Witajcie ,
Czemu Adam Mickiewicz to taki wielki poeta , skoro ratował siebie i donosił na kolegów by nie trafił na zesłanie .
Przez niego zycie mogło trafić na zesłanie wiele osób , a on ratował tylo swoje .
Jego wypociny nigdy by sie nie stały tak popularne gdyby nie współpraca i układy .
Witaj!
Chociaż wypowiedzi tej brakuje znaków zapytania, spróbuję mimo to odpowiedzieć. Otóż Mickiewicz jest wielkim poetą niezależnie od tego, co sobie myślisz o jego patriotyzmie i lojalności wobec kolegów. Ponadto radzę Ci zaniechać używania słów "wypociny" i "układy", kiedy mówisz o tym artyście. Stwierdzają one Twój brak smaku i szaleństwo.
Wręcz przeciwnie to stwierdza prawdziwą historie jego , nie sztuczną która jest wykładana w szkołach i utwierdzana przez nauczycielki które nie mogą powiedzieć prawdy bo jak to tak w " patryjotycznym " kraju . Kogoś musimy mieć za idola i wyzwoliciela , co sie ma to sie lubi . Wałęsa też był wyzwolicielem polski , ale jakoś stracił w oczach narodu gdy sie okazało iż był również zwyczajnym donosicielem i bał sie trafić do wiezienia i dostać pałką .
Polscy "wielcy" niestety tacy są , układy , zdrada , donoszenie . Niestety nie mogę go nazwać wybitnym poetą który ucieka jak najdalej od kraju i nie walczy za niego bo boi sie śmierci , i piszę wiersze . Jest dezerterem , w dodatku zdrajcą który sprzedał swoich najbliższych kolegów .
Jaki autorytet z niego jest , czego ma uczyć młodych ludzi , piszę o czymś innym , a jego czyny są sprzeczne
Znów rozpatrujesz moralność i słowność Mickiewicza. Po ich przepadaniu łatwo zarzucić autorowi Dziadów i Pana Tadeusza hipokryzję. Ale nie za przesłanie te dzieła kochamy. Nie za przesłania kochamy poetów i artystów. A jeśli nauczycielki od polskiego Ci mówiły jakieś bzdury, możemy razem na nie pokrzyczeć.
Zaś za przypisywanie układów Mickiewiczowi ja na Ciebie pokrzyczę. Nie rób tego! Nie rób tego! Gdzie papiery z IPN-u?
Pamiętam że na ten film zabrał nas debilny (niekiedy naćpany) nauczyciel języka polskiego - pseudonim wiśnia bądź reksio. LO Zbąszyń im. Garczyńskiego. Był to najgorszy nauczyciel na mojej 19 letniej drodze systemu nauczania w Polsce. Kretyn do kwadratu i jego mightmapy z których nic nie było wiadomo. Widzę niekiedy przygłupa na mieście, przykry widok wymoczka.