PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=627908}

Lot

Flight
2012
7,4 144 tys. ocen
7,4 10 1 143980
6,8 40 krytyków
Lot
powrót do forum filmu Lot

Gdzieś usłyszałem, że jest to film (co prawda luźno nawiązujący) do wydarzenień który wydarzył się na prawdę, czy to prawda?

ocenił(a) film na 6
lotto089

Nie.

lotto089

Po części tak. Chodziło prawdopodobnie o Alaska Airlines Flight 261. Przyczyna i scenariusz bardzo podobny, tyle że nie było żadnego szczęśliwego lądowania. Samolot wpadł do oceanu.

ocenił(a) film na 7
jack2oo

aha, dzięki

ocenił(a) film na 6
lotto089

Przepraszam, że się czepiam ale.... znasz jakiś fakt nieautentyczny? ... dbajmy o naszą mowę ojczystą :/

ocenił(a) film na 9
SeloD

hmm...:D racja, no fakty inne być nie mogą jak tylko autentyczne...więc film albo jest oparty o autentyczne wydarzenia, lub oparty na faktach :D zapewne Ciebie też to rozbawiło i podażniło czy zarazem jak i mnie :D pozdro

SeloD

Fakty TVN

ocenił(a) film na 7
lotto089

Oczywiście że ten film jest stekiem bzdur.

W prawdziwym życiu:

1. W rzeczywistości to wieża kościoła ścięła by skrzydło.
2. Uderzenie skrzydłem o wspomnianą wieżę spowodowało by wejście w ostrą beczkę na odcinku 100 metrów:).
3. Nikt normalny nie składał by zniszczonego samolotu do kupy by zbadać przyczyny katastrofy tylko pociął by go na jeszcze mniejsze kawałki i wystawił na działanie deszczu i śniegu. A najlepiej od razu szczątki wywalać na złom a nie bzdury z tego filmu:).

Tak więc mniej wiary w brednie które robią w Holywood - tak naprawdę opis "oparty na faktach" jest masowo używany w wielu filmach:).

tc1987

Taaa, takie podejście do wyjaśnienia prawdy to tylko w Rosji i obecnej POlsce. Miałem te same przemyślenia.

ocenił(a) film na 10
tc1987

a gdzie w tym filmie było powiedziane, że to na faktach? ani na początku ani na końcu nic takiego nie było. ludzie zamiast wszytko analizować trzeba było się skupić na prawdziwym przesłaniu filmu a nie szczegółach technicznych. zresztą tak jak i w książkach tak i w filmach każdy może sobie robić co chce. jeśli tak wam zależy to dodajecie w opisie filmu elementy fantasy i tyle. jeśli chcieli żeby to samolot ściął wieżę kościoła to co wam do tego, tak miało być w filmie. tu chodziło o walkę z chorobą i o to co jest ważniejsze w życiu, o ludzie słabości a nie o sam lot.... ludzie... szkoda czasu.

ocenił(a) film na 10
tc1987

@tc1987 ty gościu masz ostro z deklem, naoglądałeś się tupolewa w Rosji i wydaje ci się, że samolot jest z papieru i wszystko go od razu rozerwie i zniszczy. Deski z wieży kościoła, która może nawet była już zgniła i sama się sypała mogły ułamać skrzydło, to po prostu śmieszne.
A co to punktu 3 to ty ewidentnie nie jesteś normalny, bo każda katastrofa jest badana, aby wyeliminować przyczyny w przyszłości. Ty się w ogóle nie nadajesz do koegzystencji wśród cywilizacji.

ocenił(a) film na 8
alien24

tc1987 ironizował. To był sarkazm właśnie chodziło mu o to że jest dokładnie odwrotnie i film miał więcej sensu niż ten raport o katastrofie tupolewa. ("pociął by go na jeszcze mniejsze kawałki i wystawił na działanie deszczu i śniegu" - tak zrobili Rosjanie)

tc1987

Najpierw się składa aby mieć pewność, że ma się wszystkie "klocuszki", a dopiero potem je się bada

lotto089

masło maślane

ocenił(a) film na 8
lotto089

Naprawdę mnie sie osobiscie wydaje, ze wydarzenia które wydarzyły się w tym filmie luźno nawiązują do faktów autentycznych które wydarzyły się naprawdę.

ocenił(a) film na 9
ik_ben

kolejny pan Miodek i Bralczyk w jednym...ludzie nie stosujcie oksymoronów i innych zabiegów z języka, których nie znacie

ocenił(a) film na 8
bija_22

Hahaha, proszę jeszcze raz przeczytać wypowiedz mojego przedmówcy a następnie moja. Zna Pani/Pan znaczenie słowa- ,,ironia,,? Z poważaniem; Ja.

ocenił(a) film na 8
bija_22

Moja odpowiedz na pytanie, to nic innego jak sarkazm. Niemniej współczuje słabego poczucia humoru. Pozdrawiam serdecznie.

ocenił(a) film na 6
ik_ben

hehe- użytkownikowi bija_22 nie chodziło o sens Twojej wypowiedzi tylko zastosowanie w zdaniu idiotycznego złożenia dwóch wyrazów zawierających tę samą treść - "FAKT AUTENTYCZNY" - idiotyzm tak samo jak "cofnąć się wstecz" czy "podskoczyć do góry". Po prostu dbajmy chociaż odrobinę o język polski. Jak uczęszczałem do szkoły też nie przepadałem za polskim ale szanuję to, że mamy swój język i życzę wszystkim tego samego- ot mniej ignorancji.
Btw - Bija_22 miał/a na myśli raczej pleonazm a nie oksymoron - taki mały prztyczek :)

ocenił(a) film na 8
SeloD

Witam,
Szanowny SeloD, to ze nie przepadalales w szkole za j. polskim wywnioskowalam po przeczytaniu pierwszego zdania Twojego komentarza. Ubolewam nad tym, ze nie jest w stanie Tobie moich wypowiedzi narysowac. Ponieważ tłumaczenie w tej sytuacji czegokolwiek ,,pisemnie,, jest co najmniej syzyfową pracą. Radzę wiecej czasu poświęcić na czytanie książek a nizeli oglądanie filmów (zapewne z lektorem, nie mylę się prawda?). Proponuje potrenować czytanie ze zrozumieniem, bo ewidentnie u Ciebie z tym na bakier!
PS: może któreś z rodziców, ciocia czy wujek pomoże i wytłumaczy treść mojej wiadomości. (Zwracam się na ,,Ty,, bo domniemam, ze nie masz wiecej niż 16 lat.)
Powodzenia!!!!!

ocenił(a) film na 6
ik_ben

Heh- krótko odnośnie Twojej wypowiedzi- mylisz się, a ja nie będę Cię z błędu wyprowadzał i dyskutował. Szkoda zachodu. Pozdrowienia :)

ocenił(a) film na 6
SeloD

Heh- krótko odnośnie Twojej opinii o mnie- mylisz się, a ja nie będę Cię z błędu wyprowadzał
Prześledziłem sobie Twoje posty. - ok jak przeczyta się je z uwzględnieniem interpunkcji i próbą wczucia w to co miałeś na myśli można doszukać się sarkazmu i nawet zabawnego złożenia :)
Ale faktem jest, że jest to przekaz pisany. Nie widzę Twojej mimiki i nie słyszę barwy głosu. Dlatego warto wstawić znaki ułatwiające odczytanie zamysłu autora. Jeżeli nie jest to tylko zlepek bełkotu tylko zamierzony wybieg to mnie się podoba :)
Pozdrowienia

Btw- nie mogłem zedytować :)\\

SeloD

Chińczycy skaczą do dołu:)