Wzruszająca historia zwykłej polskiej rodziny która wygrywa wycieczkę do Egiptu. Ale żeby nie było tak różowo na miejscu czekają ich same kłopoty : sponsor bankrutuje, nonszalancki polityk ciagle docina , córka jest podrywana przez masę Arabów, ale najgorsze jest to że trzeba spac na plazy :) I dzięki niezłomnosci charakteru , odwadze i robieniu wszystkiego włącznie z masowaniem niemieckich turystek i sprzątaniem pokoi głównemu bohaterowi udaje się jednak zapewnic rodzinie wakacje życia ! A do tego także odnaleźc miłośc swojego życia ! Dobro zwycieża , a zadufany w sobie pan poseł zostaje bez dziewczyny i bez pieniędzy i musi zarabiac noszac walizki :) Film pokazuje że dobry charakter to najważniejsza rzecz w życiu i że dzięki niemu można zdobyc i pieniądze i serce pięknej dziennikarki :) I że najważniejsza jest rodzina :) ( świetna rola babci , emerytowanej policjantki, która powala na ziemię złodziei niczym James Bond ) Do tego piękne krajobrazy niczym pocztówka z wakacji i świetna muzyka ( zwłaszcza podczas sceny gdy młoda się przebiera )
Inne, bardziej komediowe oblicze tego filmu to sparodiowanie zachowania Polaków na zagranicznych wakacjach . I mamy tutaj wszystko : głośne klaskanie w samolocie, ani be ani me po angielsku , agresywne rzucanie się na żarcie itp itd. Do tego film pokazuje także w krzywym zwierciadle stereotypy dotyczące Arabów - są oni pokazani jako nałogowi podrywacze , ale także wyłudzacze kasy ( ten aspekt jest moim zdaniem trochę za mało uwypuklony, a kazdy kto był w Egipcie wie przecież że na każdym kroku próbuja Ci cos sprzedac) i złodzieje. Kazdy kto wyjezdzał troche i wie jak to wygląda na prawdę moze się niezle pośmiac. Bardzo polecam !!!
http://www.filmweb.pl/user/szatanzlasu uroczy SZATANZLASU, zarejestrowany towarzysz na FILMWEBIE w dniu 26 lutego (ledwo 2 dni temu) ... i z bogatą "tablicą".
http://www.filmweb.pl/user/szatanzlasu/posts brandzluje się tylko filmem LAST MINUTE, to "przypadek" rzecz jasna.
Najpierw ci "dupę ściska", a teraz o "brandzlowaniu", co to kwa za zbok, a potem idzie taki do stodoły i molestuje krowy. Słuchaj, dupościskaczu, to nie jest przypadek. Darcie łacha z takich parafianów to czysta przyjemność
Mam konto od półtora roku, 84 ocenione filmy i 107 wpisów na forum. Oczywiście za każdy zgarnąłem kupę kasy. Najlepiej płacą wytwórnie amerykańskie, od Universal Pictures wyczesałem taką kasę , że niedługo kupię dom w Beverly Hills !
i oczywiście nie jest tak że wszystko w tym filmie bezkrytycznie mi się podoba. Kilka rzeczy jest naciąganych :
1) wyjazd do Egiptu urasta tu do rangi niewiadomo jakiego luksusu, na który mało kogo stac, tymczasem w rzeczywistości jest to jeden z najpowszechniejszych i najtańszych kierunków wakacyjnych , na który Polacy latają masowo. Grudzien przed świętami to najtańszy okres w roku i taki wyjazd jest nawet tańszy niz wyjazd na narty do Zakopanego . Jesli chcieli zrobic super eksclusive wakacje mogli np pokazac Hawaje czy Malediwy.
2) nawet w tym Egipcie wszystko można było pokazac ładniej . Np scena seksu w morzu pokazana gdzies koło jakiś brudnych słupów pomostu - porażka
3) należało bardziej uwypuklic kwestie naciągania na zakupy przez Arabów - każdy kto był, wie że poza hotelem nie można się od nich opędzic ! A tu pokazane wyjscie na targ gdzie kupują produkty na swięta a znudzeni Arabowie cos tam pod nosem odburkują i nawet nie chcą dac żadnej zniżki. Na prawdę wyglądało by to tak , że jakby pojawili się na tym targu , to juz z dziesięciu by ich pukało w ramie i ciągnęło za rękę mówiąc " chodz do mna , ja dac ci dobra cena ! ja miec wszystko " I na pewno nie wypuścili by ich bez niczego w ręku
Uważam jednak , ze mimo tych uproszczeń film jest znakomity i te drobne mankamenty nie zasłaniaja ogólnego przesłania !
"i oczywiście nie jest tak że wszystko w tym filmie bezkrytycznie mi się podoba. Kilka rzeczy jest naciąganych :"
Ad.1 - Może właśnie chodzi o to, że najtańsze wycieczki all inclusive wydają się niektórym Polakom nie wiadomo jakim luksusem. Stąd zachowują się tak a nie inaczej. Jaka to jest smutna prawda, że wszystko pokazane w tym filmie, jest prawdziwe;)
Ad. 2 - Moim zdaniem bardzo dobrze. Pokazuje to, iż ten zjawiskowy Egipt ma swoje piękne, a częściej nawet i brzydkie miejsca ;)
Ad. 3 - To racja. Chociaż w tej kwestii chyba nikt nie ma wątpliwości, jak to wygląda naprawdę :)
Dziękuję reżyserowi za ten film. Ulżyło mi. Fajnie, że ktoś to głośno i wyraźnie przedstawił.
Może niektórzy tuż przed wejściem na lotnisko w Polsce zastanowią się, iż all inclusive obowiązuje ich dopiero po przylocie na miejsce. A "wszystko w cenie" nie zawsze znaczy lepiej.