PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=630888}

Mama

2013
5,9 89 tys. ocen
5,9 10 1 88883
4,5 21 krytyków
Mama
powrót do forum filmu Mama

Lily

ocenił(a) film na 7

dlaczego poszla z MAMA?Nie zostala ze starsza siostra?Bo nie rozumiem tego zakonczenia.

ocenił(a) film na 6
luckygirl23

bardzo była do niej przywiązana i się jej słuchala, w koncu wychowana tak jakby przez nią została, za każdym razem kiedy MAMA je odwiedzała ona sie cieszyła, a jej starsza siostra z czasem przestawała.. ale o ile dobrze pamietam to w samej koncowce Lily nie chciala wybierac, płakała strasznie, ale w sumie to i tak nie miała wyboru, zabrała by ją ;p

moim zdaniem w końcówce chodzi o to, że tak jak było wspomniane o tym jak MAMA kiedys skoczyla z urwiska ze swoim dzieckiem i potem go straciła. Teraz zrobiła to ponowenie, zeby być spokojną? odejśc ? coś w tym stylu ;p

ocenił(a) film na 7
Grobar

mozliwe ale w ogole pierdoła ten ich wujek mogl jakos probowac ja ratowac a nie lezal na ziemi i sie patrzyl tylko:D.Poza tym dziwne ze Lily wybrala MAME bo przeciez w scenie gdy ich ciocia Lily przytula ta sie uspokaja i nawet cieszy bym powiedziala:).Ech koncowka filmu pozostawia wiele do zyczenia.

ocenił(a) film na 6
luckygirl23

no zgadzam się ;p nie była najlepsza :D

Grobar

Jesli sie nie myle, młodsza z dziewczynek miała rok kiedy znalazły sie w lesie, pod opieką tytułowej MAMY. Starsza siostra lepiej pamietała rodziców i łatwiej jej było przystosowac sie do zycia w domu, młodsza natomiast bardziej sie przywiązala do zjawy, bo nie miała takiego porównania. MAMA była jej całym światem i wydaje mi sie, że MAMA wolała młodsza, bo bardziej przypominała jej stracone dziecko, dlatego na końcu wybrała ja. Starsza za bardzo sie buntowała.
Widziałam zwiastun i miałam nadzieje, że del Toro stworzy cos lepszego.

Pritchard_

Mnie kompletnei zakończenie rozczarowało. Bez sensu była scena jak Anabel uspokajała wtedy tą małą .A po za tym jesli się nie myle ta MAMA była z tymi dziewczynkami przez 5 lat ten klif był blisko tej chatki to czemu ona nie zabrała ich wcześniej i z niego nie skoczyła tylko czekałą aż ktoś je znajdzie .

ocenił(a) film na 5
karolacull

Wydaje mi się że tytułowa mama nie miała w planie popełnić samobójstwo i zabić dziewczynki. Chciała po prostu się kim opiekować, być ciągle mamą jednak te plany zweryfikowało odnalezienie dziewczynek. Nawet gdy mieszkały już one wraz z wujkiem i "ciocią" ciągle odwiedzała ich mama i do póki nie czuła zagrożenia z strony Annabel, nie zagrażała domownikom. Jednak gdy Annabel zaczęła się przekonywać co do roli matki i opiekować siostrami mama zaczęła być zazdrosna i stała się niebezpieczna. Wówczas chyba w głowie zjawy pojawił się pomysł typu, albo ja będę mamą dziewczynek albo nikt nią nie będzie i zabierze je ze sobą na zawsze.

Co do filmu, to pomysł fajny z dziewczynkami wychowanymi przez demona jednak strasznie nie podobało mi się to jak wyglądała mama zarówno jako żywa oraz jako duch/demon nie wiem co to było. Jej postać wywoływała u mnie tylko śmiech, zero grozy a przecież o to chodzi w horrorach, niestety film kompletnie mnie rozczarował

kamil_34

Zgadzam się. Scena z Annabel i młodsza z dziewczynek wskazywała, że obie przekonują się do siebie i jest szansa na zbudowanie ciepłej relacji. MAMA poczuła się zagrożona i zaczęła działać.

Byłby całkowicie inny odbiór, gdyby MAMA nie była pokazana właściwie juz na początku filmu. Ujęcia w cieniu, krótkie zbliżenia na oczy w zupełności by wystarczyły. Przedstawienie całości postaci popsuło efekt. Uważam, że straszniejsze jest to czego nie widac ;)

ocenił(a) film na 7
Pritchard_

W 100 procentach sie z toba zgadzam .
Moim zdaniem najglupszy moment pokazania byl gdy Anabell snila ten sen o tej matce . a potem takie cos komputerowego wskoczylo z spod lozka. Bardziej sie smialam z tego niz mialabym sie bac.
Ale jako calosc, film byl ciekawy.