Obejrzałem. Nie będąc stronniczym między Univ. Marvel, a DC. Jestem bardzo mile zaskoczony,
super animacja. Jeżeli czujesz TEN klimat, to się nie zawiedziesz! Superman Batman Public
Enemies to inna liga fajna, ale inna! Trochę czuje się promocje tej nowej gry Injustice, ale to tylko
momentami. Jakoś tak odruchowo porównuje ten film z "Next Avengers" (sami zobaczycie czemu),
tyle że ten jest bardziej "surowy", zabijają! Raz jeszcze jako sttaaarry fan i posiadacz
oryginalnych zeszytów każdego z bohaterów , szczerze polecam. Sensu życia nie odkryjecie, ale
frajda..... będzie
Dobrze, że ten film ujrzał światło dzienne. Dzięki temu wielu zagubionych ma szansę odnaleźć się w komiksach z serii New 52.
Od pewnego czasu jest cisza na morzu. Ciągnie się New 52, jesteśmy teraz na etapie pierwszego dużego eventu po restarcie (Trinity War).
Poza tym następny film z DC będzie osadzony w realiach post-Flashpoint.
Trinity war to coś ala AvsX z Marvel ;) Aktualnie systematycznie czytam tylko kilka tytułów bo trochę tego za dużo się pojawia (powinni zredukować trochę Batmanów)
True, Batmana jest za dużo. Poza tym nie ma żadnego sensownego żeńskiego leada (Supergirl przynudza, z Catwoman zrobili fetysza dla marszczyfredów). Niektórych tytułów wręcz nie da się czytać, do tego stopnia zdziadziały. Prawdę powiedziawszy nie jestem giga fanem New 52.
Z wielkich serii DC to podobała mi się saga z Infinite crisis, Sinestro Corps i Blackest Night. Z Batmana to tylko Detective comics oraz Dark Knight, a całą resztę z jego familją mogli by sobie odpuścić. No i seria Secret Six była fajna ale skończyli na 36 odcinkach z uwagi na restart uniwersum :/
Nie zapominajmy o niegdyś świetnym Birds of Prey, większości wydawnictw związanych z Green Lanternem, bardzo ciekawej serii Power Girl... DC wydawało masę dobrych tytułów, crossovery dało się czytać (z wyjątkiem Final Crisis), z pomysłem prowadzono alternatywne linie rzeczywistości. New 52 nie jest nawet w połowie tak dobre.
Nie jestem w stanie śledzić wszystkiego z DC bo się tam gubię... A co do potencjału DC to uważam że jakby zatrudnili Kevina Smitha jako scenarzystę to ich ekranizacje już dawno by ruszyły z miejsca. Wyobraź sobie np Lobo reżyserowanego przez Rodrigueza i granego przez Dannego Trejo :)
Jeśli chodzi o filmy aktorskie to osobiście wole lekkie efektowne, oraz z humorem filmy Marvela, lecz jeśli chodzi o animacje to DC miażdży konkurencje. Ten film jest w 5-tce moich ulubionych animacji superhero, przy czym nie ma w tej 5-tce nawet jednego dzieła Marvela:(
heh jasne, a w rewanżu ty możesz podać mi swoją :)
moje top 5 to:
1- Batman "W cieniu czerwonego kaptura"
2- Flashpoint paradox
3- The Dark Knight Returns part 2
4- Green Lantern First flight
5- Superman/Batman Wrogowie publiczni
potwierdzam - jeden z najlepszych filmow animowanych jakie widzialem - postać supermena poprostu zwaliła mnie z fotela :P
Animowane DC zawsze były lepsze od Marvela, Ci pierwsi ewidentnie robią filmy dla nieco starszych widzów, Marvel to dzieciniada.
Ja się łatwo nie wzruszam, ale w ostatniej scenie łzy same napłynęły mi do oczu. Ogólnie ten film powinien trafić do kin- jestem pewien, że by zarobił 100X tyle co z dystrybucji dvd. Jak dla mnie 9/10.
zgadzm sie bardzo fajny film. jestem pod wrazeniem przedstawiono sceny przemocy. niestety prozno czekac na taka dslownosc w bardziej komercyjnych produkcjach
Rzeczywiście że bardzo dobry. Dziwi mnie trochę fakt że animacje DC bezdyskusyjnie przebijają te od Marvel zwłaszcza że Marvel należy do Disneya- króla filmów animowanych :D
8/10
Jak dla mnie to zbrodnia, że ten film powstał... z przeznaczeniem na rynek dvd. Dołożyć mu z 20 milionów dolarów na poprawę animacji, dołożyć więcej fabuły o tym, jak doszło do wojny Aquamana z Wonder Woman (bo teraz to bez sensu przedstawili tę historię), dołożyć tak z 20-30 minut, może Graysona dorzucić czy inną ciekawą postać i wysłać ten film DO KIN! Takie coś na małym ekranie tylko? To naprawdę marnotractwo. Bardzo fajny film.
A i tak przy okazji, jeśli ktoś chce przeczytać komiksy na podstawie, których powstał film, to można ściągnąć je po polsku z www.grupa-cfc.pl
Potwierdzam. Kolejna świetna animacja DC. Warto też przeczytać komiks, który bardziej rozwija tę historię.
Dodaj w temacie spoiler alert, bo koledzy prowadzą dogłębną dysputę, z której można się za dużo dowiedzieć.
Batman w tej wersji jest taki jakim go zawsze chciałem ujrzeć :D Troche zniszczyli ideał supermana ale film świetny
8/10
Właśnie według mnie najciekawszym wątkiem w tej animacji była alternatywna wersja batmana
gdzie Thomas Wayne który po stracie bruca wayna walczy w kosiumie nietoperza z przestępczością ,a joker to jego żona która oszalała po tym wypadku
Chciałbym zobaczyć osobny film poświęcony tej właśnie alternatywnej historii o mrocznym rycerzu
Superman - ideał, śmiechu warte...
Tak, Thomas Wayne to Gacek, o jakim zawsze się marzyło. Te nurtujące człowieka pytania - po co on tych czubków zostawia przy życiu? Miła odmiana.
9 jak w mordę strzelił trzeba przyznać nie jestem miłośikiem Universum DC preferuje marvela. Ale ta animacja miażdzy. gałki oczne nie tylko oprawą graficzną a fabułą. I jest bardzo brutalna jak na animacje. Dawno nie widziałem, aby w animacji tak dosadnie śmierć pokazywali. A finałowa bitwa bo tak można nazwać starcie Aquamarian z Amazonkami i Ruchem oporu wymiata. Już nie mogę się doczekać oceniania tego filmu. Więcej takich animacji
Faktycznie rewelacyjna animacja , bylem nastawiony sceptycznie do tego tytulu ale po obejrzeniu jestem bardzo mile zaskoczony 9/10
Moje 9/10, kompletnie nie spodziewałem się niczego specjalnego po tej animacji a tu taka bomba, normalnie nie mogłem oderwać się od monitora. Jeśli w tym kierunku będą szły nowe filmy w stylu super hero to mają we mnie zagorzałego fana, tak trzymać!