PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=33996}

Matrix Rewolucje

The Matrix Revolutions
2003
7,1 221 tys. ocen
7,1 10 1 221368
5,3 40 krytyków
Matrix Rewolucje
powrót do forum filmu Matrix Rewolucje

Nazwy statków

użytkownik usunięty

Logos(łac. - słowo) - statek, którym Neo i Trinity podróżują do miasta maszyn. Luźne nawiązanie
do wstępu ewangelii św. Jana (Na początku było słowo itd. :D)
Młot Thora - statek, który wraca do Syjonu i odpala EMP niszcząc maszyny i systemy obronne
Syjonu. W mitologii Młot należał do boga Thora, emitował błyskawice(EMP) i wracał do
właściciela(statek wraca do Syjonu, czyli "właściciela" :D)

Takie mam skojarzenia z nazwami tych statków :)

ocenił(a) film na 7

Masz rację, co do Logosa, nie spojrzałem na to od tej strony.

Młot Thora do Mjollnir(nie wiem jak się pisze) - na pewno w filmie użyto słowa Thor? Trochę głupio zamiast Warszawa mówić stolica Polski cały czas xd

Znalazłem też coś takiego, co nawiązuje ogólnie do chrześcijaństwa i Żydów:

- Nabuchodonozor to dawny król Babilonii. Któryś jego numerek zdobył Jerozolimę, zburzył Świątynię i wziął do niewoli Izraelitów.

- Syjon - syjonizm - ideologia lub ruch(nie wiem jak to określić) głoszący utworzenie państwa żydowskiego w Palestynie

-Piekło - ta nazwa klubu nie wymaga komentarza xd

-Ta latająca kolczatka w Mieście Maszyn wymawia "It is done" - nawiązanie do śmierci Chrystusa na krzyżu

ocenił(a) film na 6
Ryloth

Ja jeszcze od siebie dodam, że postać Kolejarza wzorowana jest na greckim Bogu Charonie, który przewoził dusze ludzkie że świata żywych do świata zmarłych (Hadesu). Parandowski opisując Charona pisze o nim ,, Brzydki i niechlujny dziad, zrzęda i gbur, syn nocy, stoi w czarnej łodzi i żerdzią odpycha garnący się ku niemu tłum dusz''. Kolejarz z filmu Wachowskich też bez wątpienia jest brzydkim niechlujnym dziadem. Stacja kolejowa, na której znajduje się Neo stanowi podobnie jak rzeka Styks w mitologii greckiej pomost pomiędzy dwoma światami. Parandowski pisze że Charon gotowy jest zostawić duszę ,,nad brzegiem Styksu gdzie błąkać się będzie przez wieczność całą, bez celu’’. Podobnie jest w filmie Matrix Rewolucje, Sati mówi przecież do Neo wspominając o postaci kolejarza ,,Tata mówi, że mamy go słuchać, bo zostawi nas tu na zawsze'' . Rama Kandra mówi do żony tłumacząc się z rozmowy z Neo ,,Nie chcę być okrutny, On może już nigdy nie ujrzeć ludzkiej twarzy''. Z słów Sati oraz Rama Kandry wynika, więc jasno że stacja kolejowa która jest przedstawiona w pierwszych scenach filmu jest dla Neo swego rodzaju brzegiem Styksu.

W filmie są też pewne nawiązania do hinduizmu. Hindusi wierzą że świat podlega nieustannemu procesowi narodzin, trwania i upadku. Jest co jakiś czas niszczony przez boga Siwę aby później odrodzić się na nowo. Bogini Sati uosabia siły twórcze potrzebne do odradzania się przechodzącego przez cykl narodzin, trwania i upadku świata. W związku z tym nie dziwi pojawienie się programu o takim imieniu w filmie. Sati zostaje wysłana ze świata maszyn do Matrixa w chwili, gdy mątwy szykują się do ataku na Syjon. Po tym ataku Matrix ma zostać zrestartowany.

Co Logosa to można to interpretować w ten sposób, że Neo i Trinity niosą słowo, czyli po prostu posłanie od ludzi do miasta maszyn.

ocenił(a) film na 7
mstrojny6

Co do mitologii, to jeszcze jedno oczywiste nawiązanie:) Persefona:)

A do chrześcijaństwa przecież imię Serafin - rodzaj anioła

ocenił(a) film na 6
Ryloth

Odniosę się jeszcze do twojej wypowiedzi o śmierci głównego bohatera. Zwróć uwagę że Wyrocznia na pytanie Neo dotyczące Smitha ,,Czym on jest?’’ odpowiada ,,Tobą. Twoim przeciwieństwem. Równanie samo szuka równowagi’’. Smith jest jakby personifikacją ciemnej strony wybrańcy. Obydwoje stanowią dwie strony tego samego równania. Walczą ze sobą ale w gruncie rzeczy jeden nie może istnieć bez drugiego. Dlatego na końcu obydwoje giną.

ocenił(a) film na 1

Nie podcieraj sobie tyłka ty baranie "Młotem Thora" Mjölnirem, Mjölner'em i Mjølner'em. Może powinie nazywać się "menora", albo Talmud, albo Kabała, albo Synagoga.