komedia romantyczna nie oparta na głupocie, beznadziejnych dowcipach, pieniądzach i seksie. Jestem w wielkim pozytywnym szoku. Jednak można pokazać miłość bez scen łóżkowych, czy chociaż pocałunku. Genialne przedstawienie trudnych tematów, a do tego dobra obsada i wspaniale dobrana muzyka. Polecam:)
Wlasnie to mi sie w tym filmie podobalo :) a w zasadzie byla jedna scena lozkowa ;) ale nie chodzilo w niej o seks :)
Zamierzam się na obejrzenie i zdałam sobie sprawę, że (chyba) nie widziałam żadnej niemieckiej komedii romantycznej. Hm. Może są mistrzami więc;)
Może dlatego, że to był bardziej komediodramat niż komedia. Poza tym całkowicie się z Tobą zgadzam. Szkoda tylko, że europejskie kino jest u nas tak mało pokazywane. Można natrafić natrafić na wiele perełek innych niż hollywoodzkie filmy.Bez wielomilionowych budżetów i gigantycznej promocyjnej machiny. Dotychczas obejrzałem zaledwie kilka niemieckich filmów ale jak na razie wszystkie mi się podobały.
8/10
Jeden z niewielu niemieckich filmów jakie kiedykolwiek widziałam. Genialny. Fenomenalny. Nie do podrobienia. A tak prawdę mówiąc to kilka razy miałam ochotę krzyczeć tak jak Nick ;)
Zgadzam się w 100% , Piękny film, świetnie zagrany,super muzyka, chociaż opartych można by powiedzieć na typowym schemacie filmu o miłości, spotkaniu dwojga ludzi z dwóch zupełnie innych światów, którzy są i tak sobie przeznaczeni, ;)
Jedynym minusem jest polskie tłumaczenie, dlaczego na samym początku w scenie w toalecie , kiedy Leila i Nick rozmawiają, on mówi że właśnie wyleciał z pracy a Leila pyta : To ty potrafisz latać ? W polskiej wersji jest tylko : włąśnie straciłem pracę. Leila nie mówi że chce iść do kibelka tylko tam gdzie mały książę chodzi piechotą , jest jeszcze parę innych "potknięć jężykowych" Ja rozumiem że tłumacz nie mógł w dialogu użyć słowa Domestos ( środek który wypił pacjent) bo to byłaby darmowa reklaza,ale słowa które oddają sens tego filmu zupełnie pozmieniać to świadczy o braku wyczucia filmowego, i jednak kiepskiej znajomości języka niemieckiego .
Dlatego warto uczyć się języków obcych aby móc oglądać filmy w oryginalnej wersji :))