PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=33996}

Matrix Rewolucje

The Matrix Revolutions
2003
7,1 221 tys. ocen
7,1 10 1 221365
5,3 40 krytyków
Matrix Rewolucje
powrót do forum filmu Matrix Rewolucje

Czy Neo na pewno zginął? Jak myślicie? Jak można rozumieć słowa wyroczni na końcu?

ocenił(a) film na 10
sylwunia_77

nie wiem i też tego nie rozumiem i szukam odpowiedzi! o co w tym zakończeniu chodzi?????????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

astaaa

Oczywiście, że nie zginął. Neo, podobnie, jak każda dowolna postać w matrixie została unicestwiona przez skopiowanie Smitha. Smith nie zabił Neo, jak się miało później okazać. Dlaczego? Przecież Wyrocznia, czy ta mała dziewczynka (Sati? - nie pamiętam imienia) wraca po ekspllozji Smithów do swej pierwotnej postaci. Neo w świecie rzeczywistym, w mieście maszyn, był nieprzytomny w ostatnich scenach.
Ciekawi mnie inna rzecz. Często Neo widzi miasto maszyn w odcieniach złotych. Gdy, maszyny zabierają Neo, po walce ze Smithem, ponownie widzimy złote barwy. Co może dowodzić, iż nie zginął. Jednak, do czego zmierzam, nie zauważyłem, mimo wciskania w chłopskim uporem pauzy, Neo leżącego w kraterze obok wyroczni (po eksplozji Smithów). Mam na to kilka teorii, ale może o tym innym razem.

ocenił(a) film na 10
sylwunia_77

pokazany jest, ze nie zyje....
ale jak dla mnie to bedzie zyl wiecznie xD
wkoncu to Neo...
nie mogl poprostu umrzec...
pozatym jeszcze slowa Niobe "gdziekolwiek jestes..."

ocenił(a) film na 10
sylwunia_77

a pozatym jeszcze o to wlasnie Wachowskim chodzilo....
o pewien niedostyt i drazenie tematu ;)
wkoncu Matrix to sama refleksja nad "byciem"... no i jeszcze sztuki walki xD ale to juz innna droga ;)

ocenił(a) film na 7
pestka17

A ja pamiętam, że jak teoretycznie martwy Neo jest ciągnięty po ziemi przez maszyny po walce ze Smithem, to przez chwilę świat znowu robi się pomarańczowy, a takim właśnie widział go Neo. Czy to był widok z jego oczu? Jeśli tak, to żyje.

ocenił(a) film na 8
sylwunia_77

Ja uważam, że zginął, a słowa Wyroczni świadczyły tylko o tym, że i tak narodzi się nowa anomalia.

Jednak z zapowiedzi oficjalnej kontynuacji trylogii - gry "Matrix: online" przeczytanej na jakimś polskim portalu wynikało, że wśród postaci znanych z filmów w niej się pojawiających miał być m.in. Neo.
P.S. Jak ktoś ma jeszcze jakieś newsy apropos gry, to zapraszam do wypowiedzi w temacie http://www.filmweb.pl/topic/1018380/Matrix+Online.html

ocenił(a) film na 8
Khaosth

Neo ma w sobie wszystkie niedoskonałe fragmenty kodu matrixa (co wyjaśnia Architekt w 2). Musiał zostać rozbity bo inaczej matrix by się skończył na BSOD:) A za kilkanaście (-dziesiąt) lat gdy znowu się nagromadzą błędy, powstanie nowy wybraniec by dotrzeć do Źródła i tam (w jego mniemaniu) uratować Świat a w rzeczywistości by Matrix się zaczął od początku.

ocenił(a) film na 8
sylwunia_77

a ja uwazam, że ciało Neo zostało wzięte przez maszyny a jego dusza widziała na pomarańczowo to jak zabieraja jego ciało

Jakebloom

Moim zdaniem Neo zginął - wypełnił swoje przeznaczenie, doprowadził do równania. Starcie dwóch bogów Matriksa skończyło się ich unicestwieniem.

Ciekawi mnie jednak inna sprawa. Jak wielu z Was wcześniej wspomniało, już po wyeliminowaniu Smitha (czy również po śmierci Neo... tego się nie dowiemy) widzimy miasto maszyn w złotym kodzie. Jeśli posiadacie film na płycie, przypatrzcie się, a zauważycie, że owe miasto wyraźnie się rozjaśnia wraz z przesuwaniem się ciała Wybrańca. Interesujące i enigmatyczne jakby nie patrzeć. : )

sylwunia_77

Spójżmy prawdzie w oczy. Nawet jak żyje (chociaż imo nie żyje bo deux ex go zabiła) to jest sam, daleko od domu, w samym centrum miasta maszyn, bez żadnego środka transportu i możliwości powrotu do Sionu. No ma przejeb ;P

ocenił(a) film na 9
sylwunia_77

Przeciez NEO zgina i to wcale nie zabity przez Smitha. Po prostu poszedl na uklad ze Źródłem. Pozbyl sie Smitha poczym zostal odlaczony.