PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=123891}

Makbet

Macbeth
2006
5,3 703  oceny
5,3 10 1 703
Makbet
powrót do forum filmu Makbet

Dobry

użytkownik usunięty

Trochę ciężkostrawny ze względu na język wzięty żywcem z Szekspira ale cała idea
umieszczenia średniowiecznego dramatu w realiach nowoczesnej mafii ma swoje zalety.
Mimo iż miejscami trochę futurystyczny, posiada bardzo ciekawy nastrój. Świetnie ogląda się wieczorem...

Nastrój świetny, jak napisał wyżej przedmówca ;] w pełni się z tym zgadzam. Niech słaba nota na filmwebie nie zniechęca do obejrzenia tych, którzy chcą zobaczyć ekranizacji tej wspaniałej sztuki Szekspira! Wydaje mi się, że niskie oceny dają ci, którzy liczą na dobre widowisko, dobry film (może?) akcji czy coś takiego, ale w tym filmie spotyka się coś innego - nastrój i wierność oryginalnemu tekstowi + interpretacja własna reżysera jeśli chodzi o pewne momenty, które zostały ukazane w XXI a nie XI wieku ;] Dobra muzyka, gra Worthingtona niezła, 3/4 scen w mrocznej scenerii no i te oryginalne teksty, które mi osobiście bardzo się podobały ;) Skoro można była przedstawić nowoczesną sztukę Romeo i Julia, można i Makbeta, co udało się w tym filmie. Ode mnie 8 będzie odpowiednia ;)

PS: Już od początku zastanawiałem się, jak w XXI w. można przedstawić nadejście lasu birnamskiego pod dom Makbeta. Interpretacja reżysera tutaj była świetna, tego się nie spodziewałem ;)

ocenił(a) film na 10

A mi się podoba fakt, że język nie został zmieniony. Dzieła Szekspira są najlepsze w oryginale. Weźmy chociażby ekranizację Tytusa Andronikusa z Anthonym Hopkinsem w tytułowej roli. MISTRZOSTWO