PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=7547}

Maratończyk

Marathon Man
1976
7,5 19 tys. ocen
7,5 10 1 19473
7,2 29 krytyków
Maratończyk
powrót do forum filmu Maratończyk

Marathon man

ocenił(a) film na 8

Ponad 30-letni thriller, po którym już od pierwszych scen łatwo jest poznać, w jakim okresie został zrobiony. Mało jest tu de facto demolek, których w dzisiejszym kinie tego rodzaju jest aż w nadmiarze; reżyser postawił na realizm, który był znakiem rozpoznawczym amerykańskich filmów w latach 70-tych. Najważniejsi są tu bohaterowie i ich motywacje oraz interakcje między nimi - nie sposób nie pochwalić gry Hoffmana i Olivera, którzy wcielili się w role dwóch antagonistów.
Dużo napięcia i profesjonalne wykonanie całej ekipy, to atuty tego filmu. Zastrzeżenie mam tylko do jednej kwestii - biegania Dustina H. z pistoletem. Nie ukrywam, że nie jest to wg mnie aktor stworzony do ról bohaterów kina akcji, a tutaj przyszło mu taką grać, choć na pewno nie jest to jeden z tych setek napakowanych i ograniczonych umysłowo osiłków w typie Vin Diesela czy Dolpha Lundgrena.

Polecam każdemu prawdziwemu fanowi sensacji.

ocenił(a) film na 9
Thommy

Tak, typowe kino lat 70, widać to od pierwszych minut. Szczerze mowic bardziej pociąga mnie właśnie cos takiego, niz współczesne, przesadzone, nierealistyczne sensacyjne gnioty...

ocenił(a) film na 8
Motorcycle_Boy

Nie tylko Ciebie, mnie też kręci ten klimat:)

Motorcycle_Boy

Właśnie przypomniałem go sobie w warszawskim Iluzjonie i ... łatka - biegnąc dość spory odcinek drogi za tytułowym bohaterem Janeway nawet nie poluźnił krawata!!

Thommy

Zanim zaczniesz o kimś pisać, że jest ograniczonym umysłowo osiłkiem, postaraj się dowiedzieć czegoś wiecej o tej osobie..

Dolph Lundgren, posiadacz trzeciego dana w karate ukończył w swoim rodzinnym kraju - Szwecji - KRÓLEWSKI INSTYTUT TECHNOLOGICZNY. Następnie przeniósł się do Australii i na UNIWERSYTECIE W SYDNEY uzyskał tytuł MAGISTRA CHEMII. Za DOSKONAŁE WYNIKI W NAUCE otrzymał stypendium i wyjechał do Stanów Zjednoczonych by kontynuować swoją karierę naukową na MASSACHUSETTS INSTITUTION OF TECHNOLOGY. Wkrótce jednak ją porzucił i zaczął próbować swoich sił w zawodzie aktora. W bardzo szybkim czasie stał się jednym z najlepiej opłacanych aktorów kina akcji. Mimo nieprzychylnych recenzji, które towarzyszą każdemu pojawieniu się Lundgrena na dużym ekranie aktor pozostaje jednym z najpopularniejszych "twardych facetów" Hollywood.

Pozdrawiam

ocenił(a) film na 8
piotrbe

Piszac o Lundgrenie sugerowalem sie tylko i WYLACZNIE jego rolami aktorskimi. Jego inne dokonania mnie nie interesuja, bo kiedy pisze o filmach, to pisze o filmach a nie o grze w kregle czy nauce w instytutach. A zeby ocenic w miare obiektywnie (jesli to mozliwe) gre pana Dolpha, nie trzeba wcale byc krytykiem filmowym, wystarczy porownac z gra innych aktorow. Schwarzenegger np.to przy nim geniusz.

Thommy

Bo jako aktor jest on bardzo słaby. Co mnie obchodzi, że się podoba ludziom ? Społećzeństwo USA to banda debili która podnieca się Ronaldem Mcdonaldem i robi z siebie ułomnych dla kasy

Zandarm

Może jednak lepiej by bylo, gdyby kontynuował karierę naukowca :)