PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=370628}
7,1 33 tys. ocen
7,1 10 1 32986
6,0 16 krytyków
Mała Moskwa
powrót do forum filmu Mała Moskwa

Jak podoba Wam się Legnica, w której dzieje się akcja MM? :)

tiffanys_breakfast

Wiele się ta Legnica nie zmieniła przez cały ten okres. W sumie teraz jest brudniej, o wiele niż np. w Lubinie.

7dywan

Wrocław jest podobnie brudny, a nawet bardziej:O ale i tak - WrocLove!;]

7dywan

Legnica wciąga Lubin nosem... Legnica ma taki potencjał XIX kamienic oraz monumentalnych kościołów i katedr, że znacznei wieksze miasta mogłaby zawstydzić... niestety brak jest pieniędzy ( jak w każdym dużym mieście z takim potencjałem ) na utrzymanie tychże kamienic... Ale miasto ma dusze i wspaniałą historię... a Lubin ?? gdyby nei kopalnia nadal byłby wsią...a i teraz jest miastem bez historii... wygląda jak legnickie osiedle piekary, blokowiska... Gdyby Legnica miała pieniadze które KGHM pompuje w beton Lubina stałaby sie prawdziwą perełką na mapie Dolnego Slaska... ale i tak jest piękna... pozdrawiam

arth

Pomyśl, że było jeszcze więcej kamienic wokół samego rynku, w samym centrum miasta.. tylko zostały wyburzone w latach 60. i zastąpione wiadomymi...:P bloczkami. widziałam na pocztówkach z początku XX w.:D wtedy centrum było rzeczywiście przepiękne :) dobrze, że teraz jest odnawiane właśnie na tę samą modłę. ale cóż, kamienic się takich nie wybuduje.
nie da się ukryć, że miasto zostało bardzo okaleczone przez nowych powojennych okupantów... bo Legnica w czasie wojny w ogóle nie ucierpiała. no ale potem się mówi, że Legnica be i brzydka, tylko nikt nie pomyśli, że zrobiono to specjalnie :/

goniakania

Niestety masz rację, nie da się przywrócić tamtego blasku, który jest widoczny na starych zdjęciach i pocztówkach. Ale i tak ostatnie lata zmieniają oblicze miasta ( przynajmniej centrum ) a są też projekty nowych inwestycji np. stary browar...

arth

Legnica ma hutę :)

tiffanys_breakfast

Legnica to masakra ..nigdy nie widzialem bardziej zdewastowanego miasta..Jakby troche posprzatac nadawaloby sie do krecenia filmu katastroficznego.Kiedys musialo to byc piekne miasto bo architektura jest wspaniala.Brakuje tam dobrego gospodarza, takie jest moje zdanie.

wiktorpoczta

to gdzie Ty, Słońce, mieszkasz? chyba nie w Polsce..

goniakania

W Polsce mieszkam wiele po Polsce podrozuje i nie widzialem nigdzie miasta bardziej brudnego i zaniedbanego niz Legnica.

wiktorpoczta

Chyba w L-cy nie byłeś od kilku ładnych lat :) Pochwal się skąd jesteś, że masz takie wysokie standardy... może Wałbrzycha ;)?? Głupoty gadasz i tyle, nic nie widziałeś chyba.

arth

Wlasnie mam wrazenie ,ze to Wy za bardzo swiata poza Legnica widzicie i nie podrozujecie nigdzie...Kochani, ostatni raz bylem w Waszym miescie miesiac temu i nie jest moim celem nasmiewanie sie z tego miasta ani obrazanie go po prostu pisze tylko to co obiektywnie widze i to jak Legnica wypada w porownaniu z innymi miastami a wypada dramatycznie slabo gdyz jest miastem bardzo zaniedbanym i brudnym ..Nie rozumiem tylko czemu nie chcecie spojrzec prawdzie w oczy.Jaki jest sens twierdzenia ,ze miasto jest piekne skoro nie jest???...Pozytywnych przemyslen zycze..:)

wiktorpoczta

Każde miasto ma miejsca które nie są piękne i strach tam się zapuszczać. Czy to będzie Wrocław, Kraków, czy Warszawa. Legnica ma ich sporo, ale nie mogę się z Tobą zgodzić, ze jakoś specjalnie więcej od innych miast z podobnymi budżetami :) Za to potencjał ma większy i aż miło się patrzy jak zmienia się oblicze miasta... Ps. owszem podróżuję, choć nie czuję się w tej kwestii ekspertem a co do Legnicy... taki ze mnie patriota lokalny, wiec pewnie się nie dogadamy :D Pozdrawiam

wiktorpoczta

problem Legnicy nie polega na tym, że ma syf, bo dokładnie każde polskie miasto ma syf. tylko na tym, że ten syf jest dokładnie w centrum miasta, a w każdym razie tuż przy drogach, jak się do tego centrum dojeżdża, w związku z czym można go sobie obejrzeć i ocenić. podkreślam, że we Wrocławiu (gdzie mieszkałam 5 lat) jest podobny syf, tylko nie jest tak uwydatniony lokalizacją. poza tym Legnica jest średnim miastem, więc łatwiej jest zgeneralizować, że oto cała jest brudna i niezadbana, okropna i można tam kręcić filmy katastroficzne.. co nie jest prawdą. i pisząc takie rzeczy nie obrażasz miasta.. cokolwiek to dla Ciebie oznacza.. tylko obrażasz jego mieszkańców. bo jakoś nie czuję, żebym zamieszkiwała pejzaż po kataklizmie... próbuję Ci wytłumaczyć jedną rzecz, jeżdżąc po kraju i będą przez chwilę w różnych miastach, poznajesz je tylko wybiórczo (może właśnie widzisz tylko centra), więc dysponujesz tylko niewielką częścią prawdy o nich. myślę, że tak samo znasz Legnicę. gdy tymczasem ja w niej mieszkam i w oczy prawdy o tym mieście patrzę codziennie.

wiktorpoczta

może po prostu dawno nie byłeś w Legnicy? ;] bo Twoja antyreklama tego miasta jest wręcz propagandowa.. i mocno sabotująca. rzecz jasna Czarneckiego i Zakaczawie są wciąż takie jakie były (i najpewniej jeszcze trochę trzeba będzie poczekać do ich odnowienia), dworzec podobnie, a koło Browaru wciąż leżą gruzy. fakt - to powinno zostać zrobione na samym początku; ale też lista rzeczy 'do zrobienia na samym początku' była długa, a Legnica jest odnawiana dopiero od momentu wejścia do UE; i mnóstwo rzeczy zrobiono nie tylko z unijnych pieniędzy, ale też z pieniędzy inwestorów. w związku z tym, zapraszamy Cię ponownie :D będziesz zadowolony, a może nawet nie poznasz miasta ;) (ja pewnego lata nie poznałam ;P a to było dawno)

ocenił(a) film na 4
tiffanys_breakfast

JA KOCHAM TO MIASTO !!!!

BO MIESZKAM TAM !!!