PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=673532}
4,3 50 tys. ocen
4,3 10 1 49889
2,7 21 krytyków
Last Minute
powrót do forum filmu Last Minute

Wzruszająca historia zwykłej polskiej rodziny która wygrywa wycieczkę do Egiptu. Ale żeby nie było tak różowo na miejscu czekają ich same kłopoty : sponsor bankrutuje, nonszalancki polityk ciagle docina , córka jest podrywana przez masę Arabów, ale najgorsze jest to że trzeba spac na plazy :) I dzięki niezłomnosci charakteru , odwadze i robieniu wszystkiego włącznie z masowaniem niemieckich turystek i sprzątaniem pokoi głównemu bohaterowi udaje się jednak zapewnic rodzinie wakacje życia ! A do tego także odnaleźc miłośc swojego życia ! Dobro zwycieża , a zadufany w sobie pan poseł zostaje bez dziewczyny i bez pieniędzy i musi zarabiac noszac walizki :) Film pokazuje że dobry charakter to najważniejsza rzecz w życiu i że dzięki niemu można zdobyc i pieniądze i serce pięknej dziennikarki :) I że najważniejsza jest rodzina :) ( świetna rola babci , emerytowanej policjantki, która powala na ziemię złodziei niczym James Bond ) Do tego piękne krajobrazy niczym pocztówka z wakacji i świetna muzyka ( zwłaszcza podczas sceny gdy młoda się przebiera )

Inne, bardziej komediowe oblicze tego filmu to sparodiowanie zachowania Polaków na zagranicznych wakacjach . I mamy tutaj wszystko : głośne klaskanie w samolocie, ani be ani me po angielsku , agresywne rzucanie się na żarcie itp itd. Do tego film pokazuje także w krzywym zwierciadle stereotypy dotyczące Arabów - są oni pokazani jako nałogowi podrywacze , ale także wyłudzacze kasy ( ten aspekt jest moim zdaniem trochę za mało uwypuklony, a kazdy kto był w Egipcie wie przecież że na każdym kroku próbuja Ci cos sprzedac) i złodzieje. Kazdy kto wyjezdzał troche i wie jak to wygląda na prawdę moze się niezle pośmiac. Bardzo polecam !!!

smokull

Siema. Płacą od wpisu, czy na godziny?

Jonez

pewnie dostał za to bilet dla siebie i swojej blondyny :P

Jonez

A wy co i od kogo dostaliście, krasnale?

szatanzlasu

Listy miłosne od tysięcy napalonych fanek. A czym Ty się możesz pochwalić trolu?

Jonez

I nad każdym z tych wyimaginowanych (jeśli wiesz, co to słowo znaczy) listów walisz swoją ulęgałkę?

szatanzlasu

http://www.filmweb.pl/user/szatanzlasu uroczy SZATANZLASU, zarejestrowany towarzysz na FILMWEBIE w dniu 26 lutego (ledwo 2 dni temu) ... i z bogatą "tablicą".

http://www.filmweb.pl/user/szatanzlasu/posts brandzluje się tylko filmem LAST MINUTE, to "przypadek" rzecz jasna.

artpost1

Najpierw ci "dupę ściska", a teraz o "brandzlowaniu", co to kwa za zbok, a potem idzie taki do stodoły i molestuje krowy. Słuchaj, dupościskaczu, to nie jest przypadek. Darcie łacha z takich parafianów to czysta przyjemność

szatanzlasu

krasnale?

ocenił(a) film na 10
smokull

Mam konto od półtora roku, 84 ocenione filmy i 107 wpisów na forum. Oczywiście za każdy zgarnąłem kupę kasy. Najlepiej płacą wytwórnie amerykańskie, od Universal Pictures wyczesałem taką kasę , że niedługo kupię dom w Beverly Hills !

ocenił(a) film na 10
smokull

i oczywiście nie jest tak że wszystko w tym filmie bezkrytycznie mi się podoba. Kilka rzeczy jest naciąganych :

1) wyjazd do Egiptu urasta tu do rangi niewiadomo jakiego luksusu, na który mało kogo stac, tymczasem w rzeczywistości jest to jeden z najpowszechniejszych i najtańszych kierunków wakacyjnych , na który Polacy latają masowo. Grudzien przed świętami to najtańszy okres w roku i taki wyjazd jest nawet tańszy niz wyjazd na narty do Zakopanego . Jesli chcieli zrobic super eksclusive wakacje mogli np pokazac Hawaje czy Malediwy.

2) nawet w tym Egipcie wszystko można było pokazac ładniej . Np scena seksu w morzu pokazana gdzies koło jakiś brudnych słupów pomostu - porażka

3) należało bardziej uwypuklic kwestie naciągania na zakupy przez Arabów - każdy kto był, wie że poza hotelem nie można się od nich opędzic ! A tu pokazane wyjscie na targ gdzie kupują produkty na swięta a znudzeni Arabowie cos tam pod nosem odburkują i nawet nie chcą dac żadnej zniżki. Na prawdę wyglądało by to tak , że jakby pojawili się na tym targu , to juz z dziesięciu by ich pukało w ramie i ciągnęło za rękę mówiąc " chodz do mna , ja dac ci dobra cena ! ja miec wszystko " I na pewno nie wypuścili by ich bez niczego w ręku

Uważam jednak , ze mimo tych uproszczeń film jest znakomity i te drobne mankamenty nie zasłaniaja ogólnego przesłania !

smokull

"i oczywiście nie jest tak że wszystko w tym filmie bezkrytycznie mi się podoba. Kilka rzeczy jest naciąganych :"

Ad.1 - Może właśnie chodzi o to, że najtańsze wycieczki all inclusive wydają się niektórym Polakom nie wiadomo jakim luksusem. Stąd zachowują się tak a nie inaczej. Jaka to jest smutna prawda, że wszystko pokazane w tym filmie, jest prawdziwe;)

Ad. 2 - Moim zdaniem bardzo dobrze. Pokazuje to, iż ten zjawiskowy Egipt ma swoje piękne, a częściej nawet i brzydkie miejsca ;)

Ad. 3 - To racja. Chociaż w tej kwestii chyba nikt nie ma wątpliwości, jak to wygląda naprawdę :)

Dziękuję reżyserowi za ten film. Ulżyło mi. Fajnie, że ktoś to głośno i wyraźnie przedstawił.
Może niektórzy tuż przed wejściem na lotnisko w Polsce zastanowią się, iż all inclusive obowiązuje ich dopiero po przylocie na miejsce. A "wszystko w cenie" nie zawsze znaczy lepiej.

ocenił(a) film na 10
Martitta_4

Racja . Chodziło pewnie o pokazanie w krzywym zwierciadle Polaków , ze last w Egipcie to dla nich niewiadomo jakie cudo