczęło
może i już nie tak dobre ale klimat w nich nadal pozostał
i warto do nich wrócić

ocenił(a) film na 9
jeruka9

Dałem tylko takie przykłady. W rzeczywistości takie błędy aż tak mnie nie rażą. Matrix i Terminator to jedne z moich ulubionych filmów :)

ocenił(a) film na 9
kuba461

poniewaz terminator był pokryty tkanką , było to wyjaśnione w t1 bardziej dziwi fakt jak jednoczesnie w tym prawie samym czasie pojawili sie i skad wiedzieli ludzie ze wysyłaja terminatora by zabic matke lidera

ocenił(a) film na 9
dariusz1986pl

Hmm..... Co do tego, że był pokryty tkanką i dlatego mógł podróżować w czasie to ewidentnie musiało mi to gdzieś umknąć. Dawno już nie widziałem jedynki.
A co do wysłania terminatora to przecież widział o tym sam John Connor. Na końcu jedynki z tego co pamiętam Sara nagrywała kasety dla niego.

Brazyliszek

"Koncepcja, jakoby
ludzki mózg był dobrym (jakimkolwiek) źródłem energii elektrycznej do zasilania robotów, które
przejęły władzę nad ciałami i umysłami ludzkości była tak idiotyczna, że brak mi słów."
Bo? Koncepcja dobra jak każda inna.

Gdy nie śpisz, Twój mózg generuje około 25 watów energii. Wystarczy aby rozświetlić żarówkę.

http://www.4wymiar.pl/niezwykle-zjawiska/191-prad-z-czlowieka.html

ocenił(a) film na 8
Osset

Kiedyś napisali o tym artykuł w Focusie. Podobno ciut naciagane, ale nie całkiem niemożliwe. Tylko kwestia taka, że w układzie zawsze byłyby straty energetyczne, więc czymś z zewnątrz uzupełniać trzeba.

ocenił(a) film na 1
Brazyliszek

Spoglądając na Matrix: Rewolucje zobaczyłem wielkie maszyny wiertnicze. Na głębokości 600 metrów temperatura wynosi 50 stopni Celcjusza. Najgłębsza kopalnia ma 3 kilometrów głębokości w RPA. Gdyby zrobić odwiert na 6.000 metrów to temperatura wynosiłaby 100 stopni Celcjusza. Wydrążyć otwór wpompować tam wodę np. z rzeki, jeziora, morza, oceanu. Woda zawrze i zmieni się w parę wodną która napędzi turbiny generatora i powstanie prąd.

ocenił(a) film na 10
Raze

Bilans energetyczny ujemny. Gdyby to było opłacalne już dawno byśmy to robili, a nie bawili sie w rozszczepianie i łączenie jąder pierwiastków :)

ocenił(a) film na 1
Brazyliszek

No co ty trollujesz. Przecież wiadomo, że ludzkie ciało wytwarza ciepło dolne wygrzać np. odkurzacz i wytwarza tyle prądu co duży akumulator dzięki któremu odkurzacz jest w stanie działać, do tego napędzić komputer np. laptopa mającego program do kreowania wirtualnego świata, do którego za pomocą kabla podłączona jest nasza głowa bo umysł , nie może żyć bez ciała, po to by zrobić z człowieka bateryjkę dla odkurzacza który ma macki i nas ściga bo my walczymy z komputerem i chcemy się od niego odłączyć, by nie dawać odkurzaczowi już więcej elektryczności więc odkurzacz na nas poluje.

ocenił(a) film na 10
Raze

First off - odkurzacz na akumulator. Silnik odkurzacza zasilany jest prądem przemiennym, a akumulator wytwarza prąd stały ale co ja tam mogę wiedzieć, jestem tylko technikiem :(

Nie twierdze, że ludzkie ciało nie wytwarza energii cieplnej lub elektrycznej, owszem wytwarza. Moja teza polega na tym, że bilans energetyczny (różnica energii wytworzonej do włożonej w jej wytworzenie) jest bliski zeru lub ujemny. W praktyce oznacza to tyle, że utrzymanie człowieka przy życiu, tj dostarczanie mu pożywienia i odprowadzanie odpadów kosztuje tyle energii co jest w stanie hipotetycznie dostarczyć mózg człowieka. To co miałem na myśli to nie to, że się nie da, ale że jest 43424 lepszych rozwiązań na pozyskanie energii dostępnych dla ludzi, a co dopiero dla super inteligentnych obcych :)

ocenił(a) film na 8
Brazyliszek

Człowiek to nie perpetuum mobile - gdyby tak było, byłby nieśmiertelny. Wytwarza mniej energii niż zużywa - układ jest więc energetycznie nieopłacalny. Ale - wydaje mi sie, że jest to wspomagane jakąś formą zimnej fuzji i pada (chyba) takie stwierdzenie w Matriksie, a po drugie - jest to forma zniewolenia ludzkości (system totalitarny doskonały), a przy tym minimalizacja kosztów energetycznych - prościej zrobić z ludzi słabo wydajną bateryjkę niż karmić ich, odziewać i niewolić. Straty są, ale dużo mniejsze.

ocenił(a) film na 1
jos_fw

"zimnej fuzji"?? Kolejny tytan intelektu, nasz Pan inteligent Jacek Sobota (czytaj debil, idiota i kretyn). Idź dzieciaku do podstawówki, doucz się fizyki, a później pisz te swoje majaki jakbyś był na prochach, albo jarał ziele. A widziałeś tam jakąś ZIMNA FUZJĘ tytanie intelektu inaczej? Troll to za mało powiedziane w twoim wypadku. Ale czego to fanboy filmidła nie wymyśli by bronić swoje filmidełko.

ocenił(a) film na 8
Loki_Jotunheim

Nie, była wspomniana w tekście durniu i pedale

ocenił(a) film na 1
jos_fw

Ha ha ha ha, a może by tak zawiadomić władze uczelni i wszcząć postępowanie dyscyplinarne w stosunku do nauczyciela akademickiego na podstawie ustawy o szkolnictwie wyższym. Nie! NIE! Była wspomniana w tym filmidle Ty Żydku i geju.

ocenił(a) film na 7
jos_fw

Atiociapa w kolejnym wcieleniu?
Na forum znowu opisywał upadek z drabiny.
Skutki widoczne na forum.
No i jak widać prawnik bez dyplomu wykopany z uczelni :))))))))

ocenił(a) film na 1
Marekgdapl

A ty znowu bezrobotny magistrze socjologii, nie masz czego zrobić z własnym życiem i trollujesz na forum.

ocenił(a) film na 8
Marekgdapl

Choroba wyraźnie postępuje. Gratka dla filmwebowiczów-psychiatrów - obserwować te torsje agresji i głupoty. Dla mnie -trochę smutne i nędzne

ocenił(a) film na 1
jos_fw

Czyli to nie plotki, że po Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim chodzą człowieki, w białych skarpetach i sandałach, z pejsami, jarmułkami na głowie w białych koszulach i czarnych płaszczach pachnący czosnkiem.

ocenił(a) film na 1
jos_fw

Żydkiem i pedziem jesteś Ty Jacku Sobota.

ocenił(a) film na 7
Loki_Jotunheim

Koniecznie bierz leki.

ocenił(a) film na 1
Marekgdapl

Reklamujesz mi swoje psychotropy które przepisał ci twój lekarz psychiatra, bo twierdzisz, że pod ich wpływem pisze się same proroctwa? A wiesz, że leków przepisywanych na receptę reklamować nie wolno. Znów odstawiłeś swoje leki, albo po raz kolejny jako pensjonariusz Arkham Asylum rozwiązały ci się rękawy z kaftanu bezpieczeństwa i wymknąłeś się tym Panom w białych fartuchach i uciekłeś ze szpitala psychiatrycznego. Oj nie ładnie Marku. Teraz majaczysz "koniecznie bierz leki".

ocenił(a) film na 7
Loki_Jotunheim

Człowieku...nawet nie wiesz jaki żal budzisz kiedy czyta się te twoje urojenia. Biedaku...

ocenił(a) film na 1
Marekgdapl

Widziałem twoją facjatę jak recenzjonowałeś Prometeusza na you tube. Biedaku nawet nie wiesz jaki żal wzbudza twoja gęba wśród ludzi którzy się na ciebie patrzą . Ty masz 125 centymetrów wzrostu.

ocenił(a) film na 7
Loki_Jotunheim

Znowu masz urojenia...nie recenzowałem żadnego filmu na YT.
Znowu bardziej maniakalny się robisz :))))))))
A wzrostu mam 189 cm.

ocenił(a) film na 1
Marekgdapl

Wzrost 189 to masz jak sobie wymarzysz niedorozwoju niski. Masz 125 centymetrów wzrostu. Dlaczegoś tyś nie urósł?

ocenił(a) film na 7
Loki_Jotunheim

Czy ty jesteś w stanie założyć ,że mnie mylisz z kimś i wychodzisz na idiotę ? ))))))))))))

ocenił(a) film na 1
Marekgdapl

Masz 120 centymetrów wzrostu i gębę prosiaka

ocenił(a) film na 7
Loki_Jotunheim

I ty się dziwisz, że głównym zarzutem do ciebie jest to, że opisujesz swoje urojenia ? :))))))))))))

ocenił(a) film na 1
Marekgdapl

Jak to nie ma. Stwierdzam fakt. Masz 120 centymetrów wzrostu i gębę prosiaka.

ocenił(a) film na 7
Loki_Jotunheim

No tak 120 cm wzrostu...to mi dopiekłeś :)))))))))))

ocenił(a) film na 1
Marekgdapl

Jako Bóg nordycki z dynastii Jotunów muszę stwierdzić, że krasnale istnieją. Ich przedstawicielem jest "Marekgdapl" ze wzrostem 120 centymetrów. Jego cechy antropologiczne twarzy przedstawiają wizerunek prosiaka. I bez makijażu mógłbyś zagrać krasnala z Hobbita lub Władcy pierścieni. Markugdapl, dlaczegoś ty nie urósł? Ńi ma će to gańby być takim niskim kranżlem. Wszystkie kobiety są od ciebie wyższe. Panie karasnolud.

ocenił(a) film na 1
jos_fw

Nie była wspomniana w filmie ty Żydzie, durniu i pedale

ocenił(a) film na 8
ocenił(a) film na 1
jos_fw

Nie ma to jak mieć urojenia i widzieć w filmie tego czego w nim nie ma. Plus ta wasza absurdalna nadinterpretacja.

ocenił(a) film na 1
jos_fw

Wcale mnie nie dziwi, że z zawodu jesteś filozofem. Nauka o pierdołach, a z matematyki do 3 zaliczyć nie może. Fascynuje sie science-fiction, czyli totalne pierdoły, ale gdybyś chociaż poczytał parę książek popularno-naukowych to zrozumiałbyś jaki jesteś żenujący z tym swoim science-fiction. SF s,a adresowane dla dzieci z upośledzeniem umysłowym takim jak ty. Z drugiej jednak strony twoja kariera naukowa jest podejrzana. Zapewne robiłeś ją za komuny, za protekcja władzy ludowej co świadczy o twoim deficycie intelektualnym. Mówiąc krótko ty nie zrobiłeś kariery naukowej tylko karierę pseudonaukową. Świadczyć o tym może, chociażby fakt Panie filozofie i pisarzu, że na tym forum ty człowieku poprawnie jednego zdania nie jesteś w stanie sklecić. Co ojciec był w PZPR czy w SB, albo UB?

ocenił(a) film na 8
Loki_Jotunheim

Ok 42 min.

ocenił(a) film na 1
jos_fw

Czego to człowiek nie zrobi by usprawiedliwić największą głupotę, absurdy i niedorzeczności swojego ulubionego GNIOTA, a w filmie składnym i logicznym jakim jest Prometeusz dopatrywać się niedorzeczności.

ocenił(a) film na 7
Loki_Jotunheim

Chłopaku...ty aż smierdzisz "logiką".
Jeden jest Chrystusem...ty bogiem nordyckim.
Są takie miejsca, gdzie można spotkać w jednym miejscu cały panteon bogów.
Tylko z rzadka będziesz wypuszczany na spacery :)))))))))))))

ocenił(a) film na 10
Brazyliszek

Odsyłam do wspaniałego tekstu na temat wszystkich części na temat trylogii. Wiele odpowiedzi zostaje wyjaśnionych . Z wieloma kwestiami można polemizować ale to kwestia własnej interpretacji.
http://www.wylfing.net/essays/matrix_reloaded_pl.html
http://www.wylfing.net/essays/matrix_revolutions_pl.html

ocenił(a) film na 1
Askol

Nie ma co do totalnego GNIOTA dokładać warstwę ideologiczna i historyczna. Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 10
Loki_Jotunheim

Komentarz niepotrzebny. Matrix oceniłeś na 1 a Thor na 10. Każdy ma swój gust. W moim jest Matrix.

ocenił(a) film na 1
Askol

O. K. A masz coś do Thora?

ocenił(a) film na 10
Loki_Jotunheim

Nie mam , lubię ten film.

ocenił(a) film na 1
Brazyliszek

Maszyny używają nas jako źródła energii, jesteśmy bateriami, które zasilają i dają życie. Ci w nowym filmie Wachowskich też używają nas do dawania sobie życia, a raczej jego przedłużania. Jesteśmy swego rodzaju mydłem czy też kremem odmładzającym. (Oglądał ktoś film ‘Zielona pożywka’ 1973 ?? Tam z ludzi tworzono substancję, którą stanowiła pokarm – ludzie mają przekichane.. :(. W ‘Diuna’ była natomiast substancja zwaną ‘melanżem’, która również przedłużała życie)