Słucham sobie soundtracku z filmu i tak się zastanawiam: czy mam jakąś wybrakowaną wersję, czy
rzeczywiście wycięli piosenki "Look Down" i "Lovely Ladies"? Ogólnie wykonaniom brakuje tej mocy,
która była w musicalu i na koncertach rocznicowych, ale da się przeżyć. Za to wycięcia tych dwóch
piosenek bardzo żałuję... I w ogóle do mnie nie trafia "Do you hear the people sing" i "Master of the
House", ale to moje prywatne odczucia.
Chociaż to ostatnie jest chyba spowodowane całkowicie inną interpretacją roli Madame Thénardier. Jestem za bardzo przyzwyczajona do wersji z 25 rocznicy. Za to "One Day More" wyszło świetnie, naprawdę czuć dreszczyk.
Wybaczcie, opcja edycji mi nie działa.
Ale chodzi Ci o wycięcie z filmu? Tam wszystko jest. Jesli chodzi o różne wersje soundtracku, ja mam np. właśnie bez "Do You Hear the People Sing?", tylko fragment pod koniec epilogu, "Look Down" mam, a "Lovely Ladies" już nie. Ogólnie rozumiem co piszesz o braku "mocy", też tak miałam, gdy przesłuchałam "One Day More" zanim zobaczyłam piosenkę+obraz na ekranie. Ale w rzeczywistości na ekranie dzieje się bardzo dużo podczas gdy jakiś numer jest wykonywany i np. Thenardierowie dziwnie brzmieli dla mnie w ODM, a w kinie w ogóle tego nie odczułam.
"Master of the House" jest jednym z moich ulubionych fragmentów w filmie, uważam że wyszedł naprawdę świetnie, piosenka więc siłą rzeczy też :)
W takim razie pozostaje mi poczekać te 13 dni (jeden z niewielu filmów, które MUSZĘ obejrzeć w kinie) i ocenić, kiedy muzyka poskłada się z obrazem :) I, szczerze mówiąc, nie umiem się doczekać.
"Look Down" jednak znalazłam, po prostu refren w tej wersji nie "rzucił mi się w uszy", więc w pierwszej chwili piosenki nie rozpoznałam.
Brakuje mi straaaaasznie piosenki przy scenie z biskupem, jak przychodzi Javert, nie pamiętam tytułu...
Ona była genialna w musicalu, a tu? nic..
'Lovely ladies' jest na pewno. Na youtube można obejrzeć featurettes z filmu i pokazywali tam scenografie i stroje, a w tle było słychać fragmenty :)
http://www.youtube.com/watch?v=Js6kUkBoe34&list=PLSRQ4OUhMDbtgTFaP91T7ns0cWiZKFR XL <- około 2. minuty
Były jeszcze w innym, ale nie mogę teraz znaleźć ;)
http://www.youtube.com/watch?v=jd5ffc48RJU - wiem, że zadam za chwilę głupie pytanie, ale to, co leci na początku... gdzie ja to wcześniej słyszałam? przez cały seans o tym myślałam, ktoś pomoże?
To jest początek piosenki 'One day more', w polskiej wersji językowej 'Jeszcze dzień'. Tę piosenkę śpiewają prawie wszyscy główni bohaterowie" Valjean, Cosette i Marius, Eponine, Javert i Threnadierowie :)
Poza tym, w musicalu zauważyła pewne motywy muzyczne, które się powtarzają, więc możliwe, że ta melodia była też w innym utworze :)
CD ze ścieżką dźwiękową, którą i Ty i ja posiadamy - a posiadamy tę samą - to jest tylko Highlights, a nie cała ścieżka. Pełna wersja Deluxe składająca się z 2 CD, z pełnym zapisem ścieżki dźwiękowej odbędzie się w terminie zbliżonym do amerykańskiej premiery filmu na blu - ray. Przykry zabieg marketingowy, ale w ten sposób na prawdziwych fanach wytwórnia zarobi podwójnie...