Książka i film jest odezwą tamtejszych dzieci kwiatów na rozprzestrzeniające się systemy totalitarne (ZSRR w szczegolnosci). Ośmieszenie tego typu ustroju i pokazanie jak bezmyślna masę z ludzi robi taki system.
Jeśli chodzi o strone socjologiczną. Każdy jest tym kim myśli, że jest.
8/10
Jestem świeżo po projekcji [5:17 rano]. Film obejrzałem pierwszy raz w życiu, książki nie czytałem. Od momentu gdy pierwszy raz usłyszałem tytuł zastanawiałem się jaka będzie jego interpretacja. Sądziłem, że jest on tak wymowny, że każdy głupi po obejrzeniu poradzi sobie z jego interpretacją. Myliłem się ...
Obejrzałem i faktycznie jedyne skojarzenie jakie nasuwa mi się z filmem to system totalitarny i interpretacja filmu właśnie w kategoriach politycznych. Podział na ludzi zdrowych i chorych, tak wyraźny na początku oglądania filmu, zanika coraz to bardziej gdy zbliżamy się do końca. Z czasem coraz bardziej zaczynamy się zastanawiać, kto jest tak naprawde normalny? Ta granica zaciera się coraz bardziej gdy poznajemy wszystkich bohaterów i ich sposób bycia aż w końcu ginie na samym końcu filmu. Takie są moje odczucia i moim zdaniem film wyśmiewa w ogóle sztuczne normy i nakazy jakie niesie nam każdy system totalitarny (i nie tylko totalitarny). Człowiek zawsze jest ograniczany przez prawa i normy. Problem tylko w tym czy ci co je ustalają znajdują się po tej prawidłowej stronie? Czy czasami nie powinno być na odwrót?
Więcej nie napiszę bo ledwo na oczy patrze .... jednak warto było. Daje 9/10.
Interpretować tytuł można na kilka sposobów.
Powinien on bowiem na polski brzmieć: I "Jeden przeleciał NAD kukułczym gniazdem". Tym "jednym" jest Nicholson, który wybijał się z szarej masy tłumu (choć w filmie było wiele indywiduów), ten który pokazał im uroki życia (zabrał na ryby), pokazał jak z systemem (totalitarnym) walczyć. Jednak poległ, a zwyciężył ten niepozorny Indianin - ten maluczki.
Widać tak musi być, że sprawa wymaga poświęceń, przelewu krwii.
Dlaczego "jeden", dlaczeg "nad" już wyjaśniłem.
Zostaje kukułcze gniazdo - to metafora tego szpitalu, który nie ma prawa bytu (kukułcze gniazda nie istnieją).
Z angielskiego "Cuckoo's" znaczy:
1. kukułka
2. wariat,
i wszystko jasne.
Pzdr.