PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=202908}

Labirynt fauna

El laberinto del fauno
2006
7,3 242 tys. ocen
7,3 10 1 241803
7,6 57 krytyków
Labirynt fauna
powrót do forum filmu Labirynt fauna

Czy ten potwór ma jakieś imię? Czy jest całkiem bezimienny? I czy jest wymyślony przez autora filmu czy ma jakąś historie?:)
oczywiście film 10/10:)

ocenił(a) film na 10
anita0179

Tak, ode mnie dostał wdzięczną ksywę : "Głodomór" :) Podejżewam że jest to postać wymyślona przez Del Toro i oczywiście ma tam też swoją historię, na ścianach można było zauważyć jakieś malowidła i ryciny przedstawiające go jako właśnie postać konsumującą dzieciaki i prawdopodobnie w tej też krainie dziciaki były straszone nim przez rodziców. :)
Aczkolwiek nie zdziwiłbym się gdyby Del Toro odwzorował ją na jakieś słowiańskiej maszkarze. Tylko niestety znany w Europie Głodomór był przedstawiany jako kościotrup i bynajmniej nie mówiono o nim że jada dzieci.

ocenił(a) film na 10
Kolbe

I po raz 3 i ostatni, Pale Man czyli przeze mnie nazwany Głodomór jest inspirowany obrazem Goyi na którym Bóg Saturn zjada dzieci. :) A lektury któe wymieniłem i tak polecam :)

ocenił(a) film na 10
anita0179

BTW. Zawsze możesz poszukać w "Leksykonie Duchów" Peter'a Haining'a bądź chodźby Wielka Księga Demonów Polskich Barbary i Adama Podgórskich i z tego co wiem ogólnie opiera się na całej demonologii ludowej. Jest jeszcze "Aniołowie i Demony" - Rosa Giorgi aparta o ikonografie mitologiczną, religijną itp. itd. noi finalnie "Leksykon Bóstw i Demonów" - Manfred'a Lurker'a. No to tyle z tych ciekawszych pozycji, miłego szukania :)

ocenił(a) film na 9
anita0179

Mam nadzieję, że użytkownik o nicku "vater r" nie obrazi się, że zacytuję tu jego wypowiedź z któregoś z wcześniejszych wątków:

"Pargnę dodać że ów stwory pochodzą nie tyle z mitologi Greckiej co właśnie Hiszpańskiej. Postać bez oczu..a konkretnie z oczami na dłoniach, zwana "Fantasma Teri" był potępionym bogiem uczynków, który zamiast "patrzeć głową" pierwsze coś robił a potem myślał. Ta postać została tu wprowadzona jako alegoria systemu (dopiero po wojnie domowej naród przejżał na oczy) i ofiar jakie wymagało zwycięztwo."

Myślę, że to odpowiada na twoje pytania. A jeśli nie dość wyczerpująco, to przynajmniej już wiadomo czego szukać :)

Pozdrawiam!

ocenił(a) film na 8
anita0179

w pierwszej chwili widzac go pomyslalem, ze to jakis cenobit :) a w ogole czy juz w jakims filmie nie bylo troche podobnej maszkary z oczami w rekach ? jakby znajome to troche...

ocenił(a) film na 10
nitefiend

Dwight, brzmi przekonująco - i nie zdziwie się że to właśnie hybryda obu mitologii, bo jak już mówiłem Del Toro potwierdził inspirację Bogiem Zbóż - Saturnem, a raczej obrazem Goyi - co lepsze w mitologii nigdy Saturn swego dziecka nie zjadł ale wiadomo jakim malarzem był Goya, a tu link :

http://www.wga.hu/frames-e.html?/html/g/goya/9/blac633.html