PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=630888}

Mama

2013
5,9 89 tys. ocen
5,9 10 1 88883
4,5 21 krytyków
Mama
powrót do forum filmu Mama

jeden z lepszych co ostatnio wyszły, na początku wzruszający potem trzymający w napieciu. zresztą Guillermo del Toro oprócz labiryntu .... kreci dobre horrory bez rozlewu krwi 9/10

ocenił(a) film na 7
orthoptera

A nie sądzisz ze większość z tych scen już kiedyś była ? Ring - kobieta rzucająca się z klifu i zabijająca własne dziecko ? Klątwa - cała postać tej MAMY i to jak się porusza i td , Paranormal Activity - czyli budowanie napięcia na tym iż jest cisza cisza .... nagle ruch krzyk , uderzenie i tyle ? bo mnie się to bardzo kojarzyło z innymi filmami o duchach ,ale końcówka była fajna bo nie kończy się tak jak by się człowiek spodziewał i to mi się spodobało ...

StargardX

Masz rację z tymi skojarzeniami, ale tak to już jest. Lecz właśnie mimo tego film jest całkiem niezły. ;)

ocenił(a) film na 7
bartoszcyc8

Popieram Bartoszcyc8 filmy, to co odróżnia ten film od innych horrorów to inna fabuła , np w przytoczonych przeze mnie filmach główną domeną zjaw jest - mordowanie ludzi , tutaj widzimy ducha który troszczy się o dwie dziewczynki , który kocha je jak własne dziecko które utraciła i co więcej które i ową zjawę kochają jak mamę a to duża odmiana po krwiożerczych duchach które tylko mordują , tutaj mamy matkę broniącą własnych dzieci , i pragnącą być szczęśliwą :)

StargardX

może i była ale to i tak nie odbiera nic temu filmowi! zresztą porównywanie do innych filmów jest dla mnie bez sensu bo patrząc ta droga do każdej scenki jakiś podobnej tresci film bym znalazł.

ocenił(a) film na 7
orthoptera

Ale nie nie :) ja nie porównuję tylko mi się kojarzyło a to lekka różnica to ze wymieniłem te podobieństwa nie oznacza ze i mnie film się nie podobał a w wręcz przeciwnie :P

ocenił(a) film na 6
StargardX

Akurat jak na DelToro było słabo tzn. sam horror to dobry straszak, ale końcówka totalnie badziewna, psuje cały film. Do Sierocińca to nie ma startu.

ocenił(a) film na 9
StargardX

A ja daje 9/10 na czymś w końcu horror musi się opierać, co z tego że są skojarzenia z innych filmów, za to fabuła jest zawsze inna, a ta była dość ciekawa, jak ciarki mnie przejdą podczas oglądania to znaczy że jest git, jeden z lepszych horrorów jakie oglądałem ostatnimi czasy, gorąco polecam tęż Gabinet (Sinister), też dobrze daje w kość:)

StargardX

Ja bym dodała jeszcze motyw z rozświetalniem pomieszczenia fleszem od aparatu - Oczy Julii lub Milczenie owiec.

ocenił(a) film na 7
StargardX

Moim zdaniem niezły film ale jednak momentami dość nudny a zakończenie kiepskie jak z jakieś baśni wcześniej było lepiej jednak ciągnęli to masakrycznie choć niczego specjalnego i tak się nie dowiadywaliśmy jednak uważam że ten horror był dosyć straszny czułem ciary na ciele wiec to jest na plus,zresztą na mnie właśnie działa takie coś czyli masakrycznie wychudzona postać wijąca się w ohydny sposób i wydająca dziwaczne odgłosy czasem jest nawet fajnie gdy nie ukazują tych zjaw w pełnej krasie.Ode mnie pewne 6/10 jednak bardziej polecam Sinister bo fabularnie jest o wiele ciekawszy a przede wszystkim wciąga tutaj tego nie poczułem.

użytkownik usunięty
orthoptera

Przecież Guillermo del Toro jest tu tylko producentem :/:/

ocenił(a) film na 8

Dla mnie to jeden z lepszych filmów jakie oglądałem. I pierwszy horror w życiu na którym płakałem.Może jako tatuś podobnych wiekiem córeczek, jestem nie nie obiektywny. Jednak film zrobił na mnie piorunujące wrażenie, a końcówka mnie przeraziła.

ocenił(a) film na 5
hris79

hmmm.....musiałes mieć jakis zły dzień...lubie i doceniam horrory, chwytaja mnie za serce dziecięce smutki ale tutaj jakos tak beznamiętnie to ogladałem..bo napięcia wbrew twierdzeniom złozyciela tematu nie było tu za grosz, pomysły wtórne, jakas taka bajkowa końcowa sekwencja...tylko 5/10

cronin35

niestety zgadzam sie z hrisem odczucia miałem praktycznie te same

może i tak ale Jego wpływ na kształt artystyczny filmu może być bardzo różny ( to jak prezes w firmie i kierownik (reżyser)) akurat w jego wykonaniu filmy cechują sie podobna fabuła i myślę ze jego wpływ na reżyserkę i nie tylko jest spory a p. Andres Muschietti nie ma na koncie żadnego filmu wiec przy Mamie użyczył tylko swojego nazwiska:)

orthoptera

"Film nudny, kiczowaty, wogóle nie straszny, a w pewnych momentach zabawny" ;))

kubelek0908

no sorry pisze to autor który daje filmowi dom zły 10?!:) jak nie kumasz to nie pisz...

orthoptera

zniszczyles system dzieciaku. nie mam pytań.

kubelek0908

jeszcze job 9/10 dobry ten system.... idź spać bo mama ci zrobi kare i nie będzie kompa przez najbliższe 2 tyg:) a jak zobaczy jak w poprzednim temacie bluzgałeś ludzi to może i tak długo jak wydoroślejesz:) koniec mojego tłumaczenia bo za takie rzeczy ludzie tak nie kumaci i jak ty płaca....!

orthoptera

dawaj dalej

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
orthoptera

Twój monolog jest niesmaczny. Skoro założyłeś wątek, bądź gotowy do dyskusji, rzeczowej dyskusji.

Budziol

watek co innego co innego obrażanie kogoś tak?!

ocenił(a) film na 1
orthoptera

Przede wszystkim zacznijmy od tego, co napisał Budziol - powinieneś być gotów na dyskusję. Twoją oceną jest ocena 9 - REWELACYJNY. Czy muzyka w tym filmie była rewelacyjna? Czy zamysł i pomysł były rewelacyjne? Czy gra aktorska była rewelacyjna? Czy fabuła była rewelacyjna? Czy dialogi były rewelacyjne? Dla mnie rewelacją był moment, gdy zobaczyłem napisy końcowe.
A co do Twego błyskotliwego porównania z filmem The Avengers - oceniając film oceniłem wszystkie składowe. Muzykę, efekty specjalne, fabułę, dialogi + że jest to adaptacja kultowego komiksu Marvela. W filmie pod tytułem "Mama" (bardzo wyszukany tytuł) nie znalazłem nic, co wzbiłoby ten film chociaż na ocenę 4/10. O gustach się nie dyskutuje. Zgadza się. Ale istnieje pewna granica i pewien obiektywizm w ocenie. Bo na tym to polega - czego Tobie definitywnie brakuje.
narka11 - to nie są cechy horroru.
Ps - założyłem z góry, że "orthoptera" jest idiotą. Ale jak widać wcale się nie pomyliłem!
Pozdrawiam.

leitoe11

słuchaj gościu a ja zakładam ze jesteś Cieciem i patrząc na twoje zdjęcie na fc o prosze to Ty (https://www.facebook.com/michalleito?fref=ts) tez wydaje mi sie ze sie nie mylę:) nie chce mi sie czytać co tam drukujesz bo - patrz pierwsza cześć zdania...jeśli ktoś ocenia film na 1 i wyzywa kogoś od idiotów (co już zostało zgłoszone) to musi mieć z garkiem. Wiec Michale kleszczu oglądaj dalej na wspólnej (8/10), a nie oceniaj filmy DLA DOROSŁYCH BO WIDAĆ ZE WIEK 21 to dla ciebie jeszcze mało:) ps jeśli inteligencja nie pozwala ci blokowac pewnych funkcji na tym portalu to doradź sie znajomych bo widze ze masz kilku co zrobić aby mniej się rzucać w oczy:) bo to wiąże sie ciągle z 1 częścią zdania:)

leitoe11

i widzisz może nie jestem takim idiotą jak ci się zdawało!!!! jednak w tym wypadku starszy oznacza mądrzejszy:) poleciłbym jeszcze zmienić nick lub usunąć znajomych:) sprawdziło się to że jak ktoś nie jest anonimowy to zamilczy:)

ocenił(a) film na 1
orthoptera

Sprawdziło się? Sprawdziło się bardziej powiedzenie, by nie wdawać się w dyskusję z idiotą, bo sprowadzi Cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem. To też zastosowałem się do tego i nie brnę dalej w tę nonsensowną dyskusję z człowiekiem, który nie ma zielonego pojęcia o kinematografii, nie ma gustu, nie potrafi się poprawnie wysłowić w ojczystym języku a dodatkowo wypisuje tego typu żałosne i infantylne rzeczy. Także pozdrawiam serdecznie i życzę jak najwięcej seansów z filmami typu "Mama". A na przyszłość polecam też zapoznać się ze słownikiem ortograficznym (póki piszemy przez "ó", nie "u") oraz wyciągać średnią ocenę ze składowych filmów, jakimi są na przykład muzyka, gra aktorska, efekty specjalne, fabuła czy dialogi. Miłego wieczoru i owocnej edukacji, Panie anonimowy!

leitoe11

łaaaahha co za k..LESZCZ nie masz argumentów to się ortografii czepia. Akurat gra była dobra muza jak na horror tez fabuła sensowna i trzymająca w napięciu , a ty masz pojecie dając serialowi na wspólnej 8? idź go z Becia oglądać bo zapewne leci:) miłego oglądania:P
p.s daj se spokój z horrorami i thrillerami bo jak liczysz ze będzie tam dialog z Kubusia Puchatka, efekty z na wspólnej czy fabuła z Avengers to będziesz znów musiał ludzi wyzywać bo argumenty masz cieniutkie:)

leitoe11

i lepiej żebyś mnie nie obrażał bo twój pobyt od 6.01.2013 może sie szybciej skończyć niż zaczął!!!

kubelek0908

dostałeś już w ten dekielek?

leitoe11

Może mu się podoba ten film to dał 9/10 o to w tym chodzi że ludzie oceniają w takim stopniu w jakim film im się spodobał. Chciał dać 9 to dał i to nie upoważnia cię to do obrażania go i nazywania idiotą. Ja osobiście uważam że film jest świetny może nie jest to najstraszniejszy horror jaki oglądałam ale ma coś w sobie, to jak pokazana jest bezgraniczna miłość matki do dziecka( zarówno Mamy jak i Annabel) i ich zacięta walka o dzieci wyróżnia ten horror od innych, w których ostatnimi czasy tylko leje się krew i odpadają kończyny

narka11

kolego daj spokój to jakbyś walił głowa o ścianę! ja nie obrażam go za to ze ogląda na wspólnej (czy jak to tam)

orthoptera

No i o to mi właśnie chodzi ty nie obrażasz jego to on nie powinien obrażać ciebie wkurzają mnie tacy ludzie

narka11

koleżanko chyba:/

kubelek0908

ale wogóle?? czy w ogóle?:)

orthoptera

słabo

kubelek0908

słabo to ty chyba podstawówkę skończyłeś:)

orthoptera

nawet nie zaczalem :)

kubelek0908

nic nowego:)

orthoptera

oskar

kubelek0908

ale jak obsługę kompa skumałeś?

kubelek0908

dobra gościu kończę z tobą ten mój monolog bo jak będę chciał gadać z gadającą dupa to wiem gdzie przyjechać:)

orthoptera

jasne. raczej stale, lacze i login. zegnam bo grzesze pycha przez twoj debilizm.

kubelek0908

raczej na stale nie przyjadę:)

ocenił(a) film na 9
narka11

Narka11 masz racje...to sa nasze subiektywne oceny i mamy do nich prawo!!!

kubelek0908

tu tez kończę bo się uwsteczniam:) oglądaj dalej lekarzy:))