PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=467792}
5,4 54 tys. ocen
5,4 10 1 53562
3,7 15 krytyków
Legion
powrót do forum filmu Legion

Zanim obejrzałem film byłem (nie)święcie przekonany, że tytułowy Legion będzie biblijnym demonem (a raczej całym legionem demonów), który zapytany przez Jezusa o imię odpowiedział "Na imię mi "Legion", bo nas jest wielu.". A po obejrzeniu filmu niebardzo wiem skąd ten tytuł :| Mógłby być legion opętanych ludzi, ale oni byli opętani przez anioły, a nie demony... Więc o co chodzi?

użytkownik usunięty
drzefkovitsh

Legion dlatego że od armii Anioła Gabriela, czyli Legiony.
Czy coś takiego :/

Dlatego, że w Ameryce nie istnieje prawie coś takiego jak skrupulatność. Nazwa była chwytliwa i to wystarczyło.

Powiązanie z biblijnym Legionem byłoby ok, ale nie wiem co można wymagać od twórców, którzy stwierdzili, że np matką nowego mesjasza i zbawiciela ludzkości będzie cichodajka z amerykańskiego zaścianka ;)

ocenił(a) film na 7
drzefkovitsh

A czy ten film nie jest tak czasem ekranizacją "Ewangelii według świętego Bartłomieja"?

ocenił(a) film na 9
Raze

Nie wiem, nie czytam gniotu, oglądam film który mi się spodobał :)

ocenił(a) film na 7
kowal1528

pomyliłem to z "Gabrielem" http://www.filmweb.pl/film/Gabriel-2007-381109

ocenił(a) film na 9
Raze

Swoją drogą oglądałem już nie jeden film w którym było coś z aniołami z 2000+ roku i gabriela zawsze gra jeden aktor :D (przynajmniej tak mi się pryzpomina :P)

ocenił(a) film na 7
kowal1528

A ten australijski film oglądałeś?

ocenił(a) film na 9
Raze

tzn jaki? jeśli możesz tytułem ;p

ocenił(a) film na 7
kowal1528

"Gabriel"

ocenił(a) film na 9
Raze

Ah byłem przekonany, że mówisz o Gabrielu jako o imieniu bohatera:P Tak widziałem, 4/10 dałem.
Ale jak widzę ta sama osoba grała Gabiela, jeszcze gdzieś grał, nadaje się ;p

ocenił(a) film na 7
kowal1528

Dlaczego tak nisko? Świetna muzyka, ciekawszy scenariusz?

ocenił(a) film na 9
Raze

wiesz, oglądałem to już jakiś czas temu i za bardzo nie pamiętam szczegółów oceniania filmu, aczkolwiek mój komentarz był "fekty inektóre były fajne ale pierwsza walka żywcem z matrixa... Co prawda szczególy bardzo dopracowane, ale sam film cholernie słaby" Co chyba daje mi lekki zarys tego co oglądałem. Z tego co pamiętam to pomysł na film był dobry, szczegóły były dopracowane, ale jednak film dla mnie mimo, że uwielbiam takie klimaty nie był dobry, a słaby. Jakoś nie miał tego czegoś ;p
Legion bardziej przypadł mi do gustu, mimo, że Aniołków było mniej;p

ocenił(a) film na 7
kowal1528

Walka "Gabriela" z "Molochem" była z matrixa?

ocenił(a) film na 9
Raze

Jeżeli Moloch to był ten pierwszy upadły co go znalazł to owszem, było strasznie czuć matrixem ;/ później z komenetarzach zobaczyłem, że nie tlyko ja to zauważyłem, także coś w tym musiało być ;p

ocenił(a) film na 7
kowal1528

Ale to wyglądało jak walki Kung-Fu - chińskie sztuki walki a w ostatniej chwili podniósł broń i go zastrzelił. Chyba ci chodzi o walkę z Asmodeuszem i lecące kule.

ocenił(a) film na 9
Raze

Oj nie pamiętam :) słabą mam pamięć do filmów oglądanych w przeszłości ;p