Było kilka rzeczy, które mnie w tym filmie drażniły, ale to przebiło wszystkie inne. Koncepcja, jakoby
ludzki mózg był dobrym (jakimkolwiek) źródłem energii elektrycznej do zasilania robotów, które
przejęły władzę nad ciałami i umysłami ludzkości była tak idiotyczna, że brak mi słów. Cała reszta
była w większości bardzo logiczna i spójna. Przecież jak się robi film sci-fi to powinno się zwracać
uwagę na takie rzeczy jak np. to, że 10-20% widzów będzie starymi wyjadaczami sci-fi, ścisłowcami
albo chociaż ludźmi ogólnie znającymi zasady jakimi ten świat działa... Po co narażać się na utratę
widowni z takiego powodu. Czy nie można było znaleźć innego powodu więzienia ludzi, jak i innego,
bardziej wydajnego źródła energii dla robotów? Nie mówię, że film był słaby - bardzo mi się
podobał. Po prostu takie byki powinny być wyeliminowane już na poziomie scenariusza.
Mistrzu.... Takich dziwnych rzeczy w tym filmie było więcej :)
np: Spójrz na ostatni bastion ludzkości - Syjon.
Jest blisko jądra ziemi. Mają oni tam wszystko - statki o napędzie elektromagnetycznym, komputery itp.
Przecież na początku XXI wieku była wojna z maszynami. Ogólnie z ludzkiej cywilizacji nic nie zostało. Maszyny wsadziły ocalałych ludzi do słoików i tyle.
Pierwsi wolni ludzie zostali wypuszczeni we wczesnej wersji Matrixa.
Ja się pytam: KTO ZBUDOWAŁ SYJON I SKĄD TO WSZYSTKO WZIĄŁ?!
Zwróć też uwagę na taki film jak Terminator. Podobno w czasie mogą się przemieszczać tylko rzeczy organiczne.
JAK TO JEST MOŻLIWE, ŻE W CZASIE MÓGŁ SIĘ PRZENIEŚĆ TERMINATOR, KTÓRY JEST CAŁY ZE STALI?!
odpowiadam w filmach nie liczy się nauka tj:logiczne czy nie
ważne że jest akcja,akcja+wiele ludzi którzy obejrzą film=pieniądze
matrix i terminator to klasyki niestety dziś rażą głupotą
ale miej szacunek dla klasyków to od nich się zaczęło
może i już nie tak dobre ale klimat w nich nadal pozostał
i warto do nich wrócić
Dałem tylko takie przykłady. W rzeczywistości takie błędy aż tak mnie nie rażą. Matrix i Terminator to jedne z moich ulubionych filmów :)
poniewaz terminator był pokryty tkanką , było to wyjaśnione w t1 bardziej dziwi fakt jak jednoczesnie w tym prawie samym czasie pojawili sie i skad wiedzieli ludzie ze wysyłaja terminatora by zabic matke lidera
Hmm..... Co do tego, że był pokryty tkanką i dlatego mógł podróżować w czasie to ewidentnie musiało mi to gdzieś umknąć. Dawno już nie widziałem jedynki.
A co do wysłania terminatora to przecież widział o tym sam John Connor. Na końcu jedynki z tego co pamiętam Sara nagrywała kasety dla niego.
"Koncepcja, jakoby
ludzki mózg był dobrym (jakimkolwiek) źródłem energii elektrycznej do zasilania robotów, które
przejęły władzę nad ciałami i umysłami ludzkości była tak idiotyczna, że brak mi słów."
Bo? Koncepcja dobra jak każda inna.
Gdy nie śpisz, Twój mózg generuje około 25 watów energii. Wystarczy aby rozświetlić żarówkę.
http://www.4wymiar.pl/niezwykle-zjawiska/191-prad-z-czlowieka.html
Kiedyś napisali o tym artykuł w Focusie. Podobno ciut naciagane, ale nie całkiem niemożliwe. Tylko kwestia taka, że w układzie zawsze byłyby straty energetyczne, więc czymś z zewnątrz uzupełniać trzeba.
Spoglądając na Matrix: Rewolucje zobaczyłem wielkie maszyny wiertnicze. Na głębokości 600 metrów temperatura wynosi 50 stopni Celcjusza. Najgłębsza kopalnia ma 3 kilometrów głębokości w RPA. Gdyby zrobić odwiert na 6.000 metrów to temperatura wynosiłaby 100 stopni Celcjusza. Wydrążyć otwór wpompować tam wodę np. z rzeki, jeziora, morza, oceanu. Woda zawrze i zmieni się w parę wodną która napędzi turbiny generatora i powstanie prąd.
Bilans energetyczny ujemny. Gdyby to było opłacalne już dawno byśmy to robili, a nie bawili sie w rozszczepianie i łączenie jąder pierwiastków :)
No co ty trollujesz. Przecież wiadomo, że ludzkie ciało wytwarza ciepło dolne wygrzać np. odkurzacz i wytwarza tyle prądu co duży akumulator dzięki któremu odkurzacz jest w stanie działać, do tego napędzić komputer np. laptopa mającego program do kreowania wirtualnego świata, do którego za pomocą kabla podłączona jest nasza głowa bo umysł , nie może żyć bez ciała, po to by zrobić z człowieka bateryjkę dla odkurzacza który ma macki i nas ściga bo my walczymy z komputerem i chcemy się od niego odłączyć, by nie dawać odkurzaczowi już więcej elektryczności więc odkurzacz na nas poluje.
First off - odkurzacz na akumulator. Silnik odkurzacza zasilany jest prądem przemiennym, a akumulator wytwarza prąd stały ale co ja tam mogę wiedzieć, jestem tylko technikiem :(
Nie twierdze, że ludzkie ciało nie wytwarza energii cieplnej lub elektrycznej, owszem wytwarza. Moja teza polega na tym, że bilans energetyczny (różnica energii wytworzonej do włożonej w jej wytworzenie) jest bliski zeru lub ujemny. W praktyce oznacza to tyle, że utrzymanie człowieka przy życiu, tj dostarczanie mu pożywienia i odprowadzanie odpadów kosztuje tyle energii co jest w stanie hipotetycznie dostarczyć mózg człowieka. To co miałem na myśli to nie to, że się nie da, ale że jest 43424 lepszych rozwiązań na pozyskanie energii dostępnych dla ludzi, a co dopiero dla super inteligentnych obcych :)
Człowiek to nie perpetuum mobile - gdyby tak było, byłby nieśmiertelny. Wytwarza mniej energii niż zużywa - układ jest więc energetycznie nieopłacalny. Ale - wydaje mi sie, że jest to wspomagane jakąś formą zimnej fuzji i pada (chyba) takie stwierdzenie w Matriksie, a po drugie - jest to forma zniewolenia ludzkości (system totalitarny doskonały), a przy tym minimalizacja kosztów energetycznych - prościej zrobić z ludzi słabo wydajną bateryjkę niż karmić ich, odziewać i niewolić. Straty są, ale dużo mniejsze.
"zimnej fuzji"?? Kolejny tytan intelektu, nasz Pan inteligent Jacek Sobota (czytaj debil, idiota i kretyn). Idź dzieciaku do podstawówki, doucz się fizyki, a później pisz te swoje majaki jakbyś był na prochach, albo jarał ziele. A widziałeś tam jakąś ZIMNA FUZJĘ tytanie intelektu inaczej? Troll to za mało powiedziane w twoim wypadku. Ale czego to fanboy filmidła nie wymyśli by bronić swoje filmidełko.
Ha ha ha ha, a może by tak zawiadomić władze uczelni i wszcząć postępowanie dyscyplinarne w stosunku do nauczyciela akademickiego na podstawie ustawy o szkolnictwie wyższym. Nie! NIE! Była wspomniana w tym filmidle Ty Żydku i geju.
Atiociapa w kolejnym wcieleniu?
Na forum znowu opisywał upadek z drabiny.
Skutki widoczne na forum.
No i jak widać prawnik bez dyplomu wykopany z uczelni :))))))))
A ty znowu bezrobotny magistrze socjologii, nie masz czego zrobić z własnym życiem i trollujesz na forum.
Choroba wyraźnie postępuje. Gratka dla filmwebowiczów-psychiatrów - obserwować te torsje agresji i głupoty. Dla mnie -trochę smutne i nędzne
Czyli to nie plotki, że po Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim chodzą człowieki, w białych skarpetach i sandałach, z pejsami, jarmułkami na głowie w białych koszulach i czarnych płaszczach pachnący czosnkiem.
Reklamujesz mi swoje psychotropy które przepisał ci twój lekarz psychiatra, bo twierdzisz, że pod ich wpływem pisze się same proroctwa? A wiesz, że leków przepisywanych na receptę reklamować nie wolno. Znów odstawiłeś swoje leki, albo po raz kolejny jako pensjonariusz Arkham Asylum rozwiązały ci się rękawy z kaftanu bezpieczeństwa i wymknąłeś się tym Panom w białych fartuchach i uciekłeś ze szpitala psychiatrycznego. Oj nie ładnie Marku. Teraz majaczysz "koniecznie bierz leki".
Człowieku...nawet nie wiesz jaki żal budzisz kiedy czyta się te twoje urojenia. Biedaku...
Widziałem twoją facjatę jak recenzjonowałeś Prometeusza na you tube. Biedaku nawet nie wiesz jaki żal wzbudza twoja gęba wśród ludzi którzy się na ciebie patrzą . Ty masz 125 centymetrów wzrostu.
Znowu masz urojenia...nie recenzowałem żadnego filmu na YT.
Znowu bardziej maniakalny się robisz :))))))))
A wzrostu mam 189 cm.
Wzrost 189 to masz jak sobie wymarzysz niedorozwoju niski. Masz 125 centymetrów wzrostu. Dlaczegoś tyś nie urósł?
Czy ty jesteś w stanie założyć ,że mnie mylisz z kimś i wychodzisz na idiotę ? ))))))))))))
I ty się dziwisz, że głównym zarzutem do ciebie jest to, że opisujesz swoje urojenia ? :))))))))))))
Jako Bóg nordycki z dynastii Jotunów muszę stwierdzić, że krasnale istnieją. Ich przedstawicielem jest "Marekgdapl" ze wzrostem 120 centymetrów. Jego cechy antropologiczne twarzy przedstawiają wizerunek prosiaka. I bez makijażu mógłbyś zagrać krasnala z Hobbita lub Władcy pierścieni. Markugdapl, dlaczegoś ty nie urósł? Ńi ma će to gańby być takim niskim kranżlem. Wszystkie kobiety są od ciebie wyższe. Panie karasnolud.
Nie ma to jak mieć urojenia i widzieć w filmie tego czego w nim nie ma. Plus ta wasza absurdalna nadinterpretacja.
Wcale mnie nie dziwi, że z zawodu jesteś filozofem. Nauka o pierdołach, a z matematyki do 3 zaliczyć nie może. Fascynuje sie science-fiction, czyli totalne pierdoły, ale gdybyś chociaż poczytał parę książek popularno-naukowych to zrozumiałbyś jaki jesteś żenujący z tym swoim science-fiction. SF s,a adresowane dla dzieci z upośledzeniem umysłowym takim jak ty. Z drugiej jednak strony twoja kariera naukowa jest podejrzana. Zapewne robiłeś ją za komuny, za protekcja władzy ludowej co świadczy o twoim deficycie intelektualnym. Mówiąc krótko ty nie zrobiłeś kariery naukowej tylko karierę pseudonaukową. Świadczyć o tym może, chociażby fakt Panie filozofie i pisarzu, że na tym forum ty człowieku poprawnie jednego zdania nie jesteś w stanie sklecić. Co ojciec był w PZPR czy w SB, albo UB?
Czego to człowiek nie zrobi by usprawiedliwić największą głupotę, absurdy i niedorzeczności swojego ulubionego GNIOTA, a w filmie składnym i logicznym jakim jest Prometeusz dopatrywać się niedorzeczności.
Chłopaku...ty aż smierdzisz "logiką".
Jeden jest Chrystusem...ty bogiem nordyckim.
Są takie miejsca, gdzie można spotkać w jednym miejscu cały panteon bogów.
Tylko z rzadka będziesz wypuszczany na spacery :)))))))))))))
Odsyłam do wspaniałego tekstu na temat wszystkich części na temat trylogii. Wiele odpowiedzi zostaje wyjaśnionych . Z wieloma kwestiami można polemizować ale to kwestia własnej interpretacji.
http://www.wylfing.net/essays/matrix_reloaded_pl.html
http://www.wylfing.net/essays/matrix_revolutions_pl.html
Nie ma co do totalnego GNIOTA dokładać warstwę ideologiczna i historyczna. Pozdrawiam.
Komentarz niepotrzebny. Matrix oceniłeś na 1 a Thor na 10. Każdy ma swój gust. W moim jest Matrix.
Maszyny używają nas jako źródła energii, jesteśmy bateriami, które zasilają i dają życie. Ci w nowym filmie Wachowskich też używają nas do dawania sobie życia, a raczej jego przedłużania. Jesteśmy swego rodzaju mydłem czy też kremem odmładzającym. (Oglądał ktoś film ‘Zielona pożywka’ 1973 ?? Tam z ludzi tworzono substancję, którą stanowiła pokarm – ludzie mają przekichane.. :(. W ‘Diuna’ była natomiast substancja zwaną ‘melanżem’, która również przedłużała życie)